Udland

Løkke og co. i Bratislava: Husk på, at EU er én god ting

EU-toppen har indledt sit topmøde om unionens fremtid i Bratislava. Nu vil de tale EU op og ikke ned.

Det store EU-topmøde er fredag morgen skudt i gang i Bratislava. Her skal EU’s stats- og regeringschefer – med undtagelse af Storbritanniens premierminister, Theresa May – hele dagen igennem diskutere løsninger og idéer til en plan om EU’s fremtid. 

Et af budskaberne fra Det Europæiske Råds formand, polakken Donald Tusk, forud for topmødet har lydt, at EU-ledere skal blive bedre til at tale EU-projektet op og ikke ned. Og det er netop den tilgang, som langt de fleste af EU-lederne har tillagt sig.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) havde følgende opfordring ved sin ankomst til mødet:

- Vi må reflektere over, hvad EU er for en størrelse efter Brexit. Hvad nu hvis der ikke var frihandel? Hvis der ikke var nogen til at passe på de ydre grænser, og vores unge ikke kunne studere i andre lande? Det har ingen jo lyst til at vende tilbage til, siger Lars Løkke.

Han mener, at det er nu er tid til refleksion og at sende det rigtige signal.

- Vi må minde hinanden om, at EU faktisk er en god konstruktion, og at det er en god idé, at landene arbejder sammen. Derfor skal vi passe på det. Selvom Storbritannien har valgt at forlade Unionen, så har vi fortsat brug for den – og Danmark hører til i EU, siger statsministeren.

Køreplanen skal fastlægges

Én af dem, som også har taget Tusk’ reprimande til sig, er værten for topmødet - den slovakiske premierminister, Robert Fico.

- Vi vil alle sammen gerne vise sammenhold, og vi vil vise, at vi ønsker at fortsætte med dette projekt (EU, red.), siger han på vej ind til mødet.

Slovakiet har sammen med de øvrige tre Visegrad-lande, Ungarn, Polen og Tjekkiet, ellers været én af de klare røster i kritikken af EU’s håndtering af især flygtningekrisen. Men ved topmødets start var det denne gang mere positive ord, som kom ud af slovakkens mund.

- Vi vil forberede en køreplan, som vi vil arbejde på de næste seks måneder. Den vil blive afsluttet til marts i Rom. Jeg er ikke i tvivl om, at det vil blive succesfuldt, siger Fico.

Disse emner vil EU-lederne fokusere på

 • Migration- og flygtningekrisen
 • Kampen mod terrorisme og radikalisering
 • Give europæerne økonomisk sikkerhed og fjerne den stigende frygt for globaliseringen.

En Eurobarometer-måling fra juli 2016 viser, at netop disse tre emner topper listen over europæernes største bekymringer. 48 % er bekymrede for irregulær migration, 39 % for terrorisme og 19 % for deres økonomiske situation.

På det helt konkrete plan vil lederne i Bratislava love hinanden at sende flere grænesvagter og udstyr til Bulgariens grænser mod Tyrkiet samt kontrollere alle - også EU-borgere - der krydser unionens ydre grænser. 

Tusk: 'Det er meget lettere, end du tror’

Flere iagttagere har stillet sig spørgsmålet, om Tusk, formanden for Det Europæiske Råd og mægleren mellem landene, overhovedet formår at samle de mange forskellige holdninger, som landene deler på spørgsmålene om især flygtninge og økonomi. 

Men Tusk selv tror på sine evner. På vej ind på Bratislava Slot, som danner ramme om stats- og regeringschefernes fremtidsdiskussioner, spørger en journalist ham, hvordan han vil formå at overkomme forskellighederne mellem medlemslande. Her svarer han selvsikkert:

- Det er meget lettere, end du tror.

For den litauiske præsident, Dahlia Grybauskaité, har EU-lederne heller ikke noget andet valg end at blive enige. 

- Vi har ikke plads til fragmentationer. Vi har ikke noget andet valg end at løse problemerne, siger hun på vej ind til topmødet.

Også Tysklands kansler, Angela Merkel, påpeger ved sin ankomst til mødet, at EU står i en kritisk situation, og at det nu er tid til at handle.

- Beskeden fra Bratislava skal være, at vi ønsker at arbejde sammen, og at vi ønsker at løse de problemer, der findes i Europa, siger den tyske kansler. 

Topmødet ventes at slutte ud på aftenen fredag.

Vejen til et nyt EU

  • Topmødet i Bratislava er det første, hvor alle EU’s stats- og regeringschefer – minus den britiske – skal mødes for at diskutere og reflektere over Unionens fremtid. Slovakiet er i disse måneder EU-formandsland og derfor vært for mødet, hvor EU-chef Donald Tusk skal forsøge at samle landene.
  • Ved de planlagte topmøder i oktober og december i Bruxelles får lederne mulighed for at arbejde videre med fremtidsplanerne.
  • I starten af 2017 er der planlagt et nyt uformelt møde i Malta – igen uden briterne.
  • Hele processen, der skal overbevise de europæiske borgere om EU’s værdi, udmunder i et meget symbolsk topmøde i Rom til marts næste år. På det tidspunkt kan Rom-traktaten – det første spadestik til opbygningen af det europæiske fællesskab – fejre sin 60-års fødselsdag.