Udland

FN vil ikke køre mere nødhjælp til Syrien

USA har givet Syriens regering og Rusland skylden for mandagens angreb på en nødhjælpskolonne.

I videoen herover kan du høre en nødhjælpsarbejder fortælle om, hvordan en nødhjælpskonvoj mandag blev angrebet.

FN meddeler, at alle nødhjælpstransporter til Syrien suspenderes, efter at en nødhjælpskolonne til byen Aleppo er blevet angrebet. 

Et antal chauffører i lastbilerne er blandt de dræbte, da fly angreb kolonnen mandag. USA giver Syriens regering og Rusland skylden for angrebet, der finder sted under, hvad der skulle have været en våbenhvile mellem de krigsførende parter i Syrien. 

- Som et øjeblikkeligt indgreb er øvrige kolonnebevægelser i Syrien blevet suspenderet for nu, mens vi afventer flere vurderinger af sikkerhedssituationen, siger Jens Lærke, den danske talsmand for FN's humanitære hjælp ifølge nyhedsbureauet AFP. 

Ifølge Jens Lærke vil der dog fortsat komme nødhjælp ind i Syrien på andre måder.

- Der er ikke tale om, at vi suspenderer alt nødhjælp til Syrien, langt fra. Den beslutning vi har truffet, efter den meget mørke dag i historien i går, hvor vi havde et angreb på en af vores nødhjælpskonvojer, har været, at vi midlertidigt har suspenderet de andre konvojer, vi har planlagt inde i Syrien, siger han og understreger, at blandt andet air-drops, hvor nødhjælp kastes ud fra fly, fortsætter i Syrien.

Krænkelse af folkeretten

Præsidenten for Den Internationale Røde Kors Komite, Peter Maurer, siger, at angrebet kan ramme det humanitære arbejde i Syrien alvorligt. 

- Gårsdagens angreb var en åbenlys krænkelse af folkeretten, og det er uacceptabelt.

- At undlade at beskytte nødhjælpsarbejdere og de rammer, de arbejder inden for, kan give alvorligt bagslag for det humanitære arbejde i landet, konstaterer han ifølge Reuters. 

Nødhjælpskolonnen havde ventet i cirka en uge på at kunne køre ind med nødhjælp fra den tyrkiske grænse til Aleppo, omfattede lastbiler fra FN, Røde Kors og Røde Halvmåne. 

Danmark fordømmer

Den danske udenrigsminister, Kristian Jensen (V), fordømmer mandagens flyangreb på nødhjælpskolonnen. 

- Sådan et angreb er et komplet uacceptabelt brud med krigens love og alle humanitære principper. Angreb på nødhjælpskolonner gør det kun endnu vanskeligere at få bragt mad, vand, medicin og andet nødhjælp ind til en i forvejen stærkt nødlidende befolkning, siger han.

- Det er afgørende, at den syriske regering omgående og utvetydigt lever op til sit ansvar og garanterer humanitær adgang til den syriske civilbefolkning, som på sjette år lider under krigen i Syrien. 

Nyhedsmedier melder trods våbenhvilen om tiltagende kampe i og omkring Aleppo tirsdag.