Nu tillader Facebook igen ikonisk billede: 'Napalm-pigen' lettet over afgĂžrelse

Pigen pÄ det ikoniske billede fra Vietnamkrigen glÊder sig over, at Facebook nu tillader billedet.

BĂžrnene skriger, mens de lĂžber vĂŠk fra den store, mĂžrke sky, der rejser sig bag dem.

De fleste genkender straks billedet af de vietnamesiske bĂžrn, der flygter fra en napalmbombe under Vietnamkrigen. Billedet af fotografen Nick Ut fik Ăžjeblikkelig ikon-status, da det ramte pressen i 1972, fordi det vidnede om de mennesker, som var tĂŠttest pĂ„ krigen.  

Midt i billedet er den dengang ni-Ă„rige pige Kim Phuc. Hun er den seneste uge endnu engang blevet centrum i en verdensomspĂŠndende diskussion. Denne gang handler det ikke om krigens rĂŠdsler, men nĂŠrmere retten til at vise grusomhederne pĂ„ verdens mest udbredte sociale medie, Facebook. 

Facebook havde fĂžrst censureret billedet vĂŠk, men fredag faldt afgĂžrelsen: PĂ„ trods af pigens nĂžgenhed, tillod Facebook billedet, fordi det er ikonisk.  

Kim Phuc, som stadig lider af sine forbrĂŠndinger fra krigen, er lettet over afgĂžrelsen. Det skriver norske Aftenposten.

Pressen har kĂŠmpet for retten til at vise Kim

Anne Bayin er talsperson fra organisationen The Kim Phuc Foundation - en organisation stiftet af Kim Phuc selv, som hjĂŠlper bĂžrn, der ligesom Kim er ofre for krig. 

Hun udtaler pĂ„ vegne af Kim Phuc til Aftenposten, at Kim har vĂŠret overrasket over den mĂ„de, som Facebook har hĂ„ndteret billedet af bĂžrnene. Hun undrede sig over, at det pĂ„ Facebook kom til at handle om nĂžgenhed frem for billedets portrĂŠttering af Vietnamkrigen.   

- Hun anser fotografen Nick Uts billede som et sandhedsĂžjeblik, der fanger krigens grusomhed og fĂžlgerne for uskyldige ofre, siger Anne Bayin.   

Sagen om billedet begyndte at rulle, da den norske forfatter Tome Egelang lagde billedet op pĂ„ sin Facebook-profil. Kort efter blev billedet censureret vĂŠk. Det fik chefredaktĂžren fra den norske avis Aftenposten, Espen Egil Hansen, til at rydde forsiden til fordel for et Ă„bent brev til Mark Zuckerberg med det klare budskab: De ville ikke finde sig i, at Facebook misbrugte sin magt og censurerede det ikoniske billede. Herefter fulgte flere andre personer, blandt andet bĂ„de Norges og Danmarks statsministre, der delte billedet.  

IfÞlge Anna Bayin sÊtter Kim Phuc stor pris pÄ redaktÞrens holdning og indsats.

Fredag valgte Facebook at gĂžre en undtagelse i sine retningslinjer for billeder.

- Grundet dets status som et ikonisk billede af historisk betydning overtrumfer vĂŠrdien af at tillade deling af billedet vĂŠrdien af at beskytte fĂŠllesskabet ved at fjerne det, skriver Facebook i en mail til nyhedsbureauet AFP.   

FĂžlgerne strĂŠkker sig til nutiden

Kim Phuc har ikke selv kunne udtale sig, da hun er i USA for at fĂ„ laserbehandling mod de skader, hun pĂ„drog sig pĂ„ netop den dag, hvor billedet blev taget i juni 1972.  

Napalmen klisterede sig til hendes hud og gav hende tredjegradsforbrĂŠndinger over halvdelen af kroppen. Flere mĂ„neder efter episoden lĂ„ hun pĂ„ hospitalet til operationer og hudtransplantationer. Mod al forventning overlevede den lille pige, men arvĂŠvet fra forbrĂŠndingerne giver hende stadig  store smerter og bevĂŠgelsesvanskeligheder.

Angrebet mod den vietnamesiske by var et uheld, da sydvietnamesiske tropper troede, at landsbyboerne fra Trang Bang og en gruppe andre sydvietnamesiske tropper var nordvietnamesiske. De ramte i stedet landsbyboerne - blandt andet ogsĂ„ Kim Phucs bror, kusine og fĂŠtter, som ogsĂ„ lĂžber pĂ„ billedet.