Donald Trump

Når ”Veep” møder virkeligheden

Debatten mellem de to vicepræsidentkandidater Mike Pence og Tim Kaine dækkes ikke lige så intenst, som det episke slag mellem Trump og Clinton. Det er

En klumme om en vicepræsidentsdebat er som udgangspunkt ikke den store sællert. Hvem gider at læse om en debat mellem to stedfortrædere frem for den rigtige vare? Især når den ene – Demokraten Tim Kaine - beskriver sig selv som ”kedelig”, mens den anden, Republikaneren Mike Pence, kalder sig selv for en ”b-rangs republikansk kendis”. Ja, det kan være svært at tale debatten op, når den politiske hovedmenu står på en episk duel mellem Donald Trump og Hillary Clinton.

Måske er vicepræsidentsembedet bare ikke et særlig sexy emne. Amerikanske politikere har været med til at tale embedet ned lige siden landets politiske fødsel. Nationens første vicepræsident John Adams beskrev embedet som "det mest ubetydelige embede, mennesket nogensinde har opfundet eller udtænkt". På Senatets officielle senat hjemmeside beskrives vicepræsidentembedet som det mest latterliggjorte kontor i den føderale regering.

Populærkulturen har heller ikke vist sig at være imponeret af vicepræsidentsembedet. Tværtimod. Tag bare tv-serien ”Veep”, hvor Julia Louis-Dreyfus på humoristisk vis fremstiller vicepræsidentposten som værende langt fra det drømmejob, Dreyfus` karakter havde håbet på.

Så hvorfor skal man overhovedet beskæftige sig med vicepræsidentkandidaterne?

Stigende magt

Det korte svar er, at vicepræsidentembedet i stigende grad er blevet mere og mere magtfuldt. Meget er sket siden John Adams satte sig i 'verdens mest ubetydelige kontor'. Dagene, hvor vicepræsidenten var en ubetydelig aktør uden de store ansvarsområder, er for længst forbi. I dag forekommer det helt surrealistisk, at den daværende vicepræsident Harry Truman først blev bekendtgjort med USA's udvikling af atombomben efter præsident Franklin Delano Roosevelt døde i april 1945.

Et kort kig på de tre seneste vicepræsidenter understreger udviklingen mod et mere indflydelsesrigt embede. Al Gore var en af drivkræfterne bag Kyoto protokollen. Dick Cheney spillede en nøglerolle i optakten til invasionen af Irak i 2003 og bliver i dag typisk klassificeret som USA's mest magtfulde vicepræsident nogensinde. Og den nuværende vicepræsident Joe Biden har spillet en vigtig rolle i forhandlingerne om Irans atomvåbenprogram og frihandelsaftalen TTP.

Kort sagt har vicepræsidenten i stigende grad formået at sætte sig på en lang række særligt udenrigspolitiske politikområder. Vicepræsidenten har i dag en permanent plads i det nationale sikkerhedsråd, adgang til alle klassificerede oplysninger og beføjelsen til at afgøre, hvilke oplysninger der skal klassificeres. Dagene, hvor vicepræsidenten blev holdt udenfor, er forbi.

Springbræt til præsidentposten

Derudover har vicepræsidentembedet også vist sig at være et springbræt til senere at forsøge at tage skridtet op og blive præsident. Vores ven John Adams blev for eksempel præsident i 1796 efter at have siddet som vicepræsident for nationens første præsident George Washington. I alt er 14 vicepræsidenter efterfølgende blev præsident; syv af dem efter præsidenten døde.

Den kommende vicepræsident er altså, for at bruge en slidt men sand kliche, kun et hjerteafslag fra præsidentposten. Trump (70) og Clintons (68) fremskredne alder taget i betragtning, spiller valget af vicepræsident derfor en vigtig afgørende rolle i denne valgkamp. Ligesom alder og valget af vicepræsident spillede en stor rolle i 2008 valgkampen, hvor John McCains valg af den ukendte Sarah Palin gav anledning til mange panderykker.

I den forbindelse er det nemlig vigtigt at huske, at vicepræsidenter ofte er ret ukendte politiske figurer, der kun er kendt på et regionalt plan. En tredjedel af vælgerne mener fortsat, at de ikke kender nok til Pence og Kaine for at kunne have en holdning om dem.

Vicepræsidentsdebatten er dermed efter konventtalen kandidaternes anden store chance for at introducere dem selv til den store politiske scene og overbevise vælgerne om, at de er kvalificeret til at tage over, hvis det skulle vise sig at blive nødvendigt.

Det er derfor, man overhovedet skal beskæftige sig med vicepræsidentkandidaterne.

Du kan se debatten mellem vicepræsidentkandidaterne på tv2.dk i nat fra klokken 3 dansk tid.