Udland

Mystisk svensk rigmand reddede tusinder af jøder, men så forsvandt han i 71 år

En svensk rigmandssøn reddede tusindvis af jøder fra gaskamrene. Men så forsvandt han. Siden har familien ledt efter ham, men nu er han erklæret død.

Den 17. januar 1945 forsvandt den svenske diplomat Raoul Wallenberg i Ungarns hovedstad, Budapest.

Var hans navn Wallenberg. Kan du stave det?

Josef Stalin, Generalsekretær, Sovjetunionen

Det var under den sidste krigsvinter, mens Sovjetunionen var i færd med at smide Nazityskland ud af Østeuropa. Selv om Budapest var omringet af feltmarskal Rodion Malinovskys soldater fra Den Røde Hær, nægtede den tyske SS-general, som havde kommandoen over Budapest, at overgive sig.

Kampene kostede over 120.000 menneskeliv i de 44 dage, belejringen varede, men hvis Raoul Wallenbergs jordiske rester havde ligget blandt de frosne lig i ruinerne, ville du næppe læse denne artikel lige nu.

'Set i live ind til 1987'

Hvad der præcis skete med ham er fortsat en gåde. Vidner hævder at have set ham i live helt frem til 1987 - og så sent som den 21. september i 2016 rejste Raoul Wallenbergs to niecer til Moskva i håb om, at den russiske sikkerhedstjeneste FSB kunne hjælpe med et svar. 

Tidligere i oktober kom det frem, at de svenske myndigheder var meget tæt på at erklære Raoul Wallenberg død. Hvis han ikke meldte sig til skattevæsenet inden den 14. oktober 2016, ville myndighederne udskrive en dødsattest på den nu 104 år gamle mand. Det er nu sket 71 år efter, Wallenberg forsvandt.

Historien om Raoul Wallenberg handler nu ikke om regnskaber og skattekroner. Tværtimod er den en beretning om en vaskeægte helt.

Raoul Wallenberg talte flydende tysk og var god til at kommunikere med de nazistiske officerer i Budapest.

Historien begynder i 1944 - altså året inden han forsvandt på mystisk vis.

Da blev den 32-årige svensker nemlig sendt til Budapest på en diplomatisk mission. Det var en opgave, han egentlig ikke var forberedt på. 

Han var uddannet arkitekt og havde ingen erfaring som diplomat, men han havde masser af karisma, talte flydende tysk - og så havde han det rigtige efternavn.

Wallenberg-dynastiet var (og er) en af de mest magtfulde og indflydelsesrige familier i Sverige.

Derfor blev han udset til opgaven, som den svenske regering satte i gang i samråd med USA.

Frelste tusindvis af jøder

Det handlede om at redde de ungarske jøder. Selv om det fulde omfang af nazisternes jødeudryddelser endnu ikke var kendt, kom der skrækkelige historier ud fra de områder, som nazisterne havde besat.

Et af stederne var Ungarn, og da Raoul Wallenberg kom til Budapest i 1944 var de ungarske jøder allerede godt på vej til at forsvinde op gennem skorstenene på krematorierne i Hitlers udryddelseslejre.

Nazisterne var nådesløse over for Ungarns Jøder - billedet her er fra de sidste dage af belejringen af Budapest.

Tyskerne overtog magten fra Ungarns regering i marts 1944 - og i løbet af tre måneder var det lykkedes de effektive tyskere at sætte cirka 440.000 jøder i kreaturvogne og køre dem mod deres endeligt. De fleste af jøderne endte i dødslejren Auschwitz-Birkenau.

Da Raoul Wallenberg ankom i juli, var der stort set kun jøderne i Budapest tilbage. Så Raoul Wallenberg havde travlt.

Ambassaden i Budapest var allerede begyndt at udstede rejsedokumenter til ungarske jøder. Papirerne havde egentlig ingen juridisk gyldighed, men det var alligevel lykkedes svenskerne at give ungarerne det indtryk, at mennesker med svenske rejsedokumenter var under svensk beskyttelse.

Jeg tager til Malinovsky... Om det er som gæst eller fange, ved jeg ikke endnu.

Raoul Wallenbergs sidste kendte ord.

Raoul Wallenberg tog fat med det samme og fik sat flere farver og flere officielt udseende mærker på rejsedokumenterne.

Det lykkedes ham at få ungarernes tilladelse til at udstede 5.000 pas til jøderne i Budapest - men han fortsatte med at trykke dem, så der i realiteten blev uddelt mere end tre gange så mange.

Dokumenterne blev anerkendt af de tyske soldater - og dermed undgik tusindvis af jøder døden i gaskamrene på grund af Raoul Wallenberg. 

De svenske rejsedokumenter betød at titusindvis af ungarske jøder slap for gaskamrene.

Mange af de "svenske" jøder blev indkvarteret i over 30 lejede huse i Budapest. Raoul Wallberg forsynede husene med svenske flag og erklærede, at ejendommene og deres beboere var "beskyttet af den svenske diplomatiske immunitet".

Men i januar 1945 var Budapest ved at skifte hænder. Som repræsentant for det neutrale Sverige kunne Raoul Wallberg både tale med nazisterne og deres kommunistiske ærkefjender. 

Og netop kommunisterne sendte bud efter den svenske diplomat lige inden han forsvandt.

Kom aldrig tilbage fra sit møde

Den sovjetiske feltmarskal Rodion Malinovsky kaldte Raoul Wallenberg til møde i sit hovedkvarter i Debrecen næsten 200 kilometer øst for Budapest den samme dag, som svenskeren forsvandt.

Jeg er helt sikker på, at Wallenberg blev likvideret i 1947

Ivan A. Serov, sovjetisk spionchef

Russerne mistænkte Raoul Wallenberg for spionage, derfor ville de have ham til et personligt møde.

Den frygtløse unge diplomat gik med til at mødes med Ungarns nye besættelsesmagt.

Sammen med sin chauffør valgte han at tage turen til det sovjetiske hovedkvarter.

Han tog afsked med sit personale - og de sidste registrerede ord fra Raoul Wallenberg er:

- Jeg tager til Malinovsky... Om det er som gæst eller fange, ved jeg ikke endnu.

I dag står det klart, at det var som fange.

Arrestordren er dateret den 17. januar 1945. Den er underskrevet af viceforsvarsminister Nikolaj Bulganin.

I 1993 kom det nemlig frem, at styret i Moskva udstedte en arrestordre på Raoul Wallenberg. Ordren blev udstedt samme dag, som svenskeren kørte ud i verdenshistoriens tåger sammen med sin chauffør.

De to mænd forsvandt simpelthen - de kom aldrig tilbage til Budapest, og ingen har siden hørt fra dem.

Hjemme i Sverige fik familien nyt om den unge diplomats forsvinden, men hans skæbne forblev et mysterium.

- Der kom forskellig information om Raouls skæbne hele tiden, fortæller hans niece Louise von Dardel til Moscow Times i et interview den 30. september 2016.

- Nogle fortalte os, at han døde da Budapest blev bombet, nogle sagde, at det var i en bilulykke.

Sporene peger i retning af, at Raoul Wallenberg blev indsat i Lubjanka-fængslet.

Det indflydelsesrige Wallenberg-dynasti brugte alle midler til at finde det forsvundne familiemedlem, og sagen havnede endda hos Sovjetunionens diktator Josef Stalin, men ikke på den måde som familien havde håbet.

Navnet i Stalins notesbog

I 1946 mødtes den svenske ambassadør i Moskva, Staffan Söderblom, med Stalin.

Svenskeren skulle afløses - han havde fået nyt job i Schweiz, og selv om det var ekstremt sjældent, at Stalin sagde ja til at mødes med udenlandske diplomater, var det sket her. 

Josef Stalin bag sit skrivebord i Moskva.

Stalin afsatte en time til mødet, men det kom kun til at vare i få minutter.

Staffan Söderblom havde ikke rigtig nogen dagsorden for sin samtale med Stalin. Han var mest optaget af at bevare et godt forhold mellem Sovjetunionen og Sverige.

Ambassadøren har siden selv fortalt, at han faktisk bragte historien om den forsvundne Raoul Wallenberg op over for den russiske diktator.

Efter høflighedsfraserne spurgte Stalin, om der var noget, som svenskeren ønskede. Her nævnte Staffan Söderblom forsøget på at redde de ungarske jøder, og at Raoul Wallenberg var forsvundet, men samtidig sagde ambassadøren, at den unge diplomat jo nok var død under krigen.

- Var hans navn Wallenberg? - spurgte Stalin.

- Kan du stave det? - spurgte Sovjetunionens diktator.

Derefter skrev Stalin navnet ned i en notesbog, men han kom ikke med nogen oplysninger om svenskerens forsvinden.

Ud over mødet med Stalin gjorde den svenske stat ikke ret meget for at få Raoul Wallenberg hjem, mener hans familie i dag.

Raoul Wallenbergs indsats for de ungarske jøder er ikke blevet glemt. I dag uddeles der f.eks. en medalje i hans navn.

- De forsøgte ikke engang at udveksle ham. (...) Og så mødtes den svenske ambassadør med Stalin og sagde at Raoul nok var død, så Rusland er ikke de eneste, som er skyldige her, siger Louise von Dardel til Moscow Times.

Der skulle gå 11 år med benægtelser før russerne indrømmede, at Raoul Wallenberg var blevet arresteret i Budapest i 1945 og sat i fængsel af sikkerhedstjenesten MGB (En forløber for KGB).

Indrømmelsen blev fulgt af en erklæring om, at svenskeren var død af et hjertestop i Lubjanka-fængslet i 1947 - altså året efter Josef Stalin skrev diplomatens navn ned i sin notesbog.

Familien har dog aldrig stolet på den udlægning - og i årene efter Anden Verdenskrig dukkede der talrige historier op om Raoul Wallenberg.

Den svenske fange "Van den Berg"

Blandt andet hævder en britisk spion, Greville Wynne, at han talte med en medfange, som udgav sig for at være svensk diplomat i 1962. På det tidspunkt var Greville Wynne blevet afsløret af russerne og ventede på sin dom i Lubjanka-fængslet - han slap dog fri som led i en udveksling af spioner to år senere.

En amerikansk professor, Marvin Makinen, der blev dømt for spionage i Sovjetunionen i 1961, hørte også om en svensk fange, mens han var fængslet i Vladimir-fængslet 200 kilometer øst for Moskva.

Den svenske fange "van den Berg" blev holdt i isolation. Marvin Makinen mødte aldrig selv fangen, men efter han slap ud af sit fangenskab som led i en spionudveksling, fattede han interesse for sagen om den forsvundne svensker.

I 1993 fik han kontakt til to tidligere ansatte ved fængslet. De ansatte påstod, at de kunne genkendte Raoul Wallenberg ud fra fotos, som ellers aldrig har været vist for offentligheden.

Med tiden har der været iværksat en række undersøgelser af den forsvundne svenskers skæbne.

Menneskerettighedsadvokaten Irwin Cotler stod i spidsen for en undersøgelse i 1980'erne, og han konkluderede, at der var "overbevisende beviser" for, at Raoul Wallenberg var i live i 1950'erne og 1960'erne, og "troværdige beviser" for, at han var i live helt op i 1980'erne.

Set i live i 1987

De sidste udsagn fra vidner, som muligvis har set Raoul Wallenberg i live, er fra et fængsel mellem Moskva og Leningrad i 1987, hvor en tidligere frihedskæmper, John Farkas, hævder at have set svenskeren.

Efterretningstjenesten KGB udleverede Raoul Wallenbergs pas og personlige egendele til familien i 1989. Men hans skæbne er stadig et mysterium.

Efter Sovjetunionens fald gik russerne med til at iværksatte en ny russisk-svensk undersøgelse, som skulle forsøge at give et endegyldigt svar på Wallenbergs skæbne.

Nu lød konklusionen, at Wallenberg måske var blevet henrettet, mens han blev holdt tilfangetaget i Lubjanka. Samtidig påpegede flere svenske historikere, at det meget vel også kunne være, at Wallenberg havde levet i straffelejrene Gulag i adskillige år efter hans påståede død i 1947.

Ingen af oplysningerne er dog ledsaget af håndgribelige beviser.

Den sovjetiske spionchef Ivan A. Serov skrev i sin dagbog, at han var overbevist om, at Raoul Wallenberg blev likvideret.

Manden, som stod i spidsen for Sovjetunionens efterretningstjeneste fra 1954 til 1958, mener dog at have et svar.

Han hed Ivan A. Serov, og hans dagbog blev fundet i en kuffert som lå gemt i en falsk væg i 25 år.

Kufferten i den falske væg

Den blev udgivet i sommeren 2016, og heri skriver Serov:

- Jeg er helt sikker på, at Wallenberg blev likvideret i 1947.

Ifølge den tidligere spionchef blev ordren givet af den sovjetiske sikkerhedsminister Viktor Abakumov - angiveligt efter direkte diktat fra Josef Stalin og hans udenrigsminister Vjatjeslav Molotov.

Henrettelsen skulle angiveligt have fundet sted den 22. juli 1947.

Men blev ordren udført?

Ifølge Moscow Times, er der nemlig en stribe afhøringsrapporter fra Lubjanka-fængslet, som blev offentliggjort i 2009. De personer som blev afhørt havde relation til Raoul Wallenberg - blandt andet hans chauffør.

Wallenbergs navn optræder ikke på listen - det gør til gengæld en mystisk "Fange Nummer 7", som blev afhørt den 23. juli 1947.

Altså dagen efter henrettelsen skal have fundet sted.

Fangens identitet er ukendt, men måske venter der svar forude.

Raoul Wallenberg fik sin egen mindeplade i Moskva i 2001.

Raoul Wallenbergs to niecer har indtil nu arbejdet sammen med den russiske sikkerhedstjeneste FSB om at redde trådene ud.

Sammen med historikeren Susanne Berger mødtes de med russerne den 23. september.

- Mødet var meget interessant og konstruktivt. Det gik bedre end ventet, siger Susanne Berger til Moscow Times.

Chefen for FSB's arkiver Vasily Khristoforov oplyste til familien, at hans afdeling nu ville gennemgå alle familiens spørgsmål og samarbejde med uafhængige efterforskere i forsøget på at opklare Raoul Wallenbergs skæbne.

Det spørgsmål er der stadig ikke noget svar på, men der sat en form for punktum, efter svenskerne nu har erklæret Raoul Wallenberg død efter 71 års forsvinden.

Årsagen til, at det netop var skattevæsenet som skulle sætte punktum i sagen var i øvrigt ganske simpel. I Sverige er det nemlig skattevæsenet som har til opgave at registrere dødsfald.

Denne artikel blev første gang bragt på TV2.dk den 3. oktober, da de svenske myndigheder var tæt på at erklære Raoul Wallenberg død. Den er blevet opdateret efter, at svenskerne omsider har udstedt en formel dødsattest på ham.

Artiklen her er blevet til på baggrund af materiale fra:

The Moscow Times, Expressen, New York Times, BBC NewsDen internationale Raul Wallenberg-fond, Raoul Wallenberg - the biography af Ingrid Carlberg.

Du kan læse flere længere artikler af samme type her: