Udland

Mejlhede: Juncker skal onsdag holde sit livs tale

Det bliver én af de vigtigste taler i EU’s historie, når kommissionsformand Juncker onsdag taler til hele Europa.

Da EU-kommissionens styrmand, Jean-Claude Juncker, for et år siden holdt sin første brandtale om Den Europæiske Unions tilstand, blev der talt med store, alvorlige ord om de mange kriser i EU.

FAKTA om Juncker - "manden, der skal puste nyt liv i Europa"

  • Født 9. december 1954
  •  Uddannet jurist – har dog aldrig praktiseret som advokat
  • Siden 2014 formand for Europa-Kommissionen. Han stillede ved EP-valget i 2014 op som spidskandidat for det europæiske EPP-parti, der vandt størstedelen af de europæiske stemmer
  • 2004 – 2013: Formand for Eurogruppen
  • 1995 – 2013: Premierminister i skiftende koalitionsregeringer i LuxembourgMærkesager: Juncker er ivrig fortaler for et socialt og solidarisk Europa og bliver ofte kaldt føderalist

- Tiden er inde til at tale om de store spørgsmål, som Den Europæiske Union står over for. For vores Europæiske Union tilstand er ikke god, lød ordene dengang fra kommissionsformanden.

Mange mener, at det er en af de vigtigste taler i Unionens historie

Lotte Mejlhede

Han nævnte flygtningekrisen, grænsestridigheder, frygten for Brexit, forargelsen over opbygningen af nye mure i Europa samt mangel på solidaritet i medlemslandene.

I dag, præcis ét år efter opsangen fra EU-kommissionsformanden, er diagnosen stadig den samme. Det er fortsat de samme fundamentale kriser, som den luxembourgske EU-leder skal komme med løsninger på, når han onsdag kl. 9 taler ud foran et fyldt EU-parlament i Strasbourg.

- Mange mener, at det er en af de vigtigste taler i Unionens historie, fortæller TV 2’s EU-korrespondent, Lotte Mejlhede.

- Det er her, Juncker skal forsøge at puste nyt liv i det EU, som nogen mener, skranter mere end nogensinde. Vi kan bare nævne nogle af problemerne: migrationen, grænsekontrollen, solidariteten. I nogle lande er der også store problemer med ungdomsarbejdsløshed og økonomi, og der er i det hele taget en stigende skepsis over for alt det, der foregår både her i Strasbourg og i Bruxelles, siger Mejlhede.

EU - hvad nu?

Under sidste års tale var ét af mantraerne fra kommissionsformanden blandt andet, at ”vi har brug for mere union i vores Europa”. 

Men netop UK’s farvel til EU har nærmest resulteret i det modsatte. Derfor er det nu op til Juncker at komme med sine bud på, hvordan EU skal forandre sig og genvinde tilliden i de europæiske befolkninger.

Rundt om Juncker

Mærkesager: Juncker er ivrig fortaler for et socialt og solidarisk Europa og bliver ofte kaldt føderalist

Kontroverser:

  • Sagen om de såkaldte LuxLeaks, der i 2014 afslørede, hvordan Luxembourg i en årrække havde indgået favorable skatteaftaler med multinationale selskaber, hvis de anbragte deres overskud i det lille fyrstendømme – vel at mærke i samme periode, hvor Juncker var premierminister
  • Et skrantende helbred og beskyldninger om et alkoholproblem

Kælenavn: ”Mr. Euro” pga. sine bestræbelser på at trække Eurozonen ud af gældskrisen

- Der har aldrig tidligere været så mange problemer på én gang. Og så står vi i en fuldstændig historisk situation, efter Storbritannien og Nordirland har meldt sig ud. Det stiller det store spørgsmål: hvad gør vi nu? siger Lotte Mejlhede.

Juncker håber, at han med nye tiltag inden for blandt andet vækstpolitik og mere hjælp til de unge og de arbejdsløse kan sætte skub i en mere positiv udvikling af EU. Samtidig forlyder det, at kommissionsformanden i sin tale også vil slå et slag for et stærkere forsvarssamarbejde, som skal være med til at beskytte europæerne over for den stigende terrortrussel.

TV 2 følger Junckers ’State of the Union’, som talen bliver kaldt, onsdag.