Udland

Ungarn er klar til at bygge endnu et hegn mod migranter

TV 2 har besøgt den ungarske grænseby Ásotthalom, hvor der gøres klar til opførelsen af endnu et hegn for at holde illegale migranter væk.

Alt imens EU stadig kæmper for at finde fælles fodslag i migrationskrisen, hegner Ungarn sig nu endnu mere inde. Landet er nu klar til at opføre pigtrådshegn nummer to.

TV 2’s europakorrespondent, Lotte Mejlhede, har netop besøgt Ungarn og EU's ydre grænse mod Serbien, hvor det nye hegn skal opføres – fire meter højt og få meter fra det første hegn, som tiltrak hele verdens opmærksomhed i sommeren 2015. 

Det nye pigtrådshegn skal give ekstra forstærkning til det eksisterende hegn.

- Her er de ved at anlægge vejen – der er allerede gravet dræningskanaler – og så snart vejen er færdig, går de i gang med at bygge endnu et hegn, fortæller grænsevagt Barnabás Héredi til TV 2, der er kommet med ham ud på én af hans vagter.

Barnabás Héredi arbejder for det private vagtværn i Ungarns største og længste grænsekommune, Ásotthalom. De sidste to år har han kæmpet for at holde migranterne på den serbiske side af grænsen.

Fra bager til grænsevagt

 

Héredi, der egentlig er uddannet bager, er 27 år og bondesøn fra landsbyen Ásotthalom, som ligger cirka 10 kilometer fra grænsen til Serbien. Han har imidlertid skiftet bagerskjorten ud med camouflageuniform, håndjern og pistol for at patruljere langs det flere hundrede kilometer lange pigtrådshegn.

Han var træt af livet som bager – og dette blandet med kærlighed til fædrelandet var årsag til, at han meldte sig til vagtværnet.

- For mig handler det om at beskytte byen, så folk kan føle sig sikre. Jeg er født og opvokset her, og jeg vil gerne stifte familie og kunne leve mit liv her, siger han.

Byens borgmester er hjernen bag hegnet

En af de første og stærkeste fortalere for et hegn – og nu også hegn nummer to som ekstra forstærkning – er Barnabás Héredis' arbejdsgiver, borgmesteren i Ásotthalom, László Toroczkai, fra det højreorienterede parti Jobbik. Han var i 2014 vidne til tilstrømningen af flere tusinde flygtninge og migranter, der marcherede igennem den lille by på knap 2000 indbyggere og besluttede sig for at tage sagen i egen hånd.

- Migranterne kom illegalt her til byen. De brød loven og krænkede den private ejendomsret – stjal cykler og selv en bil, siger Toroczkai.

- Vi var nødt til at gøre noget, siger han. 

Han oprettede derfor korpset af grænsevagter, og hans stærke stemme var medvirkende til, at der også kom et grænsehegn.

Barnabás Héredi udgør nu sammen med fire andre lokale mænd det lokale vagtværn i Ásotthalom. Fuldt udrustet og med terrænkøretøj bevogter de – dag og nat – den ungarske grænse. De har gennemgået tre til fire måneders vagtuddannelse, blandt andet våbentræning.

"Vi filmer dem"

På den vagt, hvor TV 2 gør ham følge, er der ret roligt. Men blot to dage tidligere fik de fat i en gruppe på 30 pakistanske mænd, som sov i en skov tæt på en af de små gårde, og eskorterede dem tilbage til grænsen.

- Vi videofilmede dem både før og efter, så vi kunne bevise, at de ikke blev udsat for overgreb, fortæller Barnabás Héredi.

Dette er vigtigt for ham at understrege, fordi flere migranter fortæller historier om, at de er blevet tævet og frarøvet deres telefoner af ungarske myndighedspersoner. Organisationen Human Rights Watch har netop offentliggjort en rapport med personlige beretninger fra migranter, som tilbage i Serbien fortæller om overgrebene. Og også Amnesty International kritiserer Ungarn for at have brugt 'hegn, tåregas og en yderst streng lovgivning' i forsøget på at holde flygtninge og migranter ude af landet.

TV 2's hold møder også migranter omkring grænsen, som fortæller om hundebid og slag. Men de ungarske myndigheder har pure afvist, at det er tilfældet.

Koldere tider på vej

De seneste to uger har vagtværnet pågrebet knap 70 illegale migranter – mens tallet de foregående to uger kun lød på 30.

- Efteråret nærmer sig, og så vil de ikke længere bo i teltene i Serbien. Jeg tror, vi vil se en stigning nu, og derfor er jeg også glad for, at vi bygger hegn nummer to – så bliver det sværere at slippe ind i Ungarn, siger Barnabás Héredi, mens han spejder henover pigtråden.

Ifølge borgmesterkontoret i Ásotthalom skal den nye vej langs hegnet være færdig inden 15. oktober, hvorefter hegn nummer to vil blive rejst parallelt med det første, og grænsevagterne kan begynde at patruljere langs grænsen i deres tunge køretøjer.