Udland

Chokresultat i Colombia: Vælgerne forkaster fredsaftale

Colombias fredsaftale med oprørsgruppen Farc er i ruiner efter afstemning, og regeringen har ikke en plan B.

Med stort set alle stemmer talt op har vælgerne i Colombia stik imod alle forventninger afvist regeringens fredsaftale med oprørsgruppen Farc.

Det skriver adskillige internationale medier.

Med 99 procent af stemmerne talt op har 50,2 procent af vælgerne sagt nej til aftalen, mens 49,8 procent bakker aftalen op ifølge AFP.

Ingen plan B

Nyhedsbureauet AP og BBC skriver ligeledes, at et marginalt flertal har afvist aftalen. Både AFP og AP henviser til officielle resultater, som valgmyndighederne har offentliggjort online.

Regeringen i Colombia har endnu ikke kommenteret vælgernes afgørelse.

Hvad der nu skal ske er helt uvist. Præsident Juan Manuel Santos og hans regering har advaret om, at de ikke har en plan B liggende klar, i tilfælde af at vælgerne ville forkaste aftalen.

Fire års forhandlinger

Efter næsten fire års forhandlinger på neutral grund i Cubas hovedstad, Havana, lykkedes det for nogle uger siden regeringen i Colombia at blive enige om en fredsaftale med Farc.

Præsident Santos og lederen af Farc, Timoleon "Timochenko" Jimenez, hvis rigtige navn er Rodrigo Londono Echeverri, underskrev aftalen 26. september.

Men den skulle ratificeres af vælgerne for at træde i kraft.

Chokresultat

Allerede da de første resultater fra afstemningen forelå, var der tegn på et chokresultat.

Meningsmålinger op til afstemningen viste ellers stor opbakning til aftalen.

Da parterne i sidste uge underskrev aftalen viste to meningsmålinger, at ja-siden ville vinde med en margin på hele 20 procentpoint.

52 års væbnet kamp

Oprørsgruppen Farc har i 52 år været i væbnet kamp mod det colombianske militær.

Omkring 260.000 mennesker er dræbt i den blodige konflikt. Desuden er millioner af colombianere blevet tvunget til at flygte til andre egne af landet på grund af krigshandlingerne.

Farc har endnu ikke kommenteret resultatet.

Fredsaftalen anses for at være af så stor historisk betydning for det colombianske samfund, at bookmakere har peget på præsident Santos og Farc-leder Londono som et muligt bud på i fællesskab at blive tildelt Nobels fredspris.