Udland

Russiske spioner forklædt som turister snuser rundt på svensk ø

Militæret på Gotland har de seneste uger observeret flere turister, som de mistænker for at være russiske spioner.

Det svenske militær, der i øjeblikket er massivt til stede på Østersø-øen Gotland, har de seneste uger haft flere mistænkelige oplevelser med "turister".

Soldater er i flere tilfælde blevet kontaktet af udenlandske turister, som har bedt om at få oversat fra svensk, men derefter har spurgt indgående til soldaternes enheder, og hvorfor de var til stede på øen. Det skriver det svenske medie Expressen.

- Jeg har selv kunnet konstatere og har hørt fra militærfolkene, at biler med udenlandske nummerplader har været i omårdet, og udenlandske personer har henvendt sig til soldaterne, siger Hans Håkansson, som er chef for Gotlandsgruppen, der træner og uddanner hjemmeværnet.

Han bekræfter, at militærets rapporter dokumenterer, at der tale om russiske personer. Der er ifølge ham et klart mønster i turisternes fremgangsmåde, da de henvender sig ved øens turistattraktioner og starter ud med at spørge til uskyldige ting. Soldater fra alle enheder har oplevet de insisterende turister. 

Det har fået de væbnede styrker til at advare deres medarbejdere mod russiske spioner.  

Sverige skal vænne sig til, at der er spioner

Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist siger til SVT, at spionage er noget, Sverige er nødt til at forholde sig til.

- Generelt fremgår det i SÄPO-rapporter, at der er igangværende spionage i Sverige. Rusland er et af de lande, der er identificeret i disse sammenhænge. Det i sig selv er ikke nyheder. Så når det kommer til konkrete sager, er det dels et spørgsmål for sikkerhedspolitiet og dels et anliggende for de væbnede styrker, og jeg ønsker ikke at kommentere det, fortalte han SVT.

Men selv om det længe har været kendt, at spionage foregår i Sverige, mener Hans Håkansson fra Gotlandsgruppen, at det er steget kraftigt de seneste uger.

- Vi har lagt mærke til det før, men nu er det klart i højere grad, som vi forbinder med den øgede aktivitet på øen, siger han til Expressen.

Han spekulerer i, om den åbenlyse spionage er et signal fra russerne om, at svenskerne skal vide, at der bliver holdt øje med dem. 

Gotland har oprustet

Sverige har den seneste måned oprustet på Gotland. Sverige følger den russiske aktivitet i Ukraine, samt nogle militærøvelser som russerne har foretaget i området. 

Blandt andet har Sverige valgt at indsætte et permanent artillerikompagni på Gotland på 150 mand.  

Den svenske avis Dagens Nyheter har skrevet, at svenske myndigheder har fået besked om en øget trussel fra russisk side, og at det er denne trussel, der har spillet ind på beslutningen om at genetablere en permanent styrke på Gotland.

- Situationen i vores omverden er blevet mere usikker, og det betyder, at jeg har truffet beslutningen om et permanent nærvær, sagde den svenske forsvarchef Micael Bydén til svensk tv ifølge Ritzau.

- Det gælder om at se realistisk på situationen i verden omkring os. Forsvaret tager nu ansvaret på sig og viser, at vi med en øget militær kapacitet tager ansvaret for landets suverænitet, sagde Bydén tidligere på ugen.