Udland

Dommer til kvinde i voldtægtssag: Hvorfor kunne du ikke bare samle benene?

Den tiltalte mand er blevet frikendt, men sagen er anket. Linda Kastrup / Scanpix

Dommeren risikerer nu at miste sit job, men undskylder sig med, at han har et minimalt kendskab til loven.

- Hvorfor kunne du ikke bare holde dine knæ samlet?

Sådan lød spørgsmålet fra en dommer i Canada til en kvinde, der hævder at hun er blevet voldtaget på et badeværelse under en privat fest.

Episoden fandt sted i 2014 og kom for retten i maj i år, men i denne uge er dommeren Robin Camp igennem en lang høring, hvor det skal afgøres, om han kan få lov at fortsætte i sit job.

Den amerikanske tv-station CNN har gennemgået udskrifter fra retssagen, og her fremgår det blandt andet, at dommeren har sagt, at ”unge kvinder ønsker at have sex, specielt når de er fulde”, samt at ”noget sex og smerte passer nogle gange sammen….det er ikke nødvendigvis en dårlig ting”. Ligesom han spurgte kvinden om, hvorfor hun ikke bare holde sin ben samlet.

Den 64-årige dommer Robin Camp endte med at frikende manden, der var tiltalt for voldtægten, og i forbindelse med det kom han med en opfordring:

- Jeg vil have dig til at fortælle dine mandlige venner, at de skal være meget mere forsigtige med kvinder. De skal være meget mere tålmodige. Og de skal være meget forsigtige. For at beskytte dem selv bliver de nødt til at være meget forsigtige.

Havde minimal viden om canadisk lov

Frifindelsen blev senere anket, og en ny retssag begynder i november, men inden da skal det altså besluttes, om Robin Camp fortsat skal have lov at være dommer.

Den sydafrikansk-fødte dommer forsvarer sig selv med, at han ikke er uddannet til at tage sig af voldtægtsager, og at han hovedsageligt har beskæftiget sig med konkurser.

- Mine kollegaer vidste, at min viden om canadisk lov var meget minimal. Den var ikke eksisterende. Husk venligst, at jeg ikke var i landet (Canada, red.) i 1960’erne, 1970’erne og 1980’erne, siger Robin Camp ifølge CNN i forbindelse med høringen.

Ifølge CNN har Robin Camp gennemgået en ”uddannelse i følsomhed”, ligesom han også har undskyldt flere gange for sine kommentarer til kvinden, som han selv har kaldt ”uhøflige” og ”fornærmende”.

- Camp har gennemgået rådgivning og træning med en dommer, en psykolog og med en retsekspert i seksuelle overgreb med henblik på at forbedre hans forståelse af loven, den sociale kontekst af seksuel vold og de psykologiske konsekvenser af seksuelle overgreb, lyder det ifølge CNN i en udtalelse fra det canadiske retsråd, der undersøger Robin Camp.

På mandag bliver det besluttet, om Robin Camp kan fortsætte som dommer.