Donald Trump

Hård tone i vicepræsidentdebat: 'Skulle VI have kørt en fornærmende kampagne?!'

Demokraternes Tim Kaine og republikanernes Mike Pence mødtes tirsdag aften i vicepræsidentdebat og diskuterede både USA's økonomi, Syrien og forsvar.

Til trods for de ikke tildeles den store opmærksomhed fra befolkningen i forhold til præsidentkandidaterne, så er vicepræsidenternekandidaterne, Mike Pence og Tim Kaine, blot et hjerteslag fra at være dem, der kan sætte sig i præsidentstolen. 

Tirsdag aften amerikansk tid mødtes de i den første og eneste direkte tv-duel inden valget. Det blev en duel med hårde ord og mange afbrydelser.

Demokaternes Tim Kaine sagde under debatten, at republikanernes valgkamp bygger på fornærmelser. Det fik Mike Pence til at sige:

- Hvis Donald Trump havde sagt alt det, som du siger, at han har sagt, så ville det stadig ikke være en brøkdel af de fornærmelser, som Hillary kom med da hun sagde at halvdelen af vores vælgere var en flok tabere. Hun sagde, at de var uforbederlige. De var ikke amerikanere. Hun hæftede det ene tillægsord efter det andet på millioner af vælgere, som tror på vi kan få et stærkere USA, lød det det fra republikaneren, Mike Pence.

Begyndte fredeligt

- De seneste 7,5 år har vi set et svækket USA, sagde republikaneren Mike Pence indledningsvist, mens han takkede seerne for at se med og takkede Donald Trump for at have peget på ham som vicepræsident.

Efterfølgende fortalte Mike Pence, at han er født og opvokset blandt majsmarker i en lille by i Indiana. Debatten drejede efter kort tid ind på ’The Clinton Foundation’ og om man kan stole på Hillary Clinton.

Uden at svare direkte på spørgsmålet gik Tim Kaine over til at fortælle, at Donald Trump har talt nedladende om mexicanerne.

Vicepræsidenterne mødtes for første og eneste gang i direkte tv-duel inden valget i USA.

Derefter fik Mike Pence ordet, hvor han fortalte, at Hillary Clinton havde svigtet den den amerikanske udenrigspolitik, og det blandt andet er på grund af hendes tid som udenrigsminister under Obama, at tilstanden i Syrien er som den er i dag.

Tim Kaine brød ind:

- Nu er jeg nødt til at afbryde. Mike Pence synes ikke at verden går godt.

- Synes du? svarede Mike Pence.

Republikaneren Michael Richard 'Mike' Pence

  • Født 7.juni 1959 i Columbus, Indiana.
  • Guvenør i Indiana.
  • Fra 2000-2012 medlem af Repræsentanternes Hus.
  • Blev valgt til guvenør 6. november 2012
  • Den 15.juli 2016 blev Pence udvalgt til vicepræsidentkandidat af Donald Trump.

USA's økonomi

Det næste store tema var landets økonomi.

- Er I bekymrede over, at gælden i landet bliver større? lød det fra studieværten.

- Landets gæld blev næsten fordoblet under Hillary Clintons tid i regeringen. Donald Trump og jeg har en plan om at gøre det  her land stort igen, sagde Mike Pence, da han fik ordet og nævnte Trumps plan om en vækst på 3-4 procent i landet.

- Vil du have en du er hyret-præsident i Hillary Clinton eller en du er fyret-præsident i Donald Trump? spurgte Tim Kaine retorisk.

Demokraten Tim Kaine

  • Tim Kaine er uddannet fra University of Missouri og har en juridisk eksamen fra Harvard Law School.
  • Tim Kaine fik sit store nationale gennembrud, da han 31. januar 2006 gav Demokraternes officielle svar til præsident George W. Bushs årlige State of the Union-tale.
  • Senator i Virginia siden 2006.
  • Den 23. juli 2016 blev Kaine udvalgt til vicepræsidentkandidat af Hillary Clinton.

Han sagde efterfølgende, at han aldrig vil privatisere sygesikringen.

Donald Trumps skattesag

Demokraten Tim Kaine slog flere gange ned på den seneste skandalehistorie fra New York Times om, at Donald Trump siden 1995 har udnyttet skattelovgivningen til det yderste og derfor sandsynligvis ikke har betalt indkomstskat i 18 år, fordi han har kunne trække et 900 millioner dollar stort underskud fra i skat.

- Donald Trump støtter ikke vores tropper, når han ikke betaler skat, angreb Tim Kaine.

Dernæst spurgte Tim Kaine ind til USA's påstand om, at USA skal have flere atomvåben.

-  Tror du, at det vil gøre USA mere sikkert? 

- Vi er nødt til at modernisere vores forsvar, hvilket også inkluderer at modernisere de amerikanske atomvåben, svarede Mike Pince, der til mange iagtageres overraskelse slog fast, at USA skal være klar til at angribe Assads styrker i Syrien. Styrker der vel at mærke er allierede med Rusland.

Vicepræsidentkandidaterne mødtes for første og eneste gang i direkte tv-duel

Forholdet til Rusland blev også et varmt emne, hvor de to sider kappedes om at stå stejlest over for Vladimir Putin.

Vicepræsidenterne mødtes for første og eneste gang i direkte tv-duel før valget.

Trumps skattesag

Debatten drejede også ind på Donald Trumps skattesag, der har været i New York Times. Selv mener præsidentkandidaten, at han har begået en 'genistreg' og der er tale om 'smart købmandsskab', da han har undslippet af betale indkomstskatter i 18 år, da han i 1995 noterede et minus på 916 millioner dollar.

Meget tyder dog på, at amerikanerne ikke er enige med ejendomsmogulen. Ifølge en meningsmåling foretaget af nyhedsbureauet Reuters, mener 67 procent af amerikanerne, at en præsidentkandidat, der ikke betaler skat er "egoistisk". 61 procent mener, at det er 'upatriotisk'. Det skriver Reuters. 

Vicepræsidentkandidaterne mødes for første og eneste gang i direkte tv-duel inden valget.

Målingen viser samtidig, at en stor andel af respondenterne har stor respekt for en kandidat, der evner at reducere sin skatteregning. Således svarer 46 procent, heriblandt 35 procent demokrater og 62 procent republikanere, at en præsidentkandidat, der ikke betaler skat er 'klog'. 

Eksperter mener, at Donald Trump dermed har kunnet undvige indkomstskat i 18 år. Donald Trump har ikke nægtet denne teori, men siger, at han på "glimrende vis har udnyttet USA's skatteregler til sin fordel."

Vicepræsidentkandidaterne mødtes for første og eneste gang i direkte tv-duel