Udland

Hunde efterladt til sultedøden: - Krisen har ramt os hårdt

Landet med verdens største oliereserver er på randen af statsbankerot. Nu efterlader ejere deres hunde i gaderne – overladt til sultedød.

Cirka hver anden time ankommer en ny bil.

Hver gang lyden af bremsende dæk når Maria Artega, ved hun, at der kommer en beboer mere i det faldefærdige refugium.

I bilerne sidder bedrøvede og desperate hundeejere. Det gør ondt på dem at sige farvel til et familiemedlem, men de har ikke pengene til at tage sig af dem – hundene.

- Krisen har ramt hårdt, siger Maria Artega.

Hun står i spidsen for et internat i udkanten af Venezuelas hovedstad, Caracas, der lige nu huser flere hundrede udmagrede og efterladte hunde.

Krisen kradser nu så dybt i Venezuela, at husdyr - særligt mange hunde - bliver efterladt på gaden, fordi deres ejere ikke længere har mulighed for at tage sig af dem.

- Folk efterlader deres hunde, fordi de ikke har råd, eller fordi de forlader landet. Det er helt utroligt, så mange hunde, der er blevet efterladt i år, også hunde med stamtavler, siger Maria Artega.

Derfor begyndte hun for nogle måneder siden at tage flere af de omstrejfende og lidende hunde ind i sit eget hjem og forsøgte at give dem mad og husly. Hurtigt blev hendes hjem dog fyldt, og hun flyttede hundene til et internat udenfor hovedstaden.

Og det er her, fattige landsmænd hver dag afleverer deres udsultede husdyr.

Maria Artega har ikke noget register over hundene, men hun fortæller, at der er sket en betydelig stigning i antallet af hunde, der er ankommet de seneste måneder.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters koster en pose hundefoder på 20 kilo cirka 350 kroner på det sorte marked. Det er for høj en pris for mange fattige i landet, hvor minimumslønnen er under 200 kroner om måneden.
Maria Artega har ikke noget register over hundene, men hun fortæller, at der er sket en betydelig stigning i antallet af hunde, der er ankommet de seneste måneder.
De mange hunde er ofte meget udsultede og lidende.

De kommer, fordi venezuelanerne ikke har råd til at købe foder til dem. Ifølge nyhedsbureauet Reuters koster en pose hundefoder på 20 kilo cirka 350 kroner på det sorte marked. Det er for høj en pris for mange fattige i landet, hvor minimumslønnen er under 200 kroner om måneden.

Det er ikke kun de privatejede husdyr, der lige nu lider i Venezuela.  Mindst 50 dyr er sultet ihjel inden for de seneste seks måneder i den zoologiske have Caricuao Zoo i Caracas i Venezuela. Det udtaler formanden for ansatte i zoologiske haver, Marlene Sifontes.

I La Laguna, der er en zoologisk have  i den vestlige del af landet, fortæller administratorerne, at de er nødt til at bede lokale forretningsdrivende om penge for at kunne skaffe frugt, grøntsager og kød til havens dyr.

- Vi gør alt, hvad der står i vores magt, for at sikre at haven bliver ved med at fungere, siger Oslander Montoya, der styrer økonomien i La Laguna.

Landets regering har indtil videre nægtet, at dødsfaldene skyldtes sult.

Her sover en løve i buret i Caricuao Zoo i Caracas. 50 dyr er døde inden for de seneste seks måneder.

- Dyrenes skæbne i Caricuao er en metafor for den venezuelanske lidelse, siger Marlene Sifontes.

Og den metafor er ikke helt ved siden af. Mange venezuelanere er lige nu tvunget til at springe måltider over på grund af fødevaremangel.

Køerne i de sporadisk åbne supermarkeder er endeløse, og på gaden opstår der spontane demonstrationer, hvor folkemassernes budskab er slående simpelt:

- Vi vil have mad!

Højt at flyve, dybt at falde

OPEC-nationen, der engang var Latinamerikas rigeste land, oplever lige nu den værste økonomiske krise nogensinde.

Venezuelas olieafhængige økonomi blev ramt af en alvorlig recession, da oliepriserne faldt i 2014. Det har efterladt store dele af de 31 millioner indbyggere i landet uden tilstrækkelig mad, medicin og andre basale varer.

Flere steder står hylderne tomme i dagligvareforretningerne, og i desperation har indbyggere flere gang plyndret forretninger.

Præsidenten har indført undtagelsestilstand, og hæren er blevet sat ind for at distribuere maden for at sikre sig, at alle får dele i den sparsomme beholdning.

Samtidig har regeringen tidligere næsten totalt lukket grænsen til nabolandet Colombia. De få gange, grænsen er blevet åbnet, er adskillige tusinde venezuelanere væltet ind i grænsebyerne i Colombia for at hamstre de mest basale fødevarer og medicin.

Derudover har tørke i landet resulteret i en krise, hvor manglen på vand går ud over Venezuelas vigtigste vandkraftværk. 70 % af landets elektricitet kommer fra Guri-dæmningen, som opdæmmer floden Caroni.

Venezuela

Det har betydet en massiv mangel på elektricitet i landet, og det har blandt andet fået præsidenten til at lukke de offentlige kontorer flere dage om ugen. Han har også opfordret landets kvinder til at stoppe med at bruge hårtørrer.

Ifølge Den Internationale Valutafond forventes det, at inflationen i landet rammer næsten 720 procent. Arbejdsløsheden er på 18 procent, men den forventes at stige til 30 procent inden for de næste år. 

Politiet får stadigt sværere ved at tøjle den voksende desperation i landet.

Landets præsident, Nicolás Maduro, skyder skylden for landets problemer på den ”økonomiske krig” – ført af lokale modstandere og USA.

Millioner kræver præsidentens afgang

Den massive økonomiske krise i Venezuela har fået tilliden til landets præsident Nicolás Maduro til at styrtdykke.

Ifølge en meningsmåling fra selskabet Datanalisis er det kun 22,1 procent, der mener, at Nicolás Maduro skal blive som præsident resten af valgperioden, skriver Reuters.

Befolkningen i landet samles igen og igen til store protester i landets byer, og en voksende opposition i landet kæmper en stadig mere indædt kamp for at få Nicolás Maduro afsat.

- Vi gennemlever den værste krise i vores historie. Der er mangel på mad og medicin, og der er vold og mangel på sikkerhed, udtaler Henrique Capriles, der er guvernør og leder af oppositionen mod landets nuværende ledelse.

Der er indsamlet næsten to millioner underskrifter for at få præsidenten afsat, men landets nationale valgråd bliver beskyldt for at trække sagsbehandlingen i langdrag.

Befolkningen kræver, at præsidenten, Nicolás Maduro, går af.

Hvis valgrådet afslutter behandlingen før den 10. januar næste år, bliver der udskrevet nyvalg – et valg, der med stor sandsynlighed vil få Maduro afsat.

Men hvis valgrådet derimod først bliver færdig med behandlingen af underskriftsindsamlingen efter 10. januar næste år, bliver Maduro udskiftet med sin vicepræsident – et udfald der ikke vækker begejstring hos oppositionen.

Vi vil have mad!

Efter voldelige demonstrationer i 2014 med flere tabte menneskeliv til følge var der i december sidste år parlamentsvalg i Venezuela.

Oppositionen vandt 109 sæder, mens præsident Nicolás Maduros socialistparti og dets allierede blot fik 55 sæder i parlamentet.

Den tidligere så farverige præsident Hugo Chavez gjorde Venezuela til det socialistiske eventyr i Sydamerika.

En politisk støtte til præsident Nicolas Maduro holder et portræt af den forhenærende venezuelanske præsident, Hugo Chavez.

Da han døde i 2013, efterlod han landet i en skrøbelig økonomisk situation, efter han havde nationaliseret energisektoren, mens olieprisen var høj, for at kunne bruge overskuddet på sociale projekter

Nicolás Maduro overtog præsidentembedet efter Hugo Chavez.

Da oliepriserne faldt i 2014, manglede regeringen penge på statsbudgettet, og samtidig var den private sektor i landet ikke gearet til at skabe tilstrækkeligt mange job og skatteindkomster til at holde lande kørende.

Godhjertede samaritanere må give fortabt

En dag for ikke så længe siden kom den 33-årige ingeniør Maria Rodriguez forbi en herreløs hund på gaden i byen Los Teques. Med sig havde hun sin 12-årige søn, og han bønfaldt hende om at tage hunden med hjem.

I stedet blev hunden endnu en beboer på det spartansk indrettede hunderinternat i udkanten af byen. Maria Rodriguez ville gerne tage sig af den, men der er ikke økonomisk overskud til det.

- Det er sørgeligt, vores indkomst rækker ikke til, at vi selv kan spise – så hvordan skal jeg give mad til to eller tre hunde?