Her bliver Trump igen taget i løgn - og igen leverer han selv beviset

“Hvad er det her for en verden?”. En ikke-eksisterende sexvideo kom i centrum under vanvittig amerikanske præsidentdebat.

Løgn. Igen. Igen. Og igen.

Sandheden var en sjælden gæst under den anden præsidentdebat mellem Clinton og Trump afholdt natten til mandag.

Og ganske som under den første debat for knap to uger siden var det en af Donald Trumps påstande, som brugere på internettet hurtigt afslørede som løgn.

Igen var bevismaterialet at finde blandt et af Trumps egne 33.000 tweets.

Under debatten blev Trump spurgt om det var udtryk for “godt lederskab,” at han mellem kl. 3 og 5 om natten havde sendt en række tweets, hvor han opfordrede sine brugere til at gå på jagt efter angivelige sex-optagelser af en tidligere Miss Univers.

Og ja, det er dét, den amerikanske præsidentkampagne har udviklet sig til.

Se debatten fra d. 11. oktober mellem USA's præsidentkandidater Hillary Clinton og Donald Trump på 99 sekunder.

Nej, det har jeg ikke sagt...

Trump rystede på hovedet af spørgsmålet.

- Nej, jeg har ikke sagt "tjek en sexvideo". Jeg sagde bare, at I skulle se nærmere på den person, som hun (altså Hillary, red.) har opbygget til at være en helt vidunderlig pigespejder. Hun er ikke en pigespejder, lød det fra Trump, inden han fortsatte med at tale om et helt andet emne.

Men se selv. Her er tweetet fra natten til den 30. september:

På dansk lyder tweetet noget i retning af:

Har den forbryderiske Hillary hjulpet den modbydelige (tjek sexvideoog fortid) Alicia M med at blive amerikansk statsborger, så hun kunne bruge hende i debatten?

Amerikanske medier har oplyst, at der ikke umiddelbart findes nogen "sexvideo" med den omtalte person.

De mange løgne

Og sådan fortsatte det i debatten, hvor Trump også gentog sin falske forklaring om, at han havde talt imod Irak-krigen, når han i realiteten var fortaler for et angreb.

Trump gentog også en anden klassiker i Trump-lejren: At adskillige muslimer kendte til terrorplanerne i San Bernardino sidste år, hvor 15 blev dræbt, men at disse undlod at advare politiet og myndighederne.

Amerikanske medier har nøje gennemgået begge påstande og vurderet dem som helt igennem falske.

Flest tweets om Trump

Flere end syv millioner tweets blev - ifølge TV 2s tal - afsendt under nattens godt halvanden time lange debat, og Twitter oplyser, at ingen præsidentdebat hidtil har trukket så mange kommentarer på de sociale medier.

Ifølge TV 2s optælling var ni af de ti mest retweetede tweets fra debatten yderst positive over for Clinton, mens Trump ubetinget var det mest brugte ord blandt de mange millioner tweets.

Debatten begyndte med Trump og Clinton, der stik mod traditionen og den første debat IKKE gav hånd.

Reaktionen var øjeblikkelig:

I det hele taget var der meget fokus på kropssproget mellem de to præsidentkandidater.

Mens Hillary Clinton tydeligvis havde erfaringen med det særlige ‘town hall’-format, hvor helt almindelige mennesker stiller spørgsmål til kandidaterne, så virkede Donald Trump forvirret over, hvor han skulle være, når Hillary Clinton talte.

Trumps kampagneleder Kellyanne Conway skrev efterfølgende, at Trump ubetinget havde vundet debatten og understregede, at alt snak om Trumps kropssprog blot var en medieskabt distraktion.

Frustrationer

Allerede inden debatten var forventningerne til debatten … skal vi sige moderat opgivende?

Og undervejs blev det ikke bedre.

Den tidligere formand for det republikanske parti Michael Steele sendte følgende tweet om sit parti, der på amerikansk omtales ved forkortelsen GOP - Grand Old Party.

Den amerikanske sangerinde Katy Perry var også fyldt med frustrationer.

Da Trump erklærede, at han som præsident ville udpege en særlig anklager og forsøge at få Hillary Clinton i fængsel for hendes håndtering af fortrolige emails som udenrigsminister svarede adskillige højtsående profiler øjeblikkeligt igen.

Donald Trump og Hillary Clinton mødes i den anden direkte tv-duel.

Her den tidligere presserådgiver for præsident Bush. 

Nobelpris-modtager og kommentator Paul Krugman fra New York Times var heller ikke imponeret.

TV-vært på Fox News Jeanine Pirro virkede dog omvendt yderligst begejstret for Trumps udbrud:

Amerikanske medier har siden afsløringen af prekære optagelser af Donald Trump, der i 2005 blærer sig med et seksuelt overfald på en kvindelige tv-vært, forsøgt at vejre stemningen hos Trumps makker, vicepræsidentkandidat Mike Pence.

Denne var ikke med blandt publikum til debatten - og havde været overraskende tavs i timerne til debatten.

Under debatten sagde Trump direkte, at han ikke havde talt med Pence, og at han var lodret enig uenig med sin egen vicepræsidentkandidat, når det kom til et eventuelt amerikansk angreb på præsident Assad i Syrien. 

Donald Trump og Hillary Clinton mødes for anden gang til direkt tv-duel.

Demokratiske kilder hævdede på Twitter natten igennem, at Pence efter afsløringerne af 2005-optagelserne af Trump angiveligt havde bedt om at blive taget af holdet, men den oplysning kunne på ingen måde bekræftes.

Efter den totale tavshed under selve debatten endte Mike Pence med - i ét enkelt og meget præcist tweet - at rose sin præsidentmakkers optræden ved debatten, og ifølge Fox News vil Mike Pence også allerede i morgen igen deltage i valgkampen.

Pence har ikke udtalt sig andre steder i forbindelse med debatten, og der var mandag morgen fortsat en vis usikkerhed i forhold til den præcise situation mellem de to.

Jeg vandt

En meningsmål fra CNN/ORC sagde efter debatten, at 57 procent af de adspurgte tv-seere mente, at Hillary Clinton vandt debatten, mens 34 procent pegede på Trump.

Hovedpersonernes kampagne-hold var naturligvis ikke i tvivl: De mente selv, at de havde vundet.

De to præsidentkandidaterne mødes til den tredje og endelige debat natten til torsdag i næste uge, midt i efterårsferien. Også denne debat sendes live på TV 2 NEWS og Tv2.dk.

Afstemning

Hvem synes du vandt debatten?

Du kan se hele den anden debat på NEWS i dag kl. 14.00 og 19.23. Debatten kan også allerede nu ses i fuld længde på TV 2 PLAY.