Udland

OVERBLIK: Colombia forkaster historisk fredsaftale

Fire år har Colombias regering og oprørsgruppen Farc brugt på fredsaftale, der består af seks hovedpunkter.

Colombia kunne søndag sætte en stopper for over 50 års væbnet konflikt mellem oprørsbevægelsen Farc og det colombianske militær.

Men mod forventning valgte et snævert flertal i befolkningen at stemme nej til den fredsaftale, parterne har brugt fire år på at udarbejde.

Her er et overblik over aftalens seks nøglepunkter:

* Våbenhvile og afvæbning

Våbenhvilen mellem parterne trådte i kraft 29. august.

Ifølge aftalen skulle Farcs 5765 oprørere flytte fra deres skjul i junglen og bjergene ind i zoner, hvor de skulle lægge deres våben.

Oprørerne ville have 180 dage til at lægge våbnene under FN's observation.

* Retfærdighed over for ofrene

Parterne indgik en aftale i december 2015 om at oprette en særlig domstol, der skulle vurdere forbrydelser begået under konflikten.

Parterne blev enige om, at der kunne tilbydes amnesti for "politiske forbrydelser", men ikke for de værste grusomheder som massakrer, tortur og voldtægter.

De ansvarlige for den slags forbrydelser ville kunne straffes med op til 20 års fængsel.

* Narkotikasmugling

I maj 2014 indgik parterne en aftale om, at Farc skulle stoppe med at producere narkotika i de områder, der var under gruppens kontrol.

Regeringen indvilgede i at hjælpe landmænd med at etablere nye vilkår, der gjorde det muligt at tjene til føden uden at dyrke ulovlige afgrøder som koka, der anvendes i produktionen af kokain.

Ifølge aftalen ville colombianske myndigheder sammen med amerikanske myndigheder fortsætte kampen mod smuglere.

* Oprørere i politik

Planen er, at Farc skal forvandles til et politisk parti. Ifølge aftalen ville Farc få tildelt ti af de 268 pladser i den colombianske kongres.

Regeringen forpligtede sig ifølge aftalen til at forsvare Farcs medlemmer mod angreb fra højreorienterede paramilitære grupper.

* Jordreform

I maj 2013 underskrev parterne en aftale, der skulle forsyne de fattige landområder med jord, lån og basale serviceydelser.

* Afstemning

Parterne blev enige om, at aftalen skulle stemmes igennem af det colombianske folk, inden den kunne implementeres. Det var en detalje, der blev støttet af landets forfatningsdomstol.

Søndag blev fredsaftalen forkastet af befolkningen med et snævert flertal på 50,2 procent imod og 49,8 procent for.

/ritzau/AFP