Den præsidentkandidat, som valget kommer til at handle mest om, kommer til at tabe. Donald Trump har i denne uge gjort alt for, at det bliver ham, val

Her kommer en huskeregel, som mange kan nikke genkendende til: Intet godt sker efter klokken 3 om natten. Denne universelle regel gælder ikke kun for diskoteks-, værtshus- eller køleskabsbesøg. Den er ej heller kun forbeholdt den frække sms eller snapchat, der af uforklarlige årsager aldrig ender med at blive fræk, men snarere akavet eller upassende, hvis ikke den ovenikøbet havner hos alle andre end den tilsigtede date, kæreste eller ægtefælle. Nej, reglen kan også med fordel anvendes, når det kommer til brugen af sociale medier i den amerikanske præsidentvalgkamp.

Klokken havde lige passeret de tre natten til fredag, da Donald Trump gik i gang med en rendyrket Twitter offensiv. Første punkt på Trumps natlige Twitter dagsorden var medierne, som Trump beskyldte for at være en del af Clinton-kampagnen. CNN (Cable News Network) blev til Clinton News Network, og en af studieværterne, Don Lemon, blev også lige orienteret om, at han var en ganske forfærdelig studievært. Generelt fik medierne en ordentlig bredside fra Trump. For når medierne brugte anonyme kilder – hvilket er langt mere udbredt i USA end herhjemme – var der ikke tale om rigtige kilder, men om citater, som medierne frit havde opfundet, ifølge Trump.

Så langt så godt.

Amerikanerne stoler ikke på medierne

Mediekritikken kunne Trump sikkert være sluppet godt fra. Mange amerikanere har i forvejen et anstrengt forhold til medierne, som er langt mere holdningsprægede end danske medier og derudover har et tydeligt pro-demokratisk bias. Kun lidt over 30 procent af amerikanerne stoler således ifølge Gallup på massemedierne `over there` (I Danmark er tallet i øvrigt cirka det samme).

Der er ikke tale om et valg, men et fravalg, da begge kandidater er historisk upopulære.

Mirco Reimer-Elster

Med en præsidentkandidat så kontroversiel som Trump, har mange medier da også endegyldigt kastet deres semiobjektive tilgang over bord og omdannet størstedelen af den politiske dækning til et langt debat- og kommentarspor, der fremhæver Trumps mange forfærdeligheder. Kort sagt var mediekritikken næppe noget, som Trump var kommet galt af sted med. Tværtimod.

Men da Trump lidt over fem begyndte at kaste sig over sit andet hadeobjekt, den tidligere skønhedsdronning og nylige Clinton-støtte Alicia Machado, hoppede kæden af. Trump opfordrede nemlig sine følgere til at gå på netjagt efter Machados angivelige sexvideo. Hillary Clinton kunne næppe have ønsket sig noget bedre, da hun introducerede Machado til den brede amerikanske offentlighed under den første præsidentdebat i et forsøg på at fremstille Trump som et sexistisk røvhul.

Lad os i et kort øjeblik prøve at se bort fra det fuldstændig absurde faktum, at en kandidat til verdens mest magtfulde politiske embede opfordrer sine støtter til at gå på sexvideojagt. Lad os også se bort fra, at Trumps tweets næppe hjælper ham med at vinde flere latino- og kvindestemmer. Lad os også se bort fra, at Trump ovenikøbet har bebudet, at han nu vil bruge mere tid på at tale om Bill Clintons affærer og Bill og Hillary Clintons ægteskab, hvilket næppe er en vinderstrategi. Vi nævner heller ikke Trumps skattepapirer med et ord her.

Lad os hellere fokusere på, hvorfor Trumps Twitterstorm sætter en tyk streg under årsagen til, at Trump står til at tabe præsidentvalget til Hillary Clinton.

Hillary står til at vinde valget

Præsidentvalget afgøres på et meget simpelt parameter i år. Der er ikke tale om et valg, men et fravalg, da begge kandidater er historisk upopulære. Så den kandidat, som valget kommer til at handle mest om, kommer til at tabe. Donald Trump har nu brugt en hel uge på at være i defensiven og ryde op efter sig selv. Læg oveni den første præsidentdebat, der ikke gav ham den forventede medvind. Kort sagt har Trump gjort alt for, at en præsidentkandidat, som næsten 70 procent (!) af amerikanerne ikke stoler på, står til at vinde valget.

Hillary Clinton burde sende ham (Donald Trump red.) et takkekort.

En republikansk strateg fra Wisconsin

Trumps reaktion? The Donald valgte at forsvare sin natlige Twitter tirade med at konstatere, at fordelen ved at tweete midt om natten var, at det amerikanske folk dermed kunne se, at han var vågen og dermed som præsident ville kunne tage det berømte kriseopkald klokken tre om natten.

Man siger, at virkeligheden nogle gange kan overgå fiktionen. I denne skøre amerikanske valgkamp overgår virkeligheden fiktionen hver evig eneste dag.

Eller som en republikansk strateg fra Wisconsin formulerede det over for netmediet Politico i fredags:

- Debatten var med til at stoppe blødningen i Clinton-kampagnen, da Trump gik tilbage til at være primærvalgsdebatternes Trump. Hillary Clinton burde sende ham et takkekort.