Tragedien hele verden så for 16 år siden: - Det var vanvittigt og uvirkeligt
TV 2s Niels Brinch husker tydeligt dagen for 16 år siden, hvor han sad i studiet og kommenterede de dramatiske billeder fra World Trade Center.
- Nu sker der en kæmpe eksplosion. I disse levende billeder kollapser hele den øverste del af World Trade Center.
Det var verdenshistorie for åben skærm, da TV 2s Niels Brinch og nyhedsvært Caroline Boserup for præcis 16 år siden sad i studiet og fortalte danskerne om, hvad der skete på Manhattan, hvor to fly netop var braget ind i tvillingetårnene i World Trade Center.
Kort tid forinden havde Niels Brinch været til studietest, men da han kom forbi udlandsredaktionen, blev han klar over, at det var nødvendigt at få stablet en ekstraudsendelse på benene hurtigt.
- Vi kunne ikke forstå, hvordan et fly kunne ramme World Trade Center, når det var så godt vejr, så vi fandt hurtigt ud af, at vi var nødt til at gå på. Det var fuldstændig kaotisk, og lige i starten vidste vi jo ikke, hvad der foregik. Det var helt vanvittigt og uvirkeligt. Det virkede som en dårlig Hollywood-film, siger Niels Brinch om den nok mest skelsættende dag i sin tv-karriere.
Sad limet til stolen
Dagen igennem væltede det ind med dramatiske billeder, mens antallet af døde og sårede konstant blev opjusteret. Det hele skete minut for minut, og derfor kunne de to TV 2-medarbejdere ikke forlade deres stol i studiet de første par timer.
- Man vidste, at der sad tusinder af mennesker inde i tårnene. Det var fuldstændig absurd. En ting var, at tårnene var blevet ramt og gået i brand, men så kom alle de der frygtelige billeder af folk, der kastede sig eller faldt ud af tårnene. Det var afskyeligt, siger Niels Brinch.
Artiklen fortsætter under grafikken.
I alt mistede mistede næsten 3000 personer livet i forbindelse med angrebene på New York, Washington og flystyrtet nær Shanksville i Pensylvania. Men omfanget og betydningen af terrorangrebet var svært at gøre sig klart, så længe det hele stod på, forklarer Niels Brinch.
For ham handlede det først og fremmest om at fortælle seerne, hvad der foregik i nuet, men da forhenværende udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) sagde, at ”det ikke er den samme verden, vi vågner op til i morgen”, gik det op for Niels Brinch, at han var vidne til verdenshistorie.
- Det er den der mærkværdige fascination ved vores arbejde, at vi nogle gange er med til at være vidner til verdenshistorien, mens det sker, siger Niels Brinch.
- Det er underligt at sætte adjektiver på noget, der er så alvorligt, og hvor så mange mennesker døde. Det kan hurtigt komme til at lyde forkert og kynisk, men det er klart, at som professionel tv-mand er det det mest absurde og vanvittige, tilføjer han.
Redningsfolk gør fortsat stort indtryk
Siden den 11. september 2001 er der sket utroligt meget på den udenrigspolitisk scene, men for Niels Brinch har de 15 år, der er gået, ikke ændret så meget på, hvordan han husker terrorangrebene.
Stærkest i erindringen står fortsat billederne af brandmænd, politibetjente og redningsarbejdere, der hastede mod de brændende tårne samtidig med, at andre løb for livet for at komme væk.
- Det gør stadig et kæmpe indtryk på mig den dag i dag. Nogle af dem vidste godt, at det her kom de måske aldrig ud fra i levende live, men de styrtede til og rendte op i tårnene for at få folk ned, og det giver en ekstra dimension, siger Niels Brinch.
I videoen herunder kan du høre Mogens Lykketoft (S), der er formand for FN's generalforsamling, fortælle om, hvad terrorangrebene har betydet for eftertidens udenrigspolitik.