Russiske atom-missiler kan nu nå Bornholm: - Han spiller med musklerne
Socialdemokratiets Jeppe Kofod siger, at Putin bruger de russiske missiler ved Østersøen til at signalere, at han ikke er bange.
I løbet af den seneste tid har Rusland flyttet rundt på sine moderne Iskander-missiler, og nu er de så tæt på, at de potentielt kan ramme Danmark.
Missilerne, der har en rækkevidde på op til 500-700 kilometer og kan udstyres med atomsprænghoveder, er netop blevet opstillet i Østersø-enklaven Kaliningrad. Og med en afstand på omkring 370 kilometer til Rønne er Bornholm derfor inden for rækkevide.
Til TV 2/Bornholm siger Jeppe Kofod, der er socialdemokratisk medlem af Europa-Parlamentet, at raketterne i Kaliningrad snarere skal opfattes som en politisk markering frem for en reel trussel.
- Putin spiller med musklerne. Han vil sende et klart signal til NATO-landene om, at Rusland ikke er bange for at forsvare egne interesser i Østersøen, siger Jeppe Kofod, der tidligere har været formand for Folketingets Udenrigspolitiske Nævn.
Bekymring i nabolandene
Kaliningrad ligger mellem NATO-landene Polen og Litauen, og ifølge Politico.com kan årsagen til opstillingen være, at Rusland dermed har mulighed for at ramme de tidligere østbloklande.
I de baltiske lande og Polen møder Iskander-missilerne noget større bekymring end hos Jeppe Kofod.
- Det kan være et brud på internationale aftaler, som begrænser opstillingen af ballistiske missiler med rækkevidde på over 500 kilometer, siger Litauens udenrigsminister, Linas Linkevicius.
- Det er Ruslands sædvanlige taktik: Man øger spændingerne. Man skaber uenighed, og så forventer man indrømmelser andre steder. Jeg ville gerne håbe, at det ikke kom til at lykkes denne gang, tilføjer han.
I en erklæring oplyser det russiske forsvarsministerium, at missilerne er i Kaliningrad som del af en rutineøvelse.
- Disse missilenheder er blevet placeret her mere end en gang. De opstilles som led i de russiske væbnede styrkers træning, siger talsmand Igor Konasjenkov
Øgede spændinger
Forholdet mellem Rusland og særligt USA er den seneste tid blevet koldere og koldere.
I sidste uge valgte amerikanerne at suspendere fredsforhandlingerne med russerne i Syrien, da Det Hvide Hus ikke tror på, at Rusland er i stand til at stoppe blodsudgydelserne. Og ifølge Jyllands-Posten forventer russerne ikke, at forholdet til Vesten bliver bedre efter det amerikanske præsidentvalg i november.
- Den nuværende generation af vestlige ledere har tabt virkelighedsfornemmelsen, siger Andrej Klimov, næstformand for udenrigsudvalget i Føderationsrådet, det russiske parlaments overhus, til Jyllands-Posten.