Babyboom i Kina: Så mange pandaunger har du aldrig set før

23 pandaunger fra Chengdu City i Kina blev torsdag vist frem for offentligheden for første gang.

Folk var mødt talstærkt op for at se præsentationen af 23 pandaunger, som er født på Chengdu Research Base, et non-profit forsknings- og avlscenter i Kina.

- Det er det mest nuttede i hele verden. Jeg havde aldrig troet, der ville være så mange pandaunger på én gang, sagde en amerikansk turist, Aaron, om mødet med de små pandabjørne, der kravlede rundt imellem hinanden på et lavt bord belagt med en grøn dug.

En medarbejder fra Chengdu Research Base løb til undsætning, da en af pandaungerne faldt ned fra bordet
En medarbejder fra Chengdu Research Base løb til undsætning, da en af pandaungerne faldt ned fra bordet Foto: CHINA DAILY / Scanpix Denmark

- Jeg troede, det var legetøj, men så så jeg, at det var små pandaunger, fortæller en anden besøgende, Zheng Shuo fra Kina.

Ny teknik skaber bedre resultater

Foruden de 23 små pandaer på bordet er der blevet født yderligere fire unger ved Chengdu Research Base i år. Dermed er der i alt født 27 pandaer i 2016 – det højeste antal nogensinde siden centerets etablering for 30 år siden.

- Vi har før parret pandaer ved at lade adfærden afgøre parringstidspunktet. Nu kombinerer vi adfærdsiagttagelser med endokrine analyser for at opnå en mere præcis timing og sikre en højere avlsrate, siger Wu Kongju, der er direktør for dyrehåndteringen på Chengdu Research Base.

En nyfødt pandaunge får mælk fra flaske.
En nyfødt pandaunge får mælk fra flaske. Foto: EBU / TV 2

Og den teknik har tilsyneladende virket. Siden 1987 har centeret avlet i alt 176 pandaer – og det er den største population af kunstigt avlede pandaer i verden.

Ikke længere truet

Pandaen har længe været på listen over truede dyrearter. Men det er slut nu.

På den seneste liste fra IUCN, Det Internationale Forbund for Bevarelse af Naturen, er pandaens status blevet løftet fra 'truet' til 'sårbar'. Det beror på, at der nu beviseligt er flere end 2.000 pandaer i det fri.

En mangeårig og grundig indsats fra særligt de kinesiske myndigheder får det meste af æren for fremgangen i pandabestanden. Der findes omkring 40 pandareservater i Kina, og formodningen er, at antallet af vildtlevende pandaer kan være helt op mod 3.000.

Pandaen er imidlertid stadig en sårbar dyreart, fastslår IUCN. Blandt andet fordi mere end en tredjedel af pandaernes levesteder er truet af klimaforandringer.