Donald Trump

Når Hillary Clinton mister balancen

Hillary Clinton er syg. Hun har dummet sig politisk. Hun har kaldt et segment af vælgerne ”ynkelige”.

Der er før-og-efter øjeblikke i alle valgkampe. Hillary Clintons sidste dage har vist to af den slags ”game changer”-øjeblikke.

En fatal fortalelse og et bogstaveligt fysisk fald.

Den store katastrofe var udtalelsen om, at mange af konkurrenten Donald Trumps vælgere var ”bedrøvelige” og hørte hjemme i en kurv for ynkelige mennesker med fordomme.

Denne karakteristik af sociale tabere har flere fortilfælde, alle katastrofale. Politikere er sat på jorden for at hjælpe andre mennesker til at klare sig bedre. Det er vist meningen… Ikke for at foragte andre mennesker. Hvis politikere afslører, at de i virkeligheden foragter folket, så har politikerne et problem.

Ikke første gang

Der er fortilfælde i amerikansk politik.

Den republikanske præsidentkandidat, multimillionæren Mitt Romney, blev optaget på et mobilkamera uden at vide det i sidste valgkamp. Optagelsen blev sendt ud i medierne. Romney sagde til en gruppe superrige sponsorer i Florida, at han havde tænkt sig at ignorere amerikanere, der følte sig som ofre, og som ikke betalte skat.

For ”mit job er ikke at bekymre mig om de mennesker…”

Da ordene kom de amerikanske vælgere for øre, da var Romney færdig.

Man må godt være meget rig i USA. Men man må ikke se ned på de fattige. Millioner af rige amerikanere har en mor, der gjorde rent, og en far, der var arbejdsløs.

Præsidenterne Richard Nixon og Ronald Reagan fortalte altid om deres fattige forældre. Det har Hillary Clintons mand Bill også gjort. Underforstået: Hvis spillereglerne bliver anderledes, så kan vi alle blive rige i Guds Eget Land. Så stem på mig!

Da Barack Obama i sin tid i Pennsylvania sagde, at sociale tabere i Rustbæltet kun havde ”religion og skydevåben at klynge sig til”, alt andet var gået galt, da tabte han primærvalget i Pennsylvania – til Hillary Clinton i øvrigt.

Politikere lagt for had

Millioner af vælgere i USA og andre steder foragter politikere. De tror, at politikere kun er politikere for deres egen skyld. Inderst inde er politikerne ligeglade med vælgerne. ”Magten og Æren” er deres egentlige mål for deres egen selvtilfredsstillelses skyld.

Når så politikere bliver grebet i at udtale sig nedladende om vælgerne, så bekræfter de den opfattelse. Synet på politikere som folkefjender forstærkes især blandt de vælgere - taberne – der i forvejen, hver gang de åbner munden, monotont udtrykker foragt for magtelitens arrogance. Hillary Clinton gav dem et bevis forleden. Hun gik lige i fælden.

At Hillary så hoster på talerstolen, det hjælper heller ikke. Hvorefter hun åbenbart får stillet diagnosen lungebetændelse. Og så alligevel møder op til højtideligheden på Ground Zero på 15-årsdagen for angrebet. Og først derefter offentliggør den flere dage gamle diagnose om lungebetændelse.

Op på hesten igen Hillary. Sidste uge var slem.