Udland

TV 2-reporter cykler rundt i fremtidens USA

Sorte, latinoer, asiater og andre minoriteter er på vej til at udgøre et flertal af den amerikanske befolkning. I fire stater er det allerede tilfældet.

Skilte på spansk, spanske kirker, spanske radio- og tv-stationer.  I det sydvestlige USA ses det tydeligt i gadebilledet, at her er mange latinoer, dvs. mennesker med mexicansk eller anden latinamerikansk baggrund.

Antallet af spansktalende i USA har rundet 60 millioner, hvilket betyder, at der nu er flere spansktalende her end i Spanien.

Deres antal ventes kun at vokse i de kommende år. Samfundsforskere har regnet ud, at i 2044 vil minoriteterne - latinoer, sorte, asiater, indianere osv. - tilsammen udgøre mere end halvdelen af befolkningen i USA.

Eller sagt på en anden måde: Den klassiske hvide befolkning, der har sat tonen i det amerikanske samfund siden dets grundlæggelse, er på vej til at miste sit flertal.

Allerede i 1998 blev Michael fortrængt som det mest populære navn til nyfødte drenge af Jose i staterne Californien og Texas.

Her i Amarillo i Texas, hvor dette skrives, voksede antallet af latinoer med 45 procent fra 2000 til 2010. 

Og så er der muslimerne. Frygten for dem er vokset efter det seneste angreb i New York. Som jeg hørte en kristen amerikaner sige forleden: 

- De tilbeder en Gud, der kræver, at de slår så mange uskyldige ihjel som muligt.

Udviklingen skaber bekymring og nok også en smule frygt. På mange måder ligner det indvandrerdebatten i Europa.

Samfundsforskeren Samuel P. Huntington forudså allerede for over 10 år siden, at hvide amerikanere kunne tænkes at ville reagere ved at "udelukke, udvise eller undertrykke" andre grupper. Det vil være, skrev han i sin bog "Who are we?", en meget sandsynlig reaktion fra en gruppe, der engang var dominerende, og om føler sig truet af andre gruppers fremgang.

En illegal mexicansk indvandrer i Californien, Suzanna, sagde til mig: - Det er som om, at racisme pludseligt er blevet acceptabelt igen.

Trump scorer stemmer på sin skrappe holdning til immigration og sit løfte om at få bygget en mur langs grænsen til Mexico. USA's 11 millioner illegale indvandrere, hvoraf langt de fleste er mexicanere, vil han deportere.

I fire amerikanske stater er minoriterne allerede i flertal, eller i hvert fald tæt på. De tre af dem har jeg passeret på denne tur: Californien, New Mexico og Texas (den fjerde er Hawaii, der falder uden for mønstret med sin ret store indfødte befolkning og mange asiater).

Så på en måde har jeg cyklet igennem fremtidens USA - et land, hvor minoriteterne er i flertal. Og hvad er det så for et land, der venter forude?

Det er et land, der ikke mere på samme måde er en smeltedigel for de forskellige kulturer, som indvandrerne har med sig. I stedet bliver det et multikulturelt samfund, hvor kulturerne lever side om side, og hvor engelsk har mistet sin monopolstilling.

Det er et land, hvor indbyggerne uanset deres kulturelle baggrund er bekendt med enchiladas, tortillas, tacos og andre retter fra det mexicanske køkken.

Jeg blev en dag inviteret på frokost af et sødt, ældre ægtepar. På vej hen til restauranten besværede de sig over "alle de mexicanere" og sagde, at nu måtte det snart være nok. De ville - som så mange andre - stemme på Trump.

Men det viste sig alligevel, at vi skulle spise på en mexicansk restaurant. Den latinamerikanske madkultur er så indgroet, at mange formentlig ser den som noget amerikansk.

Ikke stor opbakning til republikanere

Fremtidens USA ser også ud til at være et land, hvor det demokratiske parti vil stå stærkt. I Californien - en af de fire stater, hvor fremtiden har indfundet sig - er det republikanke parti kørt fuldstændigt ud på sidelinjen.

Egentlig kan mange minoriteter især med latino-baggrund fint identificere sig med republikanske kerneværdier. Med deres ofte katolske baggrund er de heller ikke meget for abort og homoseksuelles rettigheder, og mange af dem er små erhvervsdrivende.

Men indvandrerpolitikken vælter læsset. Dertil kommer så Trumps fornærmende udfald mod minoriteter, blandt andet hans omtale af mexicanere som "voldtægtsforbrydere" og "narkohandlere".

- Man skulle da have mistet forstanden for at stemme på ham, siger Nathan Cuevas, en ung mand med mexicansk baggrund.

- Når jeg ser latinoer, der på TV siger, at de støtter Trump, tænker jeg: De må da være betalt for at sige det der.

Men han er i samme dilemma som så mange andre amerikanske vælgere. Nok kan de ikke lide Trump. Men de er heller ikke meget Hillary Clinton, som opfattes som uærlig.

- Så det ender nok med, at jeg bliver hjemme i dennne ombæring, siger den unge mand.