Udland

Oscarvindende topinstruktør er død

Instruktøren Curtis Hanson, der står bag filmhit som L.A. Confidential og 8 Mile, er død af naturlige årsager i en alder af 71 år.

Instruktøren Curtis Hanson er død i en alder af 71 år. Det skriver Hollywood Reporter. Han døde af naturlige årsager i sit hjem i Hollywood Hills.

Hanson er bedst kendt for filmen 'L.A. Confidential' fra 1997, som han både skrev, producerede og instruerede. Filmen var nomineret til ni Oscars og vandt to - blandt andet til Curtis Hanson og Brian Helgeland for bedste adapterede manuskript.

Senere i karrieren stod han blandt andet bag 'Wonder Boys' og den biografiske film om rapperen Eminem '8 Mile' fra 2002. Curtis Hansons sidste projekt måtte han forlade i 2012 grundet sygdom og kom aldrig til at instruere igen.

Brød sent igennem

Curtis Hanson startede sin professionelle karriere i filmbranchen, da han i gymnasiet opkrævede 50 cents fra sine venner for indgang til hans hjem for at se en 8 millimeter film, han havde lavet sammen med vennen Willard Huyck.

Hans første 'rigtige' film lavede han i 1972 i en alder af 27 år, men det var ikke før 1992, at han fik sit første lille gennembrud med filmen 'The Hand that Rocks the Cradle'.

Fem år senere skrev han sig for alvor ind i Hollywoods historiebøger. L.A. Confidential udspiller sig i Los Angeles i 1950'erne, hvor Curtis Hanson voksede op.

Det stjernespækkede cast med Russell Crowe, Kevin Spacey, Kim Basinger og Guy Pearce i spidsen eksisterer i et dystert miljø i det, der bredt anerkendes som den bedste noir-film siden klassikeren 'Chinatown'. Filmen er stadig i top 100, nummer 97, på IMDB's liste over de bedste film nogensinde.

Mange forskellige genrer

Trods den store succes med L.A. Confidential blev Curtis Hanson ikke i noir-genren, der kendetegnes ved at foregå i kriminelle, mystiske miljøer, gerne med en detektiv som antihelt.

I stedet gik han i en helt anden retning med det kritikerroste drama 'Wonder Boys' med Michael Douglas som en aldrende engelskprofessor, der bliver forladt af sin kone og lider af en forkrøblende skriveblokering.

Han genopfandt sig selv igen i 2002 med den rå '8 Mile', der er et selvbiografisk portræt af rapperen Eminems opvækst i en af Detroits forstæder.

Siden da har Curtis Hanson kun færdiggjort to film og en tv-film, inden han i 2012 måtte forlade produktionen af 'Chasing Mavericks'.

I de seneste timer, siden nyheden om hans død blev offentliggjort, har tusindvis af mennesker æret Curtis Hanson på internettet. Blandt andet skuespilleren Rob Lowe, der arbejdede sammen med Hanson på filmen 'Bad Influence' fra 1990.