Udland

USA's mennonitter stemmer ikke - valgresultatet er alligevel bestemt af Gud

Mennonitterne går gammeldags klædt og undgår både TV, internet og at stemme til demokratiske valg. TV2's reporter har besøgt den kristne sekt.

Det er sket mere end en gang, at jeg er blevet standset af en diskret rømmen, lige inden jeg skulle tll at køre den første bid i munden.

- Hmm, hmmm. Lad os bøje vore hoveder og takke Herren for dette måltid, lød det, mens min gaffel - højst pinligt - stod solidt plantet i en kartoffel på min tallerken.

Men efterhånden er jeg kommet ind i de religiøse rutiner, som ganske mange amerikanere praktiserer i deres hjem. Så denne gang huskede jeg at holde mig tilbage, til bordbønnen var bedt.

Jeg er på besøg hos en familie af mennonitter. Deres trosretning er nært beslægtet med amish, der er kendt for at køre i hestevogn og forsage brugen af alle moderne hjælpemidler, inklusive elektricitet.

Mennonitternes trosgrundlag er nøjagtigt det samme som amish, men de er blot lidt mindre teknologiforskrækkede. Elektricitet og biler er OK, men internet og TV undgår de, forklarer familieoverhovedet, Lamar, under middagen.

Menonitterne er protestantiske indvandrere fra Holland og Tyskland. De kom til USA for et par hundrede år siden og har bevaret deres sprog fra dengang, Pennsylvania Dutch, der er en afart af tysk og hollandsk.

Kvinderne går i meget gammeldags, lange kjoler med en lille kyselignende hovedbeklædning, mens mændene er mere nutidigt klædt på.

Vi er 11 mennesker omkring bordet - Lamar, hans kone Rhonda, deres seks børn, bedsteforældrene Leonard og Viola. Og så mig.

Leonard og Viola kender jeg fra min cykeltur for fire år siden, da de boede i Nevada og gav mig husly for natten. Siden er de flyttet til Texas, hvorved jeg har fået mulighed for at se dem igen. De virker glade over gensynet. Leonard kom mig glædesstrålende i møde på sin hjemmelavede liggecykel, da jeg ankom.

De bor lidt uden for Edmonson med dens godt 100 indbyggere. Når man kigger ud af vinduerne, er den lille bys siloer det eneste, der rager op. Landskabet er fuldstændig fladt og jorden dækket af stubbene efter majsen, der blev høstet i sidste uge.

Lamar forklarer, at når hans børn ikke har computere og familien ikke har tv, har det ikke rod i Bibelen, der ellers styrer familiens liv ned i mindste detalje. Det er for at holde sammen på familien og mennonitternes specielle kultur i en moderne verden. Her bliver der læst historier for børnene, sunget og læst, som i gamle dage.

Men teknologi fascinerer alligevel. De fire drenge stirrede inden middagen benovet på min Principia racercykel af kulfiber. Og da jeg på et tidspunkt tager det trådløse tastatur til min smartphone frem, står hele familien rundt om mig for at se dette teknologiske mirakel. - Det er utroligt, hvad de finder på, siger moderen.

Under middagen er det store samtaleemne en passage i den ældste søns lærebog i naturvidenskab. Børnene går i en speciel skole for mennonitter, hvor de undgår at blive udsat for Darwins lære og den slags.

Lærebogen, "God's orderly World", fortæller som sandt er, at energien i et lukket system er konstant. At der blot er tale om en skiften mellem forskellige energiformer. Men med den interessante tilføjelse: "undtagen hvad angår visse mirakler".

Snakken går nu på, hvad det kan være for mirakler, der er undtaget naturlovene. - Bespisningen i ørkenen? lyder et af budene. Der bliver citeret flittigt fra Bibelen, uden at det lykkes at nå frem til et endegyldigt svar.

Mennonitterne lever på mange måder i en anden verden. De mener de også selv. Det er deres opfattelse, at de tilhører det himmelske rige og at de kun er gæster her på Jorden, forklarer Lamar.

Og som gæster bør de ikke blande sig i jordiske anliggender. Derfor stemmer de ikke, siger han. Valgresultatet er under alle omstændigheder Guds vilje.

Han finder det helt forkasteligt, at nogle af hans trosfæller er fristet til at give Gud en hjælpende hånd ved det kommende præsidentvalg, formentlig ved at stemme på Trump. Dels er det forkert at stemme, dels er Trump ikke en gudsfrygtig mand, mener Lamar.

Leonard runder aftenen af med et indlæg i debatten om klodens opvarmning. Som i alt andet er det Bibelen, mennonitterne tyer til i det spørgsmål. Og her står der klar og tydeligt, at Gud indgik en pagt med Noah efter syndfloden om, at Han ikke igen vil gribe ind i naturens rytme, der skal fortsætte til evig tid, "until the end of time".

Sengetid for børnene. Der venter en skoledag, når solen står op igen og hanen galer i hønsegården.