Aldersforvirring i Clinton-lejren: Talte til de unge – inviterede et plejehjem

Til et vælgermøde for at få unge vælgere engageret i Clinton-kampagnen, blev de ældre og gangbesværede lukket ind først. Og så blev dørene lukket.

Clinton-lejren havde fyldt salen til bristepunktet på universitet her i svingstaten New Hampshire. Men blandt publikum var der flere rollatorer end college-kasketter, mere gråt hår end ungdommelig gnist.

Det var alligevel et underligt øjeblik. Og en dag der viste, at også Clinton-lejren kan begå sine uforklarlige fodfejl i en valgkamp, der ellers er kendetegnet ved Donald Trumps uortodokse og uforudsigelige kampagne.

På podiet talte Bernie Sanders, den 75-årige tidligere Clinton-rival fra primærvalgene, nu erklæret chef-indpisker i forsøget på at engagere unge vælgere til at stemme demokratisk. Ved sin side havde han Hillary Clinton, præsidentkandidaten, der desperat har brug for at få Obama-koalitionen på sin side til november, men endnu ikke er lykkedes med for alvor at tænde ilden under generationen af unge vælgere født lige før årtusindeskiftet. 

Bernie Sanders er blevet en del af Hillary Clintons kampagne for at engagere unge vælgere.
Bernie Sanders er blevet en del af Hillary Clintons kampagne for at engagere unge vælgere. Foto: BRIAN SNYDER / Scanpix Denmark

Det var ikke tydeligt på tv-billederne, der blev sendt ud til verden. Set nede fra pressepladserne var det derimod svært at undgå; på de opsatte stole foran podiet sad den ene række af Clinton-støtter i alderen 50 år til plejehjem efter den anden. Kun på tre, små hævede tilskuertribuner på siden af podiet var de unge i flertal.

Den forkerte målgruppe

Alle tre tribuner var fyldt med særligt inviterede studerende, som derfor havde undgået den kilometerlange kø udenfor. Så da Sanders og Clinton talte om billigere college-uddannelser, ligeløn, klimaforandringer og andre af de varmeste emner på unge amerikaneres politiske ønskeseddel, så var det ikke til mange af de unge selv – nærmere til deres bedsteforældre.

Arrangørerne var tydeligvis ikke forberedt på den store efterspørgsel til arrangement, som havde plads til 1200 tilhørere. Ude foran strakte køen sig langs sportshallen, ned af en trappe, forbi en parkeringsplads og over mod en villavej. De åbnede dørene ved 13.30-tiden. Og fremgangsmåden var klar – de ældre, de gangbesværede og de særligt inviterede kom først ind. Kort tid efter var der fyldt op.

Hvilket betød, at kun de ældre, de gangbesværede og de særligt inviterede fik plads på tilskuerrækkerne.

Hillarys unge udfordring

Den seneste måling fra Quinnipiac, viser Clinton nede på blot 31 procent i den helt afgørende målgruppe af 18 til 34-årige. En stadig mere usynlig føring overfor Trumps 26 procent. Samtidig har mange unge i protest mod valgmulighederne i toppen, vendt sig mod tredjeparti-kandidater - især Gary Johnson fra det libertære parti.  

En studerende, der er aktiv i det Demokratiske parti på universitet og derfor var kommet ind, fortalte, at de havde forsøgt at få særlig adgang til studerende først, men ikke havde fået det igennem. ”Pinligt”, kaldte hun det med en let hovedrysten uden at ville kommentere det yderligere på grund hendes tilhørsforhold til kampagnen.

I salen talte Hillary Clinton og Bernie Sanders til de unge. Imens lyttede et plejehjem.

Se magasinet Trump mod Clinton på TV 2 NEWS, hvor TV 2's korrespondent Jesper Steinmetz og reporter Jesper Zølck følger verdens vildeste valgkamp.