Udland

Juncker lover gratis wi-fi og EU-hær i krisetale

Formanden for Europa-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, brugte blandt andet sin ventede status-tale på nye, konkrete løfter.

EU's indbyggere skal have hurtigere mobilt bredbånd, kontrollen med de ydre grænser skal forbedres, og på sigt bør unionen etablere en fælles militær styrke.

Det sagde Europa-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, i sin timelange tale om unionens tilstand, som han holdt onsdag formiddag i Europa-Parlamentets plenarsal i Strasbourg.

Og siden sidste års tale er unionens tilstand ikke blevet meget bedre, fastslog han.

- For et år siden sagde jeg, at unionens tilstand lod meget tilbage at ønske. Der var ikke nok union i unionen. På trods af fremskridt gælder det stadig, sagde kommisionsformanden, der tilføjede at ”EU er i en eksistentiel krise”.

- Vi har glemt, hvad det vil sige at være europæer

Unionen er dog ikke truet ”som sådan”, selv om de britiske vælgere har besluttet at forlade den. En proces, der stadig er i gang. En beslutning, som EU respekterer og beklager, men som ikke er begyndelsen på enden på samarbejdet.

Der er dog brug for at genfinde meningen med det hele.

- Mange har glemt, hvad det betyder at være europæer - hvorfor vi skal samarbejde, og hvorfor vi skal være solidariske. De kommende 12 måneder er afgørende for Europa, hvis vi skal overkomme den kløft, der er kommet mellem øst og vest over de seneste måneder.

Og her er svaret ikke mere af den ”galopperende populisme”, der har bredt sig i store dele af Europa.

- Det kan vi ikke acceptere. Populisme løser ingen problemer, men skaber blot flere problemer, sagde han til store klapsalver fra dele af salen. Også i Europa-Parlamentet sidder der adskillige populistiske partier.

Jeg lovede, at vi ville slå hårdt ned på skattesnyd. Mange af jer troede mig ikke, men vi leverer.

Jean-Claude Juncker, formand for Europa-Kommissionen

Resultaterne er leveret

Trods krisestemningen i EU, fortsætter man dog med at levere solide politiske resultater, fastslog Juncker og nævnte den danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestagers, indsats mod multinationale selskabers lidt for kreative skattetænkning.

- Jeg lovede, at vi ville slå hårdt ned på skattesnyd. Mange af jer troede mig ikke, men vi leverer, sagde han. Også her klappede parlamentarikerne højt.

Også på handelsområdet er der leveret. Unionen har handelsaftaler med 140 lande, og den seneste af slagsen - den med Canada - er ”den bedste, vi har indgået”, sagde han og slog fast, hvor stor betydning, eksporten har for EU.

- Hvert syvende job i Europa er afhængig af vores eksport, fastslog han, der vil fortsætte med at levere resultater – alt imens kommissionen lytter til borgerne.

Gratis wi-fi og 5G

Alle EU’s hovedstæder skal i 2020 kunne tilbyde gratis wi-fi til besøgende og borgere, og overalt i EU’s medlemslande skal der være adgang til det lynhurtige 5G-netværk på mobilen i 2025. Til gavn for både virksomheder og borgere.

- Digitalisering skal komme alle til gode, uanset hvor man bor, og hvor meget man tjener, sagde Juncker, der også havde en nyhed med, som nok vil medføre noget mere diskussion.

NATO-samarbejdet bør fremover suppleres af en fælles EU-militærstyrke, foreslår Europa-Kommissionen. Samtidig bør EU have sit eget militære hovedkvarter.

- Vi kan ikke længere være afhængige af enkelte medlemsstater. Vi må tage ansvar for at beskytte vores egne interesser, forklarede Juncker.

Kommissionen barsler også med en opstramning af kontrollen med unionens ydre grænser.

- Vi vil forsvare grænserne med den nye græse- og kystvagt. Vi vil også være meget strikse med, hvem der kan krydse grænsen. Alle vil blive registreret, sagde han.

Jeg vil ikke have, at generation Y bliver den første generation, som bliver fattigere end deres forældre

Jean-Claude Juncker, formand for Europa-Kommissionen

- Vi skylder de unge at investere i dem

Mange af tiltagene vil gavne alle EU-borgere – men det er særligt én gruppe, Jean-Claude Juncker tænker på.

- Vi har brug for at investere i de unge. Jeg kan ikke og vil ikke acceptere, at Europa fortsat skal være et kontinent af ungdomsarbejdsløshed. Jeg vil ikke have, at generation Y bliver den første generation, som bliver fattigere end deres forældre. Selvfølgelig er det medlemslandenes opgave, men EU kan støtte op, sagde han og fortsatte:

- Jeg ved, at der er forskellige debatter om Europas fremtid. Der er optimister og pessimister, men jeg synes, vi har en mission. Det er resultaterne, vi vil blive husket for. Historien vil huske os for vores resultater.