Konspirationsteori går grassat på sociale medier: Kvinden på billedet er slet ikke Hillary Clinton

En teori om at Hillary Clinton har en dobbeltgænger, er en af de nyeste konspirationsteorier, som får fart på de sociale medier. Kampagnestab afviser.

Det skorter ikke på vilde teorier om Demokraternes kandidat til præsidentvalget i USA, Hillary Clinton, der af kulørte medier og kritikere senest er blevet beskyldt for at skjule, at hun er alvorligt syg - ja måske ligefrem døende.

Man skulle tro, at man ikke længere kan blive overrasket over de sindssyge konspirationsteorier, som bliver opdigtet.

Glen Caplin, kampagnetalsmand for Hillary Clinton

Og nu bygges der videre på teorierne. Efter at hun kollapsede foran sin bil efter en mindeceremoni i søndags, er der kommet endnu en konspirationsteori i bunken: Det var slet ikke Hillary Clinton, som få timer efter sit fald viste sig offentligt.

Hillary Clintons kollaps, som skyldtes en kombination af lungebetændelse og dehydrering, blev hurtigt noget, hendes politiske modstandere kunne bruge.

I forvejen har der i årevis floreret vedvarende rygter om et skrantende helbred hos den 68-årige præsidentkandidat. Det var vand på møllen for hendes kritikere.

Men kritikerne er slet ikke færdige med de vilde teorier: Før- og efterbilleder af Hillary Clinton viser angiveligt, ifølge teoretikerne, at Clinton gjorde brug af en stand-in i timerne efter kollapset.

Efter kollapset, som blev fanget på video, tog Clinton en pause på to timer i sin datters lejlighed på Manhattan i New York. Efter pausen forlod Clinton lejligheden smilende og vinkende.

Efterfølgende har billeder af Clinton været postet utallige gange på blandt andet det sociale medie Twitter, hvor søgestrengen #HillaryBodyDouble i de efterfølgende dage har været et af de mest populære og trendende.

For brugerne har analyseret billederne, og flere er kommet frem til den konklusion, at der ikke er tale om den rigtige Hillary Clinton.

Ifølge Google Trends, der analyserer søgeord på Google, så har sætningen ’Clinton body double’ også oplevet kraftig vækst siden i søndags.

Men teorien afvises godt og grundigt af Hillary Clintons kampagnestab overfor nyhedsmagasinet Newsweek.

- Donald Trumps kampagne får luft under vingerne af den ene konspirationsteori efter den anden. Man skulle tro, at man ikke længere kan blive overrasket over de sindssyge konspirationsteorier, som bliver opdigtet. Men den her, er så sindssyg, at selv ikke InfoWars hopper med på den, skriver kampagnetalsmand Glen Caplin, med henvisning til et website, der blandt andet benægter skolemassakren på Sandy Hook i 2012.

Konspirationsteorier har gode kår

Men selvom teorierne er konspirationer, så er det noget der altid skaber støj i præsidentkampagner. Det har det alle dage gjort, forklarer Anders Agner Pedersen, der er redaktør på kongressen.com, som beskæftiger sig med amerikansk politik.

- Det er svært at sige definitivt, om det flytter stemmer. Men det laver larm på de generelle linjer. Dobbeltgænger-teorien er jo blot en af tusind teorier. Konspirationsteorierne bekræfter nogle fronter hos vælgerne og tilfører en masse mærkværdige vinkler til præsidentvalget, som nogle vælgere finder klangbund i, selvom det ikke har noget i sig, siger Anders Agner Pedersen.

Han forklarer, at konspirationsteorier har gode kår i USA.

- Landet har en tradition for det. Hvad nu hvis, og hvad nu hvis. Når der sker ting, som der skete for Hillary Clinton i søndags, så sætter det altid gang i spekulationerne. Og med sociale medier og internettet, så har konspirationsteorierne fået rigtig gode vilkår, siger Anders Agner Pedersen.

Konspirationer er en del af politik

Konspirationsteorier har altid været en del af politik. Også præsident Obama har historier klæbende til sig. Alt fra at han hemmeligt skulle være muslim, at han slet ikke skulle være født i USA til at han forsøgte at sprænge en amerikansk by i luften.

Medlem af Repræsentanternes Hus Devin Nunes har tidligere fortalt The New Yorker, hvordan amerikanske politikere i de senere år er blevet nødt til at forholde sig til obskure teorier i deres arbejde som politikere.

- Ti procent af alle henvendelser handler om nogle af alle konspirationsteorierne derude, sagde Devin Nunes, og forklarer, at henvendelser med historier uden fakta i sig i stigende grad er blevet en del af dagligdagen.

- Det har dramatisk ændret politik, politikere og hvad de beskæftiger sig med, lød det fra Nunes.

Teorier om Hillarys helbred har længe været i spil

Ikke alene er dobbeltgænger-teorien blevet en viral konspirationsteori, som vinder frem på sociale medier. Hillary Clinton er i forvejen under heftig beskydning på grund af kollapset søndag. For i årevis har der floreret rygter om et dårligt helbred.

Tabloidmediet National Enquirer har blandt andet haft flere forsider, hvor de har skrevet, at Clinton lider af flere - for offentligheden - skjulte sygdomme.

En anonym kilde fortæller til mediet, at præsidentkandidaten lider af både psykiske og fysiske sygdomme. Heriblandt dystrofi, sklerose, leverskader på grund af et alkoholmisbrug, hjerneskader, der giver anfald, og meget andet. Bladet har sågar skrevet, at Clinton kun har seks måneder tilbage at leve i.

Rygterne om helbredsproblemerne tog for alvor til, efter Hillary Clinton i slutningen af 2012 besvimede i sit hjem og pådrog sig en hjernerystelse. To uger senere blev hun indlagt og opereret for en blodsamling i hjernen, som menes at stamme fra hjernerystelsen.

Konservative medier har også fremført en teori om, at Hillary Clinton lider af Parkinsons, som er en hjernesygdom, der giver langsomme bevægelser, muskelstivhed og rysten. Ifølge rygtedannerne er beviset, at Clinton ofte holder mikrofonen i venstre hånd, mens hun holder sig for brystet med højre.

Rygterne har Clintons kampagnestab afvist og henviser til en lægeerklæring fra Clintons mangeårige læge, som beskriver præsidentkandidaten som værende 'fit' til at varetage jobbet som USA's næste præsident.

 • Alder

  68 år

  70 år

 • Hjemstavn

  Chicago

  New York

 • Religion

  Metodist

  Protestant

 • Gift med

  Bill Clinton, præsident i USA 1993 - 2001

  Melania Trump, smykke- og urdesigner. Tidligere model

 • Børn

  Chelsea

  Donald Jr., Ivanka, Eric, Tiffany, Barron

 • Politisk erfaring

  Førstedame i Arkansas (1979 - 1981, 1983 - 1992), Førstedame (1993 - 2001), Præsidentkandidat (2008), Senator (2001 - 2009), Udenrigsminister (2009 - 2013)

  Ingen

 • Politiske holdninger: Kvinders frie ret til abort

 • Politiske holdninger: Går ind for retten til ægteskab mellem homoseksuelle

 • Politiske holdninger: Miljøloven er for restriktiv

 • Politiske holdninger: Strengere straffe reducerer kriminalitet

 • Politiske holdninger: Fri ret til at bære våben

 • Politiske holdninger: Udvid ObamaCare

 • Politiske holdninger: Prioriter grøn energi

 • Politiske holdninger: Højere topskat

 • Politiske holdninger: Støtter en udvidelse af militæret