Sådan kom interviewet i stand med den syriske præsident

Som den første danske journalist siden krigen i Syrien brød ud i 2011, har TV 2-korrespondent Rasmus Tantholdt interviewet den syriske præsident.

Forud for interviewet ligger der mange måneders arbejde, inden det endeligt kom i stand. Der er blevet sendt flere e-mails og breve og foretaget utallige telefonopkald til præsidentpaladset i Damaskus. Men nu er det lykkes.

Læs her Rasmus Tantholdts svar på hvordan interviewet kom i stand, og hvilke overvejelser han gjorde inden mødet med Assad:

Hvilke krav var der fra præsidentpaladset omkring interviewet? 

Der har egentlig kun været tekniske krav. Det vil sige, at præsidentpaladset selv ville filme interviewet. Vi måtte ikke selv troppe op med kamerahold og selv stå for produktionen. Derudover krævede de, at vi, første gang vi offentliggjorde interviewet, skulle sende det i sin fulde længde. Derefter måtte vi gerne klippe i det. Dvs. klippe spørgsmål og svar ud, så interviewet ikke var så langt. 

Derfor bringer TV 2 et interview med Bashar al-Assad

TV 2 har gjort sig flere etiske overvejelser om at bringe et interview med en så omdiskuteret mand som syriens præsident Bashar al-Assad.

- Vi skal som journalister høre begge parter i en sag. Også i en krig, siger TV 2's nyhedsdirektør Mikkel Hertz nedfældet et par linjer omkring. Læs det hele her 

Forud for interviewet ligger også mange måneders arbejde. Det har TV 2's korrespondent beskrevet her.

Hvorfor kom interviewet i stand lige nu?

Det er svært at sige. Men vi har arbejdet hårdt på det i rigtig lang tid. Og så har TV 2 jo åbnet et kontor i Damaskus. Derudover så tror jeg også, at det hænger sammen med, at vi har rejst utroligt i landet. Men vi har ikke fået at vide, hvorfor tilladelsen netop er kommet i hus nu.

Skulle Assad se spørgsmålene på forhånd og var der nogle ting, som du ikke måtte spørge om? 

Nej, jeg måtte spørge om alt, hvad jeg ville, og spørgsmålene kendte han ikke i forvejen. Men pressestaben ville han gerne have hovedpunkterne at vide på forhånd. Altså vi sendte fem overskrifter på emner til præsidenten, jeg ville komme ind på. De var: Aleppo, fredsaftale, flygtninge, Danmarks rolle og fremtiden for Syrien.

Rasmus Tantholdts 25 minutter lange interview af Bashar Al-Assad gik godt, men var en stor og speciel oplevelse.

Har TV 2 betalt penge for interviewet? 

Nej, det gør TV 2 ikke. Vi betaler aldrig penge for at kunne interviewe folk. Heller ikke præsidenter.

Hvorfor er det interessant at interviewe Assad?

Lige nu kommer der daglige nyheder ud fra den oprørskontrollerede østlige del af Aleppo, hvor vi ser hospitaler og civile blive bombet. Det er billeder, der forfærder alle. Hele verden vil have svar på, hvad Assad siger til situationen der.

Derudover beskylder mange ham for at være en skånselsløs diktator, som har slået flere hundredetusinde syrere ihjel. Hvordan har han det med det? Hvordan har han det med, at være så forhadt? Og så er der andre, der støtter ham, og kun kan se ham som den eneste legitime leder af Syrien.

Det er også interessant at interviewe ham lige nu, fordi krigen er gået ind i en afgørende fase. Krigslykken er vendt for ham, siden russerne engagerede sig med massive luftbombardementer for et år siden. Assad har generobret nogle landområder, og lige nu er den oprørskontrolleret del af storbyen Aleppo omringet af Assads soldater. Hvis det lykkes ham at genindtage Aleppo, så har han kontrollen over de strategisk mest vigtige steder i Syrien. Og det kan gå hen og få konsekvenser for krigens udfald. Derfor er det interessant at tale med ham lige nu. 

Rasmus Tantholdt måtte tage mange forholdsregler, da han interviewede Syriens præsident Assad.

Hvilke personlige overvejelser gjorde du inden interviewet?

Jeg har haft mange overvejelser, men primært var mit mål at få nogle interessante svar. Mit mål var ikke at imponere andre journalister med, hvor hård jeg turde være i min retorik, som jeg synes, at andre journalister har gjort i andre interviews med præsidenten. Jeg ville være kritisk og gå til ham, men ville ikke ende i et skænderi om fakta, som flere andre journalister har gjort. Det får seerne intet ud af.

Hele interviewet med den syriske præsident bliver bragt på TV 2 News og TV 2 Play kl. 16.