Assad til TV 2: Dræbte børn er ren propaganda

Assad til TV 2: Dræbte børn er ren propaganda

Ja, børn og uskyldige civile bliver dræbt i krig, siger den syriske præsident Bashar al-Assad.
Men i sĂĄ fald er det rene tilfældigheder og fejl. Det er ikke regimets mission at gĂĄ specifikt efter civile, hævder den syriske præsident i et eksklusivt interview med TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt, der blev optaget onsdag i The Palace Guest House i Damaskus.
Beviserne taler ellers for det modsatte, efter flere videooptagelser i de seneste uger har vist voldsomme ødelæggelser og mange dræbte i den tidligere storby Aleppo.

Børn og civile

Enhver krig er en dĂĄrlig krig

Flere end 400.000 personer har mistet livet. 11 millioner er pĂĄ flugt. Borgerkrigen i Syrien har mange ofre. Heriblandt civile.
Sårede og døende børn fra syriske byer har derfor også fyldt mediebilledet.
Men det er ikke det fulde billede af krigen i Syrien, mener den 51-ĂĄrige syriske præsident.
- Der er naturligvis uskyldige ofre i enhver krig. Og det er derfor, at enhver krig er en dĂĄrlig krig. Men hvis man ser pĂĄ de billeder, som der er blevet vist i de vestlige medier, har de kun fremhævet de billeder af børn, der passer til deres politiske dagsorden. 
Det er en del af propagandaen og dæmoniseringen af regeringen i Syrien.
Bashar al-Assad, præsident i Syrien
Blandt andet billederne af den fem-ĂĄrige syriske dreng Omran, der modtog behandlinger efter et luftangreb i Aleppo, har gĂĄet verden rundt. Foto: AMC

Bombninger

Vi ødelægger ikke hospitaler

Flere nødhjælpsorganisationer og regeringer beskylder det syriske regime og præsidenten for at stĂĄ bag gentagne angreb pĂĄ hospitaler og civile i den oprørskontrollerede, østlige del af Aleppo.
Men til TV 2 Nyhederne fortæller Bashar al-Assad, at han ikke blĂĄstempler angreb pĂĄ hospitaler og civile mĂĄl. 
- Det er ikke regeringens politik at ødelægge hospitaler, skoler eller lignende. Der er en simpel ĂĄrsag. Først er der det moralske. Og hvis vi gør det, sĂĄ giver vi de militante den sociale rugemaskine, de har ledt efter, og det ville være en gave til dem. Det ville vi ikke gøre, for det er imod vores interesser. 
Aleppo efter de ĂĄrelange bombardementer. Foto: ABDALRHMAN ISMAIL / Scanpix Denmark

Rebeller og enhjørninger

Tror ikke på moderate kræfter

Flere forsøg på fredsaftaler og våbenhviler er de seneste uger og måneder gået i vasken, og USA har netop opgivet deres forhandlinger med Rusland efter et kaotisk forløb.
Kender du enhjørningen - dyret, der ligner en hest og har lange horn?
Bashar al-Assad, præsident i Syrien
Ifølge Assad kan en fredsaftale med moderate kræfter på nuværende tidspunkt slet ikke lade sig gøre. For der er ingen moderate kræfter, siger den syriske præsident:
- Kender du enhjørningen - dyret, der ligner en hest og lange horn? Det er en myte. Og den moderate opposition er en myte. Det er derfor, at du ikke kan adskillige noget, der ikke eksisterer fra noget, der eksisterer. De kommer alle fra samme rod, siger Bashar al-Assad.

Danmarks rolle

Danmark er ikke en fjende

Den danske regering besluttede tilbage i marts med et bredt flertal at sende danske F16-fly pĂĄ operationer i Syrien.
Og med ét indgik Danmarks militære bidrag således i koalitionen med USA og en række andre lande i bekæmpelsen af terrororganisationen Islamisk Stat.
Nej, Danmark er ikke en fjende af Syrien
Bashar al-Assad, præsident i Syrien
Bashar al-Assad fastholder, at Danmark og Vesten er blevet forført af USA, der i virkeligheden samarbejder med Islamisk Stat for at destabilisere Syrien.
Det kom blandt andet til udtryk, da danske jagerfly den 17. september deltog i et fejlagtigt angreb pĂĄ en militærposition i Deir ez-Zor, der dræbte over 60 syriske soldater. 
FN anslĂĄr at op imod 400.000 har mistet livet i konflikten i Syrien. Foto: Lasse Kalhauge / TV 2 Grafik

Løsning på krigen

Det handler ikke om mig

Den fem ĂĄr lange krig i Syrien har, ifølge FN, kostet 400.000 mennesker livet og drevet 11 millioner mennesker pĂĄ flugt.
Men den syriske præsident ser ikke nogen mulighed for at lempe på bekæmpelsen af oprørerne i landet. Han accepterer ikke, at nogen terrorister får kontrol over dele af Syrien og vil fortsætte kampene:
- Det er vores mission og vores mål. Og det er vores næste skridt, siger Bashar al-Assad.
Den syriske præsident er imidlertid meget klar om sin egen rolle. Og den er ikke afgørende, mener han:
- Hvis jeg var skyld i krigen, ville jeg gĂĄ af.
- Men det handler ikke om mig. Jeg bliver bare brugt som symbol. Det er meget større end det.
Min mission er at forsvare civile og bekæmpe terrorister.
Bashar al-Assad, præsident i Syrien
TV 2 har i forbindelse med ovenstående interview haft flere etiske overvejelser. Du kan læse nyhedsdirektør Mikkel Hertz' forklaring her.