Donald Trump

Loyal Hillary-støtte: Vi må have en nødplan, hvis hendes helbred svigter

Hillary Clintons helbredsproblemer er så store, at det demokratiske parti må have en plan B, hvis hun ikke kan fortsætte, siger Don Fowler.

Hillary Clintons helbredsproblemer er for alvor kommet i søgelyset i den amerikanske præsidentvalgkamp, efter hun søndag fik et ildebefindende ved en mindehøjtidelighed.

Og nu siger et af det demokratiske partis koryfæer, at man skal være 'et fjols' for ikke at forberede sig på risikoen for, at hun ikke kan fuldføre sin kampagne.

- En plan B burde være udviklet allerede i eftermiddag. Nu er det tid til, at alle gode politiske ledere kommer til deres partis hjælp, siger Don Fowler til Politico.

Han var formand for det demokratiske parti fra 1995 til 1997 og har været en særdeles loyal støtte for Hillary Clinton siden hun for første gang stillede op til præsidentvalget i 2008.

Sanders og Biden kan komme i spil

Alligevel mener han altså, at risikoen for, at Hillary Clinton må opgive sin kamp for præsidentembeddet er så stor, at man må forberede sig på det. I øjeblikket er reglerne i det demokratiske parti nemlig meget vage, hvis en kandidat må opgive.

Hillary Clintons helbred er siden episoden blevet brugt som et våben af hendes politiske modstandere. Don Fowler er derfor bekymret for, at Clinton skynder sig tilbage i offentlighedens søgelys for at understrege, at hun er okay.

- Hun har bare at være sikker på, at hun er helbredt før hun går derud igen, for ellers kan det her gentage sig, siger han.

Don Fowler var selv til stede, den eneste gang, et af de store partier sidst udskiftede en kandidat. Det skete i 1972, hvor demokraterne skiftede Thomas Eagleton ud med Sarge Shriver som vicepræsidentkandidat. Og han anerkender, at det kan skabe kaos i partiet, hvis man vil forberede sig på, at Hillary må opgive.

- Jeg er sikker på, at nogle af Sanders' folk vil blande sig, og nogle af Bidens folk. Jeg tror som minimum, der ville være diskussioner og måske kontroverser, siger han med henvisning til senator Bernie Sanders og nuværende vicepræsident Joe Biden, der ifølge Fowler ville være de oplagte til at erstatte Clinton.

Republikanere fremhæver ofte helbred

Don Fowler er den første demokratiske profil, der har sat ord på risikoen for, at Hillary må give op. Hendes politiske modstandere har imidlertid længe brugt netop den argumentation for, at man ikke kan vælge hende til præsident.

Hun har nemlig tidligere haft ganske alvorlige helbredsproblemer. Blandt andet blev hun i 2012 opereret for en blodprop i hjernen efter at have haft flere ildebefindender.

Det har fået hendes politiske modstandere til netop at fremhæve hendes helbred som en grund til ikke at stemme på hende. De har beskyldt hende for at fremvise tegn på hjerneskade og Parkinsons, mens tabloidmagasinet National Enquirer er gået endnu længere.

En anonym kilde fortæller til tabloidbladet, at præsidentkandidaten lider af både psykiske og fysiske sygdomme. Heriblandt dystrofi, sklerose, leverskader på grund af et alkoholmisbrug, hjerneskader, der giver anfald, og meget andet. Bladet har sågar skrevet, at Clinton kun har seks måneder tilbage at leve i.

Den seneste episode kommer derfor på et skidt tidspunkt for Hillary med omkring to måneder tilbage til valget. Hendes modstander, Donald Trump, har da heller ikke været sen til at foreslå, at begge kandidater præsenterer alle deres sundhedsdata for offentligheden.