Udland

TV 2 i det vilde vesten: Amerikanerne elsker handlekraft og Billy the Kid

TV 2's cyklende reporter Lars Toft Rasmussen er nået til Billy the Kid Museum. Amerikanerne er vilde med handlekraft - det besad Billy the Kid.

Solen stod på sit højeste, da jeg på min sorte kulfiber-hest red in i Fort Sumner. En lille, støvet by i New Mexico, der ikke adskiller sig fra så mange andre i disse egne. Et par små supermarkeder, nogle tankstationer og en del forladte huse.

Men Fort Sumner er alligevel noget særligt, i kraft af sin historie. Det var her, at Billy the Kid, den kendte "outlaw" og "gunfighter", mødte sin skæbne, da sherif Pat Garrett skød ham i 1881.

Den episode og Billy the Kids liv i det hele taget er blevet til en legende, der lever i amerikanernes bevidsthed den dag i dag.

- Det er nok fordi, vi godt kan lide at holde med "the underdog", den undertippede, siger Don Sweet, der ejer og driver det lille Billy the Kid-museum i Fort Sumner.

Ifølge ham var Billy - der også var kendt som William H. Bonney - en flink og vellidt fyr på sin tid. Men også handlekraftig, når han blev presset. Egenskaber, som amerikanerne sætter pris på.

At myten har tiltrækningskraft opdagede Sweets far, der grundlagde museet. Det hed først "Fort Sumners museum" og gik dårligt. Da han i 1953 ændrede navnet til "Billy the Kid Museum", steg besøgstallet.

Billy the Kids grav ligger nogle kilometer uden for byen. Selve gravpladsen er omgivet af et stærkt gitter. Det er for at forhindre, at gravstenen bliver stjålet, hvilket allerede er sket et par gange.

Endnu et tegn på, at myten også i vore dage har tag i amerikanerne.

Andre artikler fra Lars Toft Rasmussens cykeltur kan læses her: