Udland

Assad afviser forklaring: Dansk F16-angreb var ikke et uheld

Assad siger, at angreb på syriske styrker var overlagte og varede i næsten en time.

Forsvarsminister Peter Christensen har kaldt det ”dybt beklageligt”, at danske F16-fly i lørdags deltog i et angreb, som fejlagtigt ramte en syrisk militærposition.

Men i Syrien tror præsident Bashar al-Assad ikke, at angrebet på hans hær var et uheld.

I et større interview med nyhedsbureauet AP beskylder han direkte den internationale koalition mod terrorbevægelsen Islamisk Stat for at have gået målrettet efter det syriske militær.

- Det var ikke et uheld med et fly én gang. Det var fire fly, der blev ved at angribe den samme position med syriske tropper i næsten en time, eller lidt mere end en time, siger Assad i interviewet med AP.

- Man begår ikke en fejltagelse i mere end time. Det er den første ting. For det andet angreb de ikke en bygning i et bykvarter. De angreb et stort område med mange bakker, og der var ingen terrorister i nærheden af de syriske tropper. Samtidigt angreb ISIS tropperne eller ISIS militante lige efter det amerikanske angreb. Hvordan kunne de vide, at amerikanerne ville angribe den position, så de kunne samle deres militante der og angribe med det samme og indtage den én time efter angrebet? Så det var klart med vilje og ikke et uheld, sådan som de siger, tilføjer han.

USA: "Latterlige" påstande fra Assad

Mens angrebet var i gang, gjorde Rusland angiveligt USA opmærksom på, at det ikke var Islamisk Stat, man var i gang med at bombe.

Det amerikanske forsvar har udtrykt beklagelse over hændelsen, som har forårsaget øgede spændinger mellem USA og Rusland.

Det amerikanske udenrigsministerium afviser dog pure, at der skulle være hold i Bashar al-Assads påstand om, at koalitionen bevidst gik efter den syriske hær.

- Det er svært at se, hvordan disse latterlige påstande fortjener et svar bortset fra at sige, at det endnu en gang viser, i hvilken grad Assad har mistet sin legitimitet til at regere, og hvor vigtigt det fortsat er, at det internationale samfund finder en politisk løsning, som giver det syriske folk en stemme i fremtiden, siger talsmand John Kirby til AP.

Assad afviser skyld i angreb på nødhjælpskonvoj

Assad siger i interviewet med AP, at Rusland, som er nært allieret med Syrien, ikke står bag det dødelige angreb på en nødhjælpskonvoj mandag.

I Washington har mange regeringskilder ellers givet udtryk for, at de er overbeviste om, at Rusland har skylden for angrebet.

- Nødhjælpskolonnen var i et område under de militantes kontrol. Det er dem, som man bør anklage først. Det var terroristerne, som havde ansvaret for denne konvojs sikkerhed, siger den syriske præsident.

Om et samarbejde mellem USA og Rusland i Syrien siger Assad, at han ikke tror på, at USA vil bekæmpe terroristerne i Syrien.

- USA er ikke for alvor interesseret i at få stoppet volden i Syrien, siger han.