Udland

Ungarere vil i dag sige nej tak til EU's fordeling af flygtninge

Vælgere skal ved folkeafstemning tage stilling til, om EU kan tvangsfordele flygtninge til Ungarn.

Et stort flertal blandt Ungarns otte millioner vælgere ventes søndag at afvise EU's ordning til at fordele flygtninge mellem medlemslandene.

Ved en folkeafstemning skal ungarerne sige ja eller nej til, om "EU skal have magt til at indføre tvungen bosætning af ikke-ungarske statsborgere i Ungarn uden parlamentets tilladelse".

Ifølge meningsmålinger vil mellem 70 og 80 procent stemme nej, skriver Reuters.

Til gengæld er det tvivlsomt, om halvdelen af vælgerne vil møde op og afgive deres stemme. Det er kravet for, at resultatet skal erklæres for gyldigt.

Premierminister Viktor Orbán opfordrer ungarerne til at stemme nej.

Skarp bevogtning med pigtrådshegn

Sidste år rejste omkring 400.000 mennesker på flugt fra krig og fattigdom gennem landet. De havde kurs mod Vesteuropa, og næsten ingen er blevet i Ungarn.

Mens kansler Angela Merkel i Tyskland dengang sagde, at Europa havde en moralsk forpligtelse til at tage imod flygtningene, satte Ungarns højrefløjsregering et langt pigtrådshegn op.

Tusindvis af politifolk og soldater patruljerer med hunde ved pigtrådshegnet langs Ungarns grænse til Serbien og Kroatien for at holde flygtninge og migranter ude af landet.

I et forsøg på at håndtere strømmen har EU lavet en plan for at fordele asylansøgere blandt EU-landene med et kvotesystem.

Ungarn stemte imod planen, men den blev alligevel vedtaget med et flertal.

- Vi vil ikke længere kunne genkende Europa

Orbán mener, den er et angreb på den nationale suverænitet, og sammen med Slovakiet har Ungarn indgivet en klage til EU-Domstolen over de obligatoriske EU-kvoter.

Ifølge planen skal Ungarn tage imod godt 1200 flygtninge. Men Orbán kalder det en trussel mod ungarernes måde at leve på.

- Vi mister vores europæiske værdier og identitet på samme måde som frøer, der koges i vand, der opvarmes langsomt. Det vil ganske enkelt komme flere og flere muslimer, og vi vil ikke længere kunne genkende Europa, siger han.

Både oppositionen og flere ungarske ngo'er har opfordret vælgerne til at boykotte folkeafstemningen.

De første resultater ventes omkring klokken 20.