Udland

Månen kan være skyld i voldsomme jordskælv på Jorden

Ny forskning viser, at der er større risiko for jordskælv ved fuldmåne og nymåne. Tidevandskraften kan udløse kraftigere skælv.

Jordskælv opstår nærmest som et lyn fra en klar himmel. Ingen kan forudsige, hvornår de slår til, og hvor voldsomme de bliver. Og når Jorden slipper sine voldsomme kræfter løs, kræver det ofte menneskeliv.

Japanske forskere kan dog i en ny undersøgelse konkludere, at Månen spiller en væsentlig rolle, når et jordskælv udløses på vores planet. Der er større risiko for, at et voldsomt jordskælv rammer Jorden ved fuldmåne og nymåne, skriver tidsskriftet Nature.

Det giver os en idé om det mulige forhold mellem tidevandskraften og forekomsten af kraftige jordskælv.

Honn Kao, forskningsleder

Månen, der kredser om Jorden, påvirker tidevandet på verdenshavene, og tidevandskraften er stærkest to gange om måneden: ved fuldmåne og nymåne. De japanske geologer fra universitetet i Tokyo har fundet ud af, at kraftige jordskælv er mere tilbøjelige til at indtræde, når tidevandskraften er stor.

- Det giver os en idé om det mulige forhold mellem tidevandskraften og forekomsten af kraftige jordskælv, siger seismolog Honn Kao i undersøgelsen.

Tidevandskraften kan have krævet 230.000 menneskeliv

Det er tyngdekraftens virkning fra både Solen og Månen, der får Jordens overflade til at strække sig og trække sig sammen. Forskerne har undersøgt nogle af de mest voldsomme og ødelæggende jordskælv i nyere tid, heriblandt jordskælvet i Det Indiske Ocean, der som følge af de efterfølgende tsunamier slog 230.000 mennesker ihjel i 2004, samt voldsomme jordskælv i Chile og Japan i henholdsvis 2010 og 2011.

Geologerne fandt ud af, at disse jordskælv ramte omkring det tidspunkt, hvor tidevandskraften var på sit højeste.

- Viden om tidevandskraften i seismiske områder kan blive brugt til bedre at forudsige, hvor jordskælvet rammer, særligt ekstremt kraftige jordskælv, forklarer Honn Kao.

Undersøgte 10.000 jordskælv

I undersøgelsen har geologerne studeret 10.000 jordskælv, der målte over 5,5 på Richterskalaen. Jordskælvene var kraftigere, jo større tidsvandskraften var.  

Geologerne har udført undersøgelserne meget grundigt.

John Vidale, seismolog

- Geologerne har udført undersøgelserne meget grundigt, siger seismolog John Vidale fra University of Washington i Seattle.

Selv om resultaterne fra undersøgelsen er plausible, ændrer de ikke på, at det endnu ikke er muligt at forudsige, hvornår et jordskælv kan ramme.

Folkene bag undersøgelsen er klar over, at det kræver mere research for at komme tættere på et kvalificeret bud på, hvilke dage der er større risiko for jordskælv end andre.

- Det er for lille en undersøgelse til at kunne handle ud fra, erkender Honn Kao.