Store republikanske aviser forsager Trump: Anbefaler manden, der ikke kender Aleppo

16x9
Han kendte ikke Aleppo eller navnet på en statsleder, han respekterer. Alligevel får Gary Johnson mere og mere opbakning. Foto: MARK KAUZLARICH / Scanpix Denmark

Han kendte ikke Aleppo eller navnet på en statsleder, han respekterer. Alligevel får Gary Johnson mere og mere opbakning.

I 143 år har avisen Detroit News aldrig anbefalet andre end den republikanske præsidentkandidat. Men det er forbi. Nu anbefaler den store avis i stedet det libertarianske partis Gary Johnson.

- Vi forlader denne lange og faste tradition i år af én grund alene: Donald J. Trump, skriver avisen i en leder.

Trump har historisk svag opbakning i det republikanske parti, og mishaget er nu også ved at brede sig til landets konservative medier. USA's ottendestørste avis, Chicago Tribune, fastslog allerede i marts, at den aldrig ville støtte Trump, trods avisens særdeles konservative baggrund.

Fredag skrev Chicago Tribune ikke bare overskrifter, men skabte dem ved en anbefaling af Gary Johnson som præsident.

Står til rigtig mange stemmer

Gary Johnson repræsenterer det libertarianske parti, der tror på en ekstremt lille regering, og vil nedlægge velfærdsstaten og afskaffe indkomstskatten.

Han har ikke fået meget mediedækning i USA og slet ikke i Danmark. Kapløbet om at blive præsident i USA ses traditionelt som et opgør mellem to personer, men faktisk kan andre stille op til valget uden et af de to store partier i ryggen.

Det har Gary Johnson valgt at gøre for anden gang i træk. Han stillede nemlig også op i 2012, hvor han fik lige under én procent af stemmerne. Det var det bedste resultat i det libertarianske partis historie og det bedste for en kandidat uden for de to store partier siden 2000.

Men ligesom så meget andet i amerikansk politik, ser Gary Johnsons rolle noget anderledes ud i 2016. Nogle målinger giver ham 10 procent af stemmerne, mens CNN's sammenligning af alle målinger giver ham otte procent.

Og en anbefaling fra en stor og hæderkronet avis som Chicago Tribune kan give ham endnu mere medvind.

Kunne ikke nævne en statsleder

Det spøjse for Gary Johnson er, at den vigtige støtte fra først Detroit News og siden Chicago Tribune kommer i en ellers ganske forærdelig uge for ham.

I et interview med CNN onsdag blev han bedt om at nævne den statsleder i verden, han respekterede mest. Men han var helt blank og kunne ikke nævne en eneste i flere sekunder, inden han stammende sagde 'den tidligere præsident i Mexico' uden at kunne huske navnet. Det var i øvrigt Vicente Fox, han mente.

Det var en særlig skidt sag for Gary Johnson, fordi han for tre uger siden havde haft endnu en stor udenrigspolitisk bommert. Her blev han spurgt i et interview, hvad han som præsident ville gøre ved Aleppo.

- Hvad er Aleppo?, spurgte han intervieweren.

- Du laver sjov, sagde journalisten.

- Nej, svarede Gary Johnson.

- Aleppo er centrum for flygtningekrisen i Syrien, fortalte intervieweren.

- Nå okay. Nu er jeg med. Tjaa, jeg synes, Syrien er noget rod, lød svaret fra Johnson.

Derfor omtalte han da også fadæsen fra i onsdags som 'endnu et Aleppo-øjeblik'.

Gary Johnson har brokket sig meget over ikke at være inviteret til præsident-debatterne. Men hans uheldige udtalelser om udenrigspolitisk har alligevel skaffet ham noget medieomtale.
Gary Johnson har brokket sig meget over ikke at være inviteret til præsident-debatterne. Men hans uheldige udtalelser om udenrigspolitisk har alligevel skaffet ham noget medieomtale. Foto: RICK WILKING / Scanpix Denmark

Vil stort set nedlægge regeringen

Men trods den åbenbare mangel på udenrigspolitisk viden går det altså fremad for Gary Johnson, som nu menes at have en reel chance for at påvirke præsidentvalget ved at tage stemmer fra de to førende kandidater.

Traditionelt har libertanerpartiet primært taget stemmer fra det republikanske parti. Men partiets holdninger om fri adgang til homoægteskaber, legalisering af hash og fri abort har de seneste år tiltrukket flere venstreorienterede vælgere.

Libertanerbevægelsen, som han altså repræsenterer, er kendetegnet ved en tro på så lille et regeringsapparat som muligt. Den vil nedlægge velfærdsstaten fuldstændig, vil nedlægge al statsregulering af det frie marked i form af skatter og afgifter, vil have fri immigration, borgerrettigheder og sågar nedlæggelse af den statslige indkomstskat.

Foruden Gary Johnson stiller Det Grønne Partis Jill Stein op til præsidentvalget. Hun anslås lige nu til at tage mellem et og to procent af stemmerne, og disse kommer formentlig udelukkende fra ellers demokratiske vælgere.