182 lande kæmper for truede dyrearter ved stormøde

Flere end 2500 delegerede i Johannesburg skal de næste dage finde en løsning, der kan redde truede dyrearter.

Lørdag indledes det 17. og hidtil største møde i Cites, der er FN's konvention til beskyttelse af truede dyrearter. Mødet finder sted i Johannesburg, Sydafrika.

På mødet vil delegerede fra 182 lande diskutere en række ændringer til handelsaftaler, der påvirker bestanden af omkring 500 dyrearter verden over.

Skal finde løsning mod krybskytter

Mødet er stablet på benene blandt andet for at finde løsninger på, hvordan man eksempelvis sikrer næsehorn og elefanter mod krybskytter.

I en årrække er det lykkedes at bremse eksporten, men den illegale handel har gjort situationen kritisk for mange dyrearter.

Blandt andet fordi der findes et stort marked for truede dyrearter særligt i Kina, der har oplevet voksende velstand de seneste år.

Et vigtigt møde

Cites' generalsekretær, John E. Scanlon, har kaldt konferencen "et af de vigtigste møder i konventionens 43-årige historie".

De flere end 2500 delegerede skal indtil 5. oktober drøfte forslag til aftaler, der kan sætte en stopper for handlen med blandt andet elfenben.

Derudover skal de delegerede diskutere initiativer mod korruption og cyberkriminalitet og bedre international samarbejde.

Namibia har Zimbabwe vil blandt andet bekæmpe ulovligt krybskytteri ved at åbne for salget af elfenben fra de lagre, landene er i besiddelse af.

I dag er Cites-konventionen inddelt i tre kategorier af truede dyrearter. I første kategori befinder sig de dyr, der er kritisk truede.

Enhver kommerciel handel med disse dyr og deres biprodukter er ifølge konventionen ulovlig.