Donald Trump

Steinmetz: Trump gjorde en ekstremt god figur - men så tabte han fatningen

Trump kom overraskende godt fra start - men tabte snart fatningen.

Den republikanske præsidentkandidat Donald Trump klarede sig over al forventning - før han tabte fatningen og meldte sig ud af debatten.

Det er dommen fra TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz, efter at Donald Trump og Hillary Clinton i nat dansk tid tørnede sammen i den første af tre tv-debatter forud for præsidentvalget den 8. november.

- I den første del var det tydeligt, at Trump gjorde en ekstremt god figur, siger Jesper Steinmetz fra New York, hvor han har fulgt debatten.

Og det betyder mere, end man skulle tro, for det er i starten af den 90 minutter lange debat, at de fleste amerikanere ser med. 

Vælgere zapper væk efter kort tid

- Mange af de hundrede millioner, vi regner med har set debatten, skal op og passe deres arbejde i morgen. De begynder at zappe væk efter en halv time, forklarer Jesper Steinmetz.

Og det var godt for Donald Trump, der af mange forventedes at blive udstillet for sin uvidenhed og for at mangle evnerne til at bestride den magtfulde post som USA's præsident. 

Se debatten fra d. 27 september mellem Hillary Clinton og Donald Trump.

- Man må bare sige, at i den første halve time, klarede Donald Trump det helt fantastisk godt. Han virkede præsidentiel, han formulerede sig i forståelige og sammenhængende sætninger, siger Jesper Steinmetz.

Trump taler her til mange amerikaneres frygt for at miste deres jobs og siger, at mange arbejdspladser forsvinder fra USA. Se det her:

Donald Trump angriber Hillary Clinton i den første direkte tv-debat.

Kørte Trump rundt i manegen

Men dermed var slaget ikke vundet for Trump.

For Hillary Clinton kom stærkt igen og "smækkede ham op af væggen flere gange", vurderer TV 2's USA-korrespondent Jesper Steinmetz.

- I anden halvdel kneb det mere for ham. Da tog Clinton stikket hjem på substansen, siger han.

Og da begyndte Trump at tabe fatningen og afbryde Hillary Clinton igen og igen.

- Clinton kunne sætte tal på, argumentere for sine holdninger og kørte ham rundt i manegen trefjerdedele henne i debatten, hvor det var meget tydeligt, at han i virkeligheden havde mistet fatningen og overhovedet ikke deltog i debatten, mener Jesper Steinmetz.

Clinton var mest overbevisende

Hverken han eller de to USA-eksperter Mads Fuglede og David Trads, der har fulgt debatten fra TV 2 News' studie i København, mener, at man kan pege på en vinder.

Men en måling fra CNN viser, at 18 ud af 20 vælgere, der mangler at bestemme sig for, hvad de vil stemme, mener, at demokraternes kandidat Hillary Clinton var mest overbevisende.

Debatten kan ende med at blive den mest sete i USA's historie. Du kan selv se den på TV 2 Play fra klokken 7.00.