Udland

Fanget på video: Her rammer lyn passagerfly over Island

Et passagerfly blev ramt af et lyn, få minutter efter det var lettet fra lufthavnen i Keflavik på vej mod Paris.

Et kraftigt uvejr med regn og torden passerede mandag morgen hen over Island, og en heldig islænding fangede nogle spektakulære billeder med sit kamera.

Halldor Gudmundsson, der bor på den islandske halvø Reykjanes, filmede uvejret, da et passagerfly dukkede frem fra de tunge, grå skyer. Lige pludselig slog et lyn ned i flyet. Det skriver den islandske avis Visir.

- Det var ligesom eksplosioner over vores hoveder, siger Halldor Gudmundsson til Visir.

Flyselskab: Der skete ikke noget alvorligt

Flyet, en Airbus A330, lettede fra Keflavik i Island klokken 8.47 på vej mod Paris. Fire minutter senere fløj det igennem tordenskyerne.

Det er det islandske lavprissselskab Wow Air, der ejer passagerflyet, og selskabet forsikrer, at flyet ikke tog skade af lynnedslaget og uden problemer fortsatte mod det europæiske kontinent.  

- Det er fantastiske billeder, men der skete ikke noget alvorligt. Flyene er bygget til at kunne modstå lynnedslag. De er jo det meste af tiden i luften, og der er der lyn. Maskinerne har særligt udstyr, der er lavet til lyn, siger luftfartsselskabets informationschef, Svanhvit Fridriksdottir.

Så sjældent rammes fly af lyn

Selv om billederne fra Island er spektakulære, er det ikke usædvanligt, at fly bliver ramt af lyn.

Ifølge de britiske luftfartsmyndigheder bliver de store passagerfly i gennemsnit ramt af et lyn én gang på mellem 3.000 og 10.000 timer i luften. Med andre ord betyder det, at et almindeligt passagerfly bliver ramt af et lyn én gang på mellem et og tre år.

Det var ligesom eksplosioner over vores hoveder.

Halldor Gudmundsson

Luftfartsselskaberne indberetter lynnedslagene til flyproducenterne, der fører statistik over nedslag og konsekvenser.

Sådan rammes flyet af lyn

Det er ikke kun øjenvidner på jorden, der får sig en oplevelse for livet. Det kan være en voldsom oplevelse for passagererne, når flyet bliver ramt. På trods af det sker der ikke det store med selve flyet.

Der skete ikke noget alvorligt.

Svanhvit Fridriksdottir, informationschef

Når lynet slår ned i flyet, bevæger den højelektriske strøm sig uden om flyet. Flyets skal fungerer som et bur, så den holder den elektriske strøm uden for flyet. 

- Passagererne og besætningen bliver derfor ikke udsat for den elektriske strøm, oplyser luftfartsmyndighederne.