Udland

Ungarns folkeafstemning om flygtninge er ugyldig

Under halvdelen af vælgerne har stemt ved Ungarns folkeafstemning om flygtningekvoter. Dermed er den ugyldig.

Ungarns folkeafstemning om EU's flygtningekvoter har ingen juridisk gyldighed.

Gergely Gulyas, næstformand for Ungarns regeringsparti Fidesz, siger, at folkeafstemningen er ugyldig, fordi stemmeprocenten er under 50.

Ifølge Gulyas er stemmeprocenten 45, men næstformanden tager alligevel ikke resultatet som et nederlag.

I stedet taler han om, at et "overvældende" antal vælgere har stemt nej til EU's program om at fordele flygtninge i medlemslandene.

- Baseret på disse data kan vi oprigtigt sige, at vi i dag har fået en stor sejr for alle, der afviser påtvungne løsninger, og for dem, der tror på, at fundamentet for et stærkt EU kun kan være stærke nationer, siger han ifølge Reuters.

Resultat senere søndag

Guluyas læner sig op af tænketanken Nezopont, der ifølge Reuters har gennemført en meningsmåling på dagen for afstemningen. Den siger, at 95 procent afviser programmet om at fordele flygtninge i de 28 EU-lande.

Vælgerne blev spurgt, om de ønsker, at EU skal kunne bosætte ikke-ungarske borgere i Ungarn uden at konsultere Ungarns parlament.

Folkeafstemningen sluttede klokken 19.

Der ventes et resultat senere søndag.

Afstemningen har overvejende symbolsk betydning for Ungarn, idet landet er blevet nedstemt i EU i sagen om kvoter.

Men premierminister Viktor Orbán, der er indædt modstander af kvoterne, kan bruge en solid folkelig modstand, når han argumenterer sin sag i EU.

Accepterer ikke kvote

Ungarn står ikke alene i EU med sin modstand mod kvotesystemet. Andre østeuropæiske lande er også imod. Foruden Ungarn er det Slovakiet, Rumænien og Tjekkiet.

Men et flertal af EU-landene vedtog planen i fjor. Planen går ud på at fordele 160.000 asylansøgere, der er strandet i Italien og Grækenland, i EU.

Ifølge planen skal 1300 til Ungarn.

Ungarn har ikke accepteret sin kvote og er i stedet gået til EU-Domstolen for at få underkendt fordelingsplanen.