Amnesty: Verden svigter IS' undslupne yazidi-sexslaver
Det internationale samfund svigter yazidi-kvinder, som har været sexslaver for IS, mener Amnesty.
Nermeen var 11 år, da hun blev kidnappet sammen med sin mor og søskende af Islamisk Stat (IS) i den vestlige Sinjar-provins i Irak.
Da hun to år senere undslap fra IS' fangenskab, låste den nu 13-årige pige sig inde i en hytte og satte ild til sig selv.
Tre dage senere døde Nermeen på hospitalet af sine forbrændinger.
Det fortæller Nermeens mor, Shirin, til Amnesty International.
- På hospitalet spurgte jeg hende, hvorfor hun gjorde det. Hun sagde, hun ikke kunne klare det længere.
Efterlyser handling
Menneskerettighedsorganisationen har interviewet i alt 18 undslupne yazidi-kvinder og efterlyser nu konkret handling fra det internationale verdenssamfund, som ifølge Amnesty svigter kvinderne.
Alle de interviewede yazidier beretter om voldtægt, slavebinding og tortur i hænderne på IS.
Og for de IS-sexslaver, der er sluppet fri, følger depression og selvmordstanker.
Yazidi-kvinden Jamila på 20 år fortæller, hvordan hun blev voldtaget gentagne gange af mindst ti forskellige mænd, der solgte hende videre.
Overvejer selvmord
Siden hendes familie købte hende fri i december sidste år efter 16 måneders fangenskab, har hun overvejet at tage sit eget liv, fortæller hun.
- Jeg ønsker ikke at skjule, hvad der er sket, så folk kan hjælpe dem, som stadig er hos Daesh (arabisk for IS, red.) og hjælpe overlevende med at genopbygge deres liv, siger Jamila til menneskerettighedsorganisationen.
Islamisk Stat i Irak har de seneste år systematisk angrebet det gamle kurdiske folk, der på verdensplan tæller omkring 800.000.
Cirka 7000 irakiske yazidier blev i august 2014 tilfangetaget af IS. Omkring halvdelen tilbageholdes stadig af gruppen.
Men livet er ikke meget bedre for de undslupne yazidier, mener Amnesty International.
Omverdenen svigter
- Trods de her forfærdende overgreb, som kvinderne selvfølgelig er dybt traumatiserede over, er der simpelthen ikke tilstrækkeligt med hjælp, siger generalsekretær i dansk Amnesty Trine Christensen.
Omverdenen svigter kvinderne, som har desperat brug for hjælp til at komme videre, påpeger hun.
Derfor opfordrer menneskerettighedsgruppen donorer til at yde akut hjælp til de undslupne kvinder, hvoraf mange ovenikøbet er i dyb gæld på grund af de store løsesummer, IS kræver af familierne.
- De er dybt traumatiserede. De lever i dyb fattigdom. Og de er på flugt fra IS, men der er ikke lægehjælp at hente, der er ikke specialiseret psykologassistance heller - og det er det, der er behov for, tilføjer Trine Christensen.