Udland

Mystisk klovne-trend spreder sig: Teenager anholdt for at skræmme skolebørn

Det startede som uhyggelige drengestreger i USA, og nu har klovne-trenden spredt sig rundt om i verden.

I fredags trak en ung mand en uhyggelig klovnemaske med grøn paryk over hovedet og satte kursen mod en skole i byen Caerphilly i det sydlige Wales.

På en gangbro nær skolen skræmte manden flere elever, som var på vej hjem fra skole. Skolens ansatte blev så bange, at de via en app udsendte en advarsel til forældrene.

Klovnens historie

Faraoerne i Egypten blev underholdt med klovneri af pygmæer hele 2500 år før vores tidsregning.

Klovnefiguren stammer fra maskekomedier, der blev opført i 1500-tallets Italien.

Dengang var klovnene klædt i laset tøj og bar en sort maske.

Klovnens udseende med rød næse, hvid hud og alt for lange sko er først blevet almen i 1900-tallet.

Det skriver den britiske avis Mirror.

Manden med masken viste sig, at være en gammel elev på skolen – den 18-årige Connor Jones.

Fra politiets side blev der set meget alvorligt på den unge mands stunt. Teenageren blev anholdt, og han fik en bøde på cirka 740 kroner.

Ifølge Mirror er Connor Jones tilsyneladende den første brite, der får en bøde for sin handling, men han er bare en blandt flere briter, der har kopieret trenden, der dukkede op henover sommeren i USA. 

Trenden går ud på, at folk klæder sig ud i uhyggelige klovnekostumer og skræmmer tilfældige på gaden fra vid og sans. Sommetider laver bagmændene også videoer af deres handlinger og deler dem på sociale medier.

Politi advarer mod trend

Det som for nogen er en joke, er for andre en chokerende oplevelse. Udviklingen får nu politiet til at advare mod trenden.

- Frygten for sådanne hændelser skræmmer børn i Cumbria og forårsager dem stor nød, siger Mark Pannone fra politiet i området Cumbria i det nordvestlige England til CNN.

Ifølge CNN modtog politiet i netop Cumbria ni anmeldelser om klovne-episoder søndag – heriblandt en enkelt hvor den udklædte klovn bar en kniv.

I Durham i den nordøstlige del af landet efterforsker politiet en sag, hvor en mand, klædt ud som klovn og med en kniv i hånden, forfulgte fire børn, der var på vej til skole.

- Børnene ankom til skolen forståeligt forstyrrede og bedrøvede over hændelsen, og vi forsøger i øjeblikket at finde manden, siger Mel Sutherland fra det lokale politi til CNN og fortsætter:

- Vi mener, at dette er en del af en større grov spøg, som i øjeblikket hærger USA og dele af Storbritannien. Det er meget alarmerende, at han bar en kniv, men vi tror ikke, at han agtede at skade børnene.

Klovnekostumerne skræmmer ikke kun børn, men også voksne.

- Vi var i pubben, og han stod i døren og gjorde, som om han ville skære halsen over på os. Det var skræmmende, siger den britiske kvinde Sarah Hancock efter sit møde med en udklædt klovn.

Ifølge CNN er klovne-trenden ikke kun et britisk og amerikansk fænomen. Politiet i Australien og Canada har i de seneste dage således også udsendt advarsler om klovne.