Ban Ki-moon efter optrapning: Nu er det knald eller fald i Syrien

Syrienforhandlinger må genoptages, så parterne kan forhandle sig ud af det helvede, de er fanget i, siger Ban Ki-moon.

Verden står over for et "knald eller fald-øjeblik" i Syrien, siger FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, på et krisemøde i FN's Sikkerhedsråd onsdag.

Han opfordrer stormagterne til at bruge deres indflydelse til at få genstartet de politiske forhandlinger mellem parterne i Syrien.

Det skal give Syriens regering og opposition en mulighed for "at forhandle sig ud af det helvede, de er fanget i", siger Ban.

 

Krisen er eskaleret

Krisemødet i Sikkerhedsrådet er indkaldt efter flere voldsomme hændelser i Syrien i løbet af de seneste dage.

I weekenden deltog danske F-16-fly i bombardementet af en luftbase ved byen Deir al-Zor. Angrebet kostede ifølge Rusland 62 syriske soldater livet.

Sent mandag aften blev en nødhjælpskolonne fra FN angrebet i nærheden af Aleppo. Omkring 20 personer blev dræbt i angrebet, mens 18 af 31 lastbiler i kolonnen blev ødelagt.

Det russiske forsvarsministerium offentliggjorde tirsdag billeder, som de siger, beviser, at nødhjælpskonvojen også gemte på våben. På droneoptagelserne ses en pickup-truck med en anhænger, som ligner noget artilleri af en slags. Videoklippet stopper inden man ser et angreb på konvojen.

Forholdet mellem de forskellige aktører i krigen er højspændt efter angrebet mod nødhjælpstransporten, som USA beskylder Rusland for at være skyld i.

- Alle vores oplysninger tyder klart på, at det var et luftangreb. Det betyder, at kun to parter kan have været ansvarlige: Enten det syriske regime eller den russiske regering. Uanset, så gør vi den russiske regering ansvarlig for luftangreb i området, i lyset af, at de under våbenhvilen skulle have indstillet alle aktioner i luften på de steder, hvor der bliver fløjet nødhjælp, siger sikkerhedsrådgiver i Det Hvide Hus, Ben Rhodes. 

Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov siger onsdag, at Rusland ønsker en grundig og uvildig undersøgelse af, hvem der stod bag angrebet på nødhjælpskonvojen