Udland

Højrenational partileder møder kritik - sammenlignede udlændinge med kompost

Det højrenationale parti Alternative für Deutschland (AfD), har for øjeblikket stor succes i Tyskland, men efter en udtalelse tidligere på ugen er partileder Frauke Petry rendt ind i hård kritik fra flere sider.

Flere partier mener, at AfD lever af frygten, og at partiet bruger det til at spille folk ud mod hinanden.

Det højrenationale parti Alternative für Deutschland (AfD), har for øjeblikket stor succes i Tyskland, men efter en udtalelse tidligere på ugen er partileder Frauke Petry rendt ind i hård kritik fra flere sider.

I en tale ved et partiarrangement i Stuttgart i mandags nedgjorde Frauke Petry kampagnen ”Deutschland ist bunt” (Tyskland er farverig), som har til formål at byde flygtninge og indvandrere velkommen og fremhæve fordelene ved multikulturelt samfund.

- Hvad skal vi gøre med kampagnen ”Tyskland er farverig”?. En kompostbunke er også farverig, sagde Frauke Petry ifølge avisen Frankfurter Allgemeine.

- De skræmmer folk

I delstaten Baden-Würrtemberg, hvor Stuttgart ligger, er indenrigsminister Thomas Strobl fra Angela Merkels CDU-parti fortørnet. Han kalder Frauke Petrys udtalelse for ”ulækker” og ”afskyelig”.

- Disse menneskers forretningsmodel er at skræmme folk, siger Thomas Strobl til Frankfurter Allgemeine og tilføjer, at AfD er en ”forræder” og ikke en ”helt” i den vestlige verden.

- De lever af krisen og har ingen andre formål end at gøre det til et hverdagsspørgsmål, siger Thomas Strobl.

Hos det tyske socialdemokrati SPD er flere delstatspolitikere ligeledes forargede.

- Endnu en gang stikker AfD sit grimme hoved frem. Denne afsporing understreger yderligere, at AfD ikke er borgerligt, men dybt inhumant, siger SPD-politiker Andreas Storch.

- Fru Petrys verbale hetz har nået et nyt niveau. Folk bliver systematisk nedværdiget og spillet ud mod hinanden, siger Andreas Storchs partifælle Leni Breymaier.

Ifølge Frankfurter Allgemiene har Frauke Petry ikke svaret på kritikken.

Større end Merkels CDU ved delstatsvalg

I sin tale mandag sagde Frauke Petry også, at hun agter at give det tyske folk sin ”stolthed” og ”identitet” tilbage.

Tyskland modtog i 2015 i underkanten af en million flygtninge og migranter, og AfD har den seneste tid haft stor succes med at kritisere det høje antal og antal og pege på integrationsproblemer.

For omkring en måned siden oplevede partiet sin hidtil største succes, da AfD ved delstatsvalget i Mecklenburg-Vorpommern blev det næststørste parti ved blandt andet at få flere stemmer end Angela Merkels CDU.

Alternative für Deutschland blev dannet i 2013 på grund af utilfredshed med de hjælpepakker, som EU – med Tyskland i spidsen – besluttede at finansiere til kriseramte lande i eurozonen.

Men selvom partiet blev dannet omkring modstanden mod eurosamarbejdet, har det i stigende grad fokuseret på indvandring og islamkritik efter et formandsopgør i juni 2015, hvor den højreorienterede Frauke Petry overtog formandsposten

Utilfredshed med Merkels linje

Mange tyske vælgere er utilfredse med Angela Mekels åbne politik på flygtningeområdet, og som en konsekvens af det har AfD gennemlevet en regulær vælgertilstrømning i takt med, at flere flygtninge og migranter er kommet til Tyskland.

Nationalt ligger AfD til omkring 10 procent af stemmerne, men i visse delstater er tilslutningen langt højere. I Sachsen-Anhalt landede resultatet ved delstatsvalget i marts i år således på 24 procent af stemmerne.