Mike Pence tørrede gulv med Tim Kaine

Efter debatten vil mange amerikanere og særligt republikanere tænke: ”Hvorfor kunne Republikanerne ikke havde valgt Mike Pence som præsidentkandidat?”

Nattens vicepræsidentdebat mellem Mike Pence og Tim Kaine blev ikke den skærende kontrast mellem Trump og Clinton debatten, som de fleste havde forventet. Trump og Clinton havde brugt det meste af deres debattid i sidste uge på at fremstille deres politiske modstander som det absolut værste og postulerede, at verden var tæt på at gå under, skulle modstanderen vinde præsidentvalget. Pence og Kaine fortsatte i det spor, om end de var bedre til også at fokusere på de politiske forskelle, der utvivlsomt er mellem de to lejre.

Selve debatten slap Mike Pence klart bedst fra. Til tider tørrede han nærmest gulv med Kaine, der sjældent formåede andet end at gentage slogans, man til uendelighed har hørt i denne valgkamp. Pence formåede til gengæld både at fremstå præsidentiel og personlig.

Pence stod i en meget prekær situation inden nattens debat. Guvernøren fra Indiana skulle både forsvare sin præsidentkandidat Trump, som efter en mareridtsuge står med ryggen mod muren. Samtidig kunne Pence regne med at blive konfronteret med, at han på en lang række politikområder er uenig med Trump. For ikke at tale om, at Pence aldrig var Trumps førsteprioritet som vicepræsidentkandidat, men udelukkende blev valgt for at please partitoppen i Det Republikanske Parti.

Denne svære opgave klarede Pence til ug med kryds og slange. Han undveg at svare på de politiske forskelle mellem ham og Trump og formåede at fremstille Trump i et bedre lys, end Trump selv har været i stand til på det seneste. Samtidig introducerede Pence sig selv til den amerikanske befolkning som en mand, man gerne ville drikke en øl sammen med.

Tim Kaine brugte meget tid på at afbryde Pence og var tydeligvis blevet sendt i byen med det formål, at skulle fremhæve uenighederne mellem det republikanske makkerpar og markedsføre Donald Trump som en politisk ekstremist. Velvidende, at Clintons stærkeste kort for at blive USA's næste præsident er, at præsidentvalget skal fremstilles som en afstemning, om hvorvidt Donald Trump skal være USA's næste præsident, var dette et smart træk. Kaines stærkeste øjeblikke var, da han formåede at få debatten til at handle om personen Trump.

Problemet med Kaines strategi var dog, at den ikke var langtidsholdbar i halvfems minutter lang debat. Kaines indstuderede aggressive angreb blev enormt trættende at være vidne til i længden. Endnu værre var Kaines konstante afbrydelser. Hele 70 gange pĂĄ bare 95 minutter afbrød Clintons vicepræsidentkandidat Pence og debattens ordstyrer Elaine Quijano (Pence afbrød Kaine de 40 gange). At internettet ikke gik lige sĂĄ amok over det faktum, mens der i sidste uge lød et ramaskrig og anklager om sexisme, da Trump afbrød Hillary Clinton 51 gange, siger i øvrigt en del om den enormt polariserende og skingre onlinedebat, der ogsĂĄ karakteriserer dette præsidentvalg.

 At Kaine samtidig ikke var i stand til at levere de lærte fraser pĂĄ en overbevisende mĂĄde, gjorde foretagendet endnu mere akavet at se pĂĄ. Pence greb da ogsĂĄ med det samme muligheden for at angribe Kaine og Clinton for at være levebrødspolitikere, der ikke var i stand til at levere andet end udenad lærte sætninger og soundbites.

Ironien her er selvfølgelig, at Clinton kampagnen har fremsat langt mere detaljerede politiske planer, end Trump kampagnen har. Det formåede Kaine aldrig at gøre klart for seerne. Tværtimod gav Kaines akavede debatoptræden Pence en gylden mulighed for at fremstille Kaine og Clinton som mere af det samme. Pence formåede dermed for en stund at fjerne opmærksomheden fra Trumps selvforskyldte sår og vende opmærksomheden hen imod det spørgsmål, som valget skal handle om, hvis Trump skal blive USA's næste præsident: Vil du have mere af det samme, eller er der behov for noget nyt?

Trump kampagnen vil nu satse på, at Pences stærke debatoptræden vil forskyde mediernes opmærksomhed frem mod den næste debat mellem Trump og Clinton den 9. oktober.

Den vigtigste kvalitet en vicepræsidentkandidat skal besidde, er at vedkommende kan træde til som præsident, hvis det skulle blive nødvendigt. Det formĂĄede Tim Kaine ikke. Mike Pence formĂĄede at gøre mere end det i nattens debat. Han formĂĄede at fĂĄ mange amerikanere til at tænke: ”Gid Republikanerne havde valgt ham som præsidentkandidat.”