Udland

Lystig skildpadde redder arten: Engang var der fjorten tilbage - nu er han far til 800

Den over 100 år gamle skildpadde Diego har næsten egenhændigt sikret sin arts overlevelse.

På Galapagos-øerne bor skildpadden Diego. Han er en de kæmpeskildpadder, som øerne er kendte for - og så er han en særdeles flittig en af slagsen. Diego er nemlig far til omkring 800 skildpadder.

Han er en meget seksuelt aktiv skildpadde.

Washington Tapia, skildpaddespecialist

Han har dermed, næsten egenhændigt, sørget for at sikre sin arts overlevelse.

For bare 50 år siden fandtes der kun to hanskildpadder og 12 hunskildpadder af arten Chelonoidis hoodensis, og de var spredt ud over Espanola-øen. I dag er det tal vokset til omkring 2.000, og Diego bærer en stor del af skylden. Det skriver nyhedsbureaet AFP.

- Han er en meget seksuelt aktiv skildpadde. Han har bidraget enormt til at genskabe populationen på øen, siger Washington Tapia til AFP. Han arbejder som specialist i Galapagos National Park, som står bag det program, der har genskabt populationen af kæmpeskildpadden.

Blev fundet i USA

At det overhovedet skulle komme dertil er lidt af et mirakel. For Diego har levet en stor del af sit liv i San Diego Zoo i USA.

Han blev bragt tilbage til Galapagos-øerne i 1979. Man havde kun lige opdaget den nye art på daværende tidspunkt. Derfor blev der søsat en storstilet jagt på andre sjældne skildpadder af arten Chelonoidis hoodensis.

Og det har båret frugt.

- Ud fra genetiske studier har det vist sig, at Diego er far til omkring 40 procent af alle artsfæller, der er blevet sat fri i naturen. Jeg vil ikke sige, at arten har et perfekt helbred. Historiske optegnelser viser, at der har været mere end 5.000 skildpadder på øen. Men populationen er i en ganske fin stand. Og den vokser, hvilket er det vigtigste, siger Washington Tapia til AFP.

I dag lever Diego sammen med seks hunskildpadder på Santa Cruz-øen og han er stadig i gang med at reproducere sig selv – kun tre hanskildpadder af samme art hjælper til med at genskabe populationen.

Med sine 80 kilo og højde på halvanden meter er Diego en velvoksen skildpadde. Alderen kan ikke fastslås med sikkerhed, men han er i hvert fald over 100 år gammel.

Kun 12 arter tilbage

Kæmpeskildpadder, der kan veje op til 225 kilo, er blandt de skabninger, som den britiske naturforsker og geolog Charles Darwin studerede på sin berømte rejse til den unikke øgruppe i 1800-tallet.

Derudover blev Galapagos-øerne i 1979 det allerførste sted på Unescos liste over unik verdensarv.

Skildpadderne lever af græs, blade, kaktusser og frugt - og de kan overleve i op til et år uden hverken vådt eller tørt.

Forskere har kortlagt i alt 15 forskellige arter af kæmpeskildpadder, hvoraf tre af dem er uddøde i dag. Sidst en af arterne uddøde var i 2012, da den mere end hundrede år gamle skildpadde Ensomme George døde.

Ensomme George havde trippet rundt som en ensom majestæt i de 40 sidste år af sin levetid. Gentagne forsøg på at få George til at parre sig med lignende skildpaddearter mislykkedes alle.