Donald Trump

Hop i sumpen til alligatorerne eller bliv fanget – på patrulje med Trumps ord

Donald Trump vil have sorte vælgere til at stemme på ham, fordi 'de ikke har noget at tabe'. TV 2 tog med til de fattigste byer i Det Sorte Amerika.

Politichefen i Tchula, Mississippi retter på den kridhvide cowboyhat med syningen af en skorpion på siden, fører hånden henover sin revolver og ligner en mand født til større ting end at holde ro og orden i den fattigste by i en af de fattigste delstater i USA.

Da han kom til byen sidste år, gav de lokale ham et kælenavn: ’Four-Four’. Det er slang for en fandens hurtig karl.

- Jeg har det sådan, at ingen skal forsøge at løbe fra mig. Hvis du løber, så løber jeg også. Hvis du løber ned i en grøft, så løber jeg ned i en grøft. Men hvis du hopper ud i en af de der sumpe. Med alligatorerne. Så fred være med dig, den får du. Jeg venter bare på den anden side, siger politichefen, Kenneth Hampton.

Politichefen i Tchula taler om at jagte forbrydere.

Tchula er en by med hele paletten af sociale problemer, gemt væk langt ude i Mississippi-deltaet.

Arbejdsløsheden er officielt på ca. 25 %, men er reelt langt højere, fordi de fleste kun har sæsonarbejde. Børnedødeligheden er blandt landets højeste, den gennemsnitlige levealder blandt landets laveste. Husstandsindkomsterne ligger i snit på omkring 100.000 kr. om året. Det er en tredjedel af landsgennemsnittet. Teenagegraviditeter er udbredt. ”Babyer, der får babyer,” kalder de det her. Selvfølgelig er der narko. Og vold. Til gengæld er der stort set ingen arbejdspladser.

Skattegrundlaget i byen er så dårligt, at samtlige byens 6 politibetjente har mere end et job. Deres timeløn er på niveau med folk, der vender fastfood-burgere. Byen har ikke råd til at betale dem mere.

Selv politichefen arbejder deltid ved siden af – aftenpatruljer i nabobyen, Yazoo City.

Ejeren af byens bilvask og isenkræmmer hedder Eddie Carthan. I 1977 blev han valgt som den første sorte borgmester i Tchula. Jeg viser ham klippet fra et af Trumps vælgermøder, hvor den republikanske præsidentkandidat forklarer, at USA's sorte befolkning er blevet svigtet under demokraterne, og de intet har at tabe ved at stemme på ham.

”Det er bare et show. Bare et show. Han står der foran en masse hvide mennesker. Langt væk fra et sort nabolag. Hvis han virkelig var interesseret i sorte amerikaneres levevilkår, skulle han komme ud og tale med de sorte ledere,” lyder det fra den tidligere borgmester.      

Tchula er en af det Sorte Amerikas fattigste byer. Lidt mere end 2000 indbyggere. Få steder passer Trumps ord om, at ’I lever i fattigdom, skolerne er dårlige, I har ingen arbejdspladser’ bedre. Til gengæld har byens politidepartement 21.000 følgere på Facebook.   

Det er der én grund til; politichefen, der har sat sig for at rydde op i byen. Helst inden Trumps vision for Amerika vinder fodfæste.

“Kamechie Coffer og Kajarius Anderson, MELD JER STRAKS PÅ MIT KONTOR”, lyder en opdatering fra 4. oktober. 

“Lad os droppe alt det pis - eller har I glemt, hvordan det gik sidst I forsøgte at gemme jer? Lad mig genopfriske jeres hukommelse, drenge.”

Senere i opdateringen beskriver politichefen, hvordan Kamechie sidste gang ’gemte sig under sin seng som en rotte, eller rettere en mus, rystende som en synder, der havde serveret morgenmad på sengen til Jesus Kristus på en søndag.’   

Et par dage efter er jagten stadig i gang.

”Hvordan føles det, drenge!!! Skræmte på flugt, skjulte i mørket, lukkede vinduer. I kan ikke engang gå til butikken for at købe en pakke Juicy Fruit,” begynder Facebook-opdateringen.

Tchulas eneste dagligvarebutik er i øvrigt stablet på benene af en indvandrer fra Yemen. En af meget få ikke sorte borgere. Han kom med lidt udvikling og et par arbejdspladser for snart et årti siden.

Politichefen kører igennem byen. Her er brugt en del tin til at inddække tagrygge og lappe huller på siden af trailervogne.    

- Det her er en fattigby. En lille by med alle en storbys problemer, forklarer han.

- Men det er også en by, hvor rigtig mange mennesker gerne vil arbejde. Der er bare ikke noget at få. Den nærmeste store arbejdsplads er en Nissan-fabrik to timer herfra.

Hey Chief, hvad er I ude på?

Davosiera Dean Davis sidder foran sit hus med tre kammerater. Han arbejder som mekaniker på netop Nissan-fabrikken og er kommet hjem efter et morgenskift. ”Hey Chief, hvad er I ude på?,” råber de. Jeg viser dem klippet med Trump: ’Sorte amerikanere er blevet svigtet af Demokraterne. Til alle jer, siger jeg. Hvad har I at tabe ved at prøve noget nyt, ved at prøve Trump?’ lyder det fra talerstolen.

Christopher Ambrose, som arbejder hos en underleverandør til Nissan-fabrikken, er den første, der tager ordet.

- Han har jo fat i noget. Jeg tror bare ikke på, at han vil gøre noget for os. Jeg tror ikke på ham.

- Det er en løgn, det er bare en løgn, et forsøg på at få sorte til at stemme på ham. Men Hillary får min stemme, lyder det fra Lester Stroud, som har fulgt vores samtale i stilhed.

Jeg påpeger Tchulas problemer. At Trump siger, at arbejdspladserne går til Mexico, og at han vil bringe dem tilbage.

- Det tror jeg ikke på. Jeg tror simpelthen ikke på ham, siger Davosiera Dean Davis, som jeg møder igen senere nede i butikken med sin datter. De køber slik og en tegneblok.  

Det er ikke en gangbar meningsmåling. Men det lykkedes mig ikke at finde en eneste i Tchula, som overvejer at stemme Trump. Mere gangbare meningsmålinger viser, at Hillary Clinton nationalt står til at få over 90 procent af de sorte amerikaneres kryds til november.

Tchula ligger i det dybe syd. Med al den historie om raceadskillelse og fortidens slaveri, som det indebærer. Byen er omkranset af bomuldsmarker. Det kunne sådan set være fine jobs – historien til trods – men de få arbejdspladser, der er tilbage i industrien, er overtaget af maskiner.

- Eller folk udefra, sydfra, mexicanere. Jeg har endda mødt folk fra Jamaica, siger politichef Hampton.

Der er langt fra Washington til Tchula – meget lidt, der bliver besluttet i hovedstaden, kommer borgerne her til gavn.

- Men vi har meget at miste ved at stemme på Trump. De få ting, vi har, risikerer vi at miste. Nej, vi skal nok slå ham. Hillary kommer til at tage det her valg eftertrykkeligt, siger Zenoba Miller.

Han sidder i midten af byen med en gruppe venner. Det ligner en druk-samling. Sinatra Greer, som sidder på skødet af sin kæreste – bringer områdets fortid op.

- Vi har brug for arbejdspladser, men Trump vil ikke levere. Trump vil bare bringe slaveriet tilbage. Ikke mere plukke bomuld, nej tak, siger hun og ryster på hovedet.    

Tilbage på politigården går politichef Hampton helt op til ruden af en patruljebil. En af hans betjente har sat sig til at sove. Han banker på og griner, da betjenten ruller vinduet ned.

- Det er alt sammen godt. Han kommer lige fra sit andet arbejde.