Udland

Verdens største radioteleskop skal søge svarene: Findes der aliens?

Radioteleskopet FAST har en diameter på 500 meter og et samlet areal, der svarer til 30 fodboldbaner. Dét gør det til verdens største.

Evigt tilbagevendende spørgsmål, såsom – findes der liv i rummet? Er vi alene i universet? De synes måske endnu mere nærliggende nu.       

I Guizhou-provinsen i den sydvestlige del af Kina blev der søndag holdt officiel åbningsdag på verdens største radioteleskop, FAST, der står for Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope. 

Ifølge det kinesiske nyhedsmedie Xinhua, skal teleskopet blandt andet bruges til at observere kommunikationssignaler fra andre planter.

Hvordan 'opdager' man liv?

Man kan kun gisne om, hvorvidt der findes liv a la det på jorden på andre planeter. Signaler er afgørende ifølge Christian Brinch, der er adjunkt ved Niels Bohr International Academy på Københavns Universitet. 

Han fortæller, at radioteleskopet observerer naturligt udsendte radiobølger fra forskellige processer i universet. Derudover er der de menneskeskabte signaler. 

- Radiobølger kan jo også produceres unaturligt, for eksemepel udsender vores radiomaster og tv-master jo også radiobølger. De er markant anderledes end naturligt udsendte radiosignaler, siger han til TV 2 og tilføjer, hvad han forestiller sig, kunne være tegn på liv.

Rent hypotetisk kunne det ifølge den danske astronom være signaler, der kommer tilbage hvert tredje minut og udsender en 'bip'-lyd eller en morsekode. Noget, man ikke forventer opstår naturligt, men som ser kunstigt ud. Opdager man noget lignende, ville næste skridt være at fortolke det, man finder og samtidig tyde, om der er en form for 'besked' indlejret. 

Måske har andre 'opdaget' os 

Christian Brinch vender billedet om. 

- Her på jorden har vi radio- og tv-master, der udsender signaler, og de bevæger sig ud i alle retninger, også ud i verdensrummet, siger han og fortsætter:

- Sidder der nogen på en anden planet med et teleskop magen til det her og kigger i retning af os, så kan de i princippet modtage vores tv-signaler. På den baggrund kan de konkludere, at der er liv på Jorden, for hvor skulle signalerne ellers komme fra, forklarer han spørgende.

Ifølge Christian Brinch er chancerne for at finde liv ikke blevet markant større med det nye radioteleskop i Kina. Og én ting er især afgørende:

- Det kommer selvfølgelig også an på, hvor meget tid kineserne vil bruge på at lytte efter signaler i rummet, siger han.

Både større og hurtigere

FAST er ikke kun unik på grund af sin størrelse.

Hastigheden, som radioteleskopet kan observere universeret med, slår også rekord. 'Større' er i astronomiske sammenhænge bedre. Det fortæller Christian Brinch.

- Et større teleskop betyder, at man får skarpere billeder. Og man kan foretage observationerne hurtigere, fordi man indsamler mere lys på kortere tid med en større 'tallerken', siger han.

FAST-radioteleskopet er bygget i en naturlig fordybning i landskabet, hvilket normalt er ensbetydende med, at man ikke kan vippe og dreje det. Men på teleskopet i Kina er der sat små motorer under panelerne og samtidig kan man flytte den refleks, der sidder i wirerne en smule. Således har man mulighed for at observere en større del af himlen.

Skal finde Jupiter-lignende planeter 

Ifølge Christian Brinch er det nye radioteleskops primære formål et andet end det at finde liv – men det er ikke nær så interessant for offentligheden: 

Planeter, der kredser omkring andre stjerner end solen, kaldes exoplaneter. Radioteleskopet i Kina udgør en ny metode, hvorpå man kan finde disse exoplanter. I vores eget solsystem findes planeten Jupiter, der udsender radiobølger.

Man håber på, at nogle af exoplaneterne minder om Jupiter og derfor også udsender radiobølger, som FAST kan måle.

- Videnskabeligt betyder det, at vi kan sige noget om, hvor mange planeter der er omkring andre stjerner, siger han og tilføjer:

- Vi har en række modeller over, hvordan universet kan være udviklet – radioteleskopet vil kunne medvirke til at fortælle, hvad for nogle der forkerte, og hvilke der kan være rigtige.

Da det er nødvendigt at minimere den menneskeskabte stråling fra eksempelvis mobiltelefoner, er omkring 8000 kinesere flyttet fra deres hjem.

Hør den kinesiske premierminister, Liu Yandong, tale på lanceringsdagen, søndag den 25. september, i klippet herunder:

- FAST-projektets succes markerer astronomiens vigtige rolle i at fremme menneskehedens fredelige udvikling.

I tweetet herunder kan du få en guided tur i anlægget: