Udland

Brasiliens ekspræsident mistænkt for at plyndre olieselskab

Anklagere mener, at ekspræsident Lula kan være hjernen bag et korruptionsnetværk af politikere og direktører.

Brasiliens tidligere præsident Luiz Ignacio Lula da Silva har muligvis været medlem af et kriminelt netværk, der står bag "masseplyndring" af det statslige olieselskab, Petrobas. Derfor vil Lula nu blive efterforsket.

Det oplyser landets højesteret.

Anklagerne har tidligere nævnt den 70-årige Lula som hjernen bag den omfattende korruptionsskandale.

Angiveligt skulle et netværk af direktører, politikere og entreprenører bevidst have begået underslæb mod Brasiliens nationale olieselskab.

Ingen konkrete beviser

Der er imidlertid ikke fremlagt konkrete beviser for, at Lula skulle være bagmanden.

Den tidligere præsident har gentagne gange benægtet at have gjort noget galt.

Omvendt hævder han, at hans mange juridiske problemer i forbindelse med Petrobas er et forsøg på at forhindre ham i at vende tilbage til magten i 2018, hvor der er præsidentvalg i Brasilien.

Flere anklager 

Onsdag i denne uge blev Lula anklaget for at have taget imod bestikkelse i forbindelse med et vandkraftværk-projekt i Angola, som byggegiganten Odebrecht står bag.

Tidligere er Lula også blevet anklaget for at have taget imod bestikkelse fra byggefirmaet OAS, der også har været kædet sammen med Petrobas-skandalen.

Luiz Ignacio Lula da Silva sad som præsident i Brasilien fra 2003 til udgangen af 2010. I sin tid som præsident opnåede han international anerkendelse for sit arbejde med at løfte millioner af brasilianere ud af fattigdom.

Han er fortsat blandt de mest populære potentielle kandidater til at gå efter præsidentposten i 2018, viser meningsmålinger.

Imidlertid gik Arbejderpartiet, som han grundlagde, tilbage ved søndagens kommunalvalg i Brasilien. Samtidig er Lulas eftermæle alvorligt plettet af korruptionsskandaler og den voldsomme økonomiske tilbagegang i landet.

/ritzau/AFP