Udland

Familiefar risikerer sit liv alene for at gøre børn glade

Familiefar fra Finland har rejst til Syrien med legetøj 28 gange under borgerkrigen. Børnene bliver gladere for legetøj end mad, siger han.

Børnene står i kø, når ”julemanden” kommer med gaver i Syrien. Rami Adham kaldes også ”Aleppos legetøjssmugler”, når han en håndfuld gange om året kommer til Syriens største by og deler legetøj ud til de syriske børn.

- Når de ser mig komme, spreder de budskabet så hurtigt – det er helt vildt. Børnenes ansigtsudtryk, når de ser min grønne taske, er helt fantastisk. Det er ubeskriveligt, siger Rami Adham.

Børnenes ansigtsudtryk, når de ser min grønne taske, er helt fantastisk.

Rami Adham

Den finsk-syriske far, der bor i Finland med sine seks børn, sætter livet på spil for at levere legetøj til syriske børn. Rami Adham har rejst til Syrien 28 gange på de seneste fem år.

- Hvis jeg klarer den, bliver rigtig mange børn glade, konstaterer han.

Børnene vil helst have legetøj

Han samler penge ind til legetøjet i Finland. Gennem sine kontakter i Tyrkiet og Syrien får han hjælp til at komme ind i det borgerkrigshærgede land. Børnene får ikke kun legetøj. Rami Adham medbringer også mad og almindelige dagligdagsting, men det er uden tvivl legetøjet, der er det mest populære.

- Første gang vi tog af sted, tog vi til en flygtningelejr nær grænsen. Vi havde medbragt mad, men da vi startede med at give legetøjet væk, opstod der et kæmpe postyr. Børn kom alle steder fra. Det gik op for mig, at børnene ikke tænkte på mad – de ville hellere have legetøj, siger Rami Adham.

Første gang han tog af sted, havde han 25 bamser og 36 barbier med i tasken, men når han tager rejser til Syrien nu, har han cirka 80 kilo legetøj med sig over grænsen fra Tyrkiet. Finsk-syreren rejser fra sit hjem i Finland til Syrien omtrent hver anden måned.

Det gik op for mig, at børnene ikke tænkte på mad – de ville hellere have legetøj.

Rami Adham

Gik 13 kilometer med 80 kilo legetøj

Rejsen kan være farlig, og i nogle tilfælde har han været fanget midt i kampene.

Til den britiske avis The Telegraph har Rami Adham fortalt, at han i sommer måtte gå 13 kilometer ind til Aleppo, fordi terrororganisationen IS havde afskåret byen fra omverden, og det var hans eneste mulighed for at smugle legetøjet ind til millionbyens mange børn.

- Det var mit 27. besøg i Aleppo siden 2011, og det var klart det farligste, siger Rami Adham.

Rami Adham er født i Syrien og flygtede til Finland i 1988, hvor han arbejder for en nødhjælpsorganisation. Der lever cirka tre millioner børn i flygtningelejre i Syrien. De heldigste har mulighed for at gå i skole; andre børn er nødt til at arbejde, så deres familie kan overleve.

Rami Adham håber, at borgerkrigen i Syrien, der har varet siden 2011, snart får en ende. Flere end 300.000 mennesker har mistet livet, og halvdelen af den syriske befolkning er flygtet.