Kommer Donald Trump til at skrive sin politiske nekrolog i nat?

Donald Trumps fortid har for alvor sat en stopper for byggematadorens ambitioner om at blive USA's næste præsident.

Der loves næppe for meget ved at proklamere, at nattens debat mellem Trump og Clinton kommer til at blive episk.

Når man skriver en klumme om det amerikanske præsidentvalg for TV2 er det selvfølgelig en kende akavet at kalde præsidentvalget få timer inden den anden præsidentdebat live transmitteres hos selvsamme tv-station. Jeg beklager på forhånd, men terningerne er kastet: Donald Trump er færdig.

Trump stod allerede inden nattens debat med ryggen mod den berømte mur og havde brug for et comeback af de større for at genvinde momentum og den positive mediedækning. Efter de seneste dages afsløringer, er det utænkeligt, at dette kommer til at være tilfældet. En måned inden præsidentvalget er det dermed også utænkeligt, at Trump kan komme igen.

De seneste afsløringer havde isoleret set ikke nødvendigvis begravet Trumps præsidentdrømme. Amerikanerne elsker en synder, der bekender. Bare spørg Bill Clinton eller Arnold Schwarzenegger, der begge to kom stærkt tilbage efter at have været involveret i sexskandaler. Problemet med Donald Trump er, at byggematadoren ikke mestrer at sige undskyld.

I den allerede nu berømt-berygtede bekendelsesvideo brugte Trump cirka 30 sekunder på at undskylde for sine nedladende og sexistiske bemærkninger, men valgte så at bruge resten af tiden på at angribe Bill Clinton for dennes seksuelle fortid og affærer. Denne fremgangsmåde sikrede Trump en plads i alle fremtidige fag om amerikanske valgkampe som et casestudie i, hvordan man ikke skal sige undskyld, men gjorde i sidste ende skaden bare større.

An early look at tomorrow's front page... Here's what a newly married Trump said he liked to do to attractive women he...

Posted by New York Daily News on Friday, October 7, 2016

Men lad os lige slå en anden ting fast, inden vi ser frem mod nattens debat. Det er ikke gramseoptagelsen ene og alene, der gør, at Trump er færdig. Gramsevideoen manifesterede bare, at Trumps chancer er forpurret. Nu har døden bare en årsag.

Allerede inden optagelsen dukkede op, var Trump i defensiven og stod til at tabe valget til Hillary Clinton. Efter at have halet ind på Clinton op mod den første debat, har Clinton igen formået at sætte sig relativ solidt i førersædet, godt hjulpet af Trumps mange fejltrin i dagene efter den første debat. Selv en fremragende præsentation fra Trumps makker Mike Pence i vicepræsidentdebatten kunne ikke vende slagets gang.

Ifølge RealClearPolitics vægtede gennemsnit fører Clinton i samtlige svingstater på nær Ohio. Taget i betragtning, at Clinton i forvejen havde flere sikre stater end Trump, havde Trump desperat brug for at genvinde momentum i de sidste uger af valgkampen. De seneste dages lækager samt den enorme kritik og afstandtagen, der er kommet fra Det Republikanske Parti gør Trumps foretagende umuligt. Det er ydermere usandsynligt, at der ikke kommer flere lækager, der har til formål at jorde Trump. Det Republikanske Parti vil gøre klogt i at gøre det tydeligt for dets kernevælgere, at det nu udelukkende handler om at forsvare flertallet i Repræsentanternes Hus og Senatet.

Det store spørgsmål bliver, hvordan Trump nu griber debatten an. Nattens debatformat kommer til at være et vælgermøde, hvor det nøje udvalgte publikum får lov til at stille en række spørgsmål. Kandidaterne kender ikke spørgsmålene på forhånd og har derfor kun begrænset mulighed for at forberede sig. Debatten kommer dermed til at være mere dynamisk og uforudsigelig end den første debat.

Allerede inden afsløringerne havde Trump lovet/truet, at han ville smide fløjlshandskerne og gå hårdt til Hillary Clinton. Trump havde blandt andet luftet tanken om at tematisere Bill Clintons tidligere affærer og redegøre for, hvorfor Bill Clintons affærer også falder tilbage på Hillary Clinton (ifølge Trump har Hillary Clinton angrebet, mobbet og intimideret Bill Clintons elskerinder). At dømme ud fra meldinger, der er kommet fra Trump lejren de seneste dage, lader det til, at Trump har tænkt sig tænkt at gå ned af den sti i nat.

Det er svært at se, hvordan en sådan fremgangsmåde skal blive andet end en gigantisk katastrofe. Husk at Trump selv tidligere har været sin kone utro og er blevet anklaget for at være sexist. Efter de seneste afsløringer om Trumps seksuelle overgreb vil en sådan strategi være decideret kugleskør. Prøv at forestille dig en situation, hvor en mand, der har pralet med tage kvinder i skridtet og slippe af sted med det, kommer til at angribe en kvinde for hendes mands affærer. Alene tanken er tå krummende. Trump kommer til at sprænge sig selv i luften for åben skærm, hvis han vælger at ville centrere debatten om Bill Clintons seksuelle fortid.

Og mon ikke der er en spørger eller to, der i så fald kommer til at konfrontere Trump med hans seksuelle fortid?

Du kan følge nattens debat mellem Hillary Clinton og Donald Trump natten til mandag på tv2.dk og på TV 2 News fra kl. 2.30.