Udland

Født i den forkerte krop: Nu bliver 10-årige Adrian til Anna

I Norge gjorde en lovændring i juni det muligt for børn helt ned i seks års alderen at skifte køn juridisk. Siden har ni børn søgt om at ændre køn.

10-årige Anna Thulin-Myge blev født som en dreng, men selv følte hun sig som en pige.

- Da jeg var mindre kunne jeg godt lide at gå i kjoler og klæde mig som en prinsesse og lege med dukker. Så jeg tror egentlig, at jeg altid har været pige, siger Anna Thulin-Myge.

Anna hed oprindeligt Adrian, men i 2013 fik hun lov til at skifte navn juridisk. Efterfølgende begyndte hun at gå med kjole i skolen, men det var ikke alle, der reagerede positivt på Anna Thulin Myges nye udseende.

Mange spurgte ind til Annas køn, og det blev hun ked af.

- Nogle gange havde jeg ikke lyst til at gå i skole, men nu er jeg meget gladere for i dag er der ikke nogen, der spørger om det, siger 10-årige Anna Thulin-Myge.

Trods navneændringen er der dog stadig noget, der mangler. I Anna Thulin Myges pas står der stadig M for ”male” (mand).

Men en lovændring fra juni er nu på vej til at ændre M’et til F for ”female” (kvinde). Med stemmerne 79 mod 13 besluttede det norske Storting den 6. juni at gøre det muligt at ændre køn juridisk, uden at man er blevet opereret eller har været til psykiatriske undersøgelser forinden.

Sammen med Malta, Irland og Danmark, er Norge de eneste lande i Europa, hvor man kan skifte køn juridisk uden en læges indblanding. Det er dog kun i Norge og Malta, at børn kan gøre det. I Norge er det nu muligt for børn helt ned i seks års alderen, hvis blot de har deres forældres tilladelse.

Anna Thulin-Myges mor bakker op om sin datters beslutning om at ændre køn juridisk.

10-årige Anna Thulin-Myges mor bakker op om datterens beslutning.

- Det er dejligt, at Norge omsider anerkender, at hun er den pige, hun føler sig som, siger Siri Oline Myge.

Kræver kun et par klik

Det eneste der skal til for at sætte det juridiske kønsskifte i gang er nogle få klik med musen. På en hjemmeside downloader man en ansøgningsformular, som skal udfyldes og sendes til de norske skattemyndigheder. Myndighederne sender et brev tilbage, der skal underskrives, og herefter skal ansøgeren vente et par uger før skattemyndighederne sender dem et nyt personnummer.

Siden juni har cirka 250 nordmænd skiftet køn juridisk. I alt ni børn har ansøgt om det – heriblandt Anna Thulin-Myge.

Hidtil har ingen fået afslag fra skattemyndighederne – hverken voksne eller børn.

- Om nogle uger får jeg nyt pas, og der kommer til at stå F, og at jeg hedder Anna. Det bliver godt, siger 10-årige Anna Thulin-Myge.

Den 10-årige kan dog endnu ikke få foretaget en kønsskifteoperation. Her kræver det fortsat, at man er fyldt 18 år. Men Anna Thulin-Myge har dog tænkt sig snart at begynde på at tage hormoner, der udsætter puberteten.

- Jeg savner ikke Adrian. Jeg vil nemlig rigtig gerne være Anna hele tiden. Nu er jeg Anna, pige, og jeg vil ikke være dreng igen, siger Anna Thulin-Myge.