Udland

Norsk avis rydder forsiden: Du har for meget magt, Zuckerberg

Aftenposten rydder forsiden, for at kritisere Facebook. Den norske statsminister støttede avisens budskab og delte forbudt billede, der nu er slettet.

- Kære Mark. Jeg følger dig på Facebook, men du kender mig ikke. Jeg er chefredaktør for den norske avis Aftenposten. Nu skriver jeg til dig, for at fortælle, at jeg ikke vil efterkomme kravet om at fjerne et dokumentarisk foto fra Vietnamkrigen af Nick Ut. Ikke nu, og ikke i fremtiden.

Sådan indleder den norske chefredaktør Espen Egil Hansen et åbent brev til Facebook-stifteren Mark Zuckerberg. 

Jeg synes, du misbruger din magt.

Espen Egil Hansen, chefredaktør

Billedet, han hentyder til, er billedet af den 9-årige Kim Phuc, der nøgen løber væk fra sin landsby. Billedet blev taget i 1972 og chokerede verden, der så, hvor brutal krigen i Vietnam var – sidenhen er billedet blevet et symbol på de rædsler vietnamesere gennemlevede i krigen.

Men den nøgne piger strider imod Facebooks fællesskabsregler der ikke tillader nøgenhed på den privatejede hjemmeside. Derfor bad Facebook om, at Aftenposten fjernede et opslag, hvor billedet var blevet brugt.

Men det er et stort demokratisk problem, at Facebook har den magt, mener Espen Egil Hansen. Han har derfor ryddet forsiden af sin avis, der udkommer i 172.000 eksemplarer hver dag.

Samtidig har chefredaktøren lagt en video ud på selvsamme sociale medie med kritikken. En video der i skrivende stund bliver delt og set tusindvis af gange. 

- Men, kære Mark. Du er nu verdens mest magtfulde redaktør. Selvom jeg er chefredaktør hos Norges største avis, så må jeg indse, at du begrænser mine muligheder for at udøve redaktørgerningen. Det er, hvad du og dine underordnede gør i denne sag. Jeg synes, du misbruger din magt, og det er på en måde, som jeg har vanskeligt ved at tro, at du har tænkt igennem, skriver chefredaktøren.

Argumentet er, at en normal redaktør ville veje for og imod, før man bringer billeder med nøgenhed i eksempelvis en avis – i Facebooks tilfælde er der en komplet nulpolitik, der ikke er til debat.   

Avisen bragte i første omgang billedet på Facebook i forbindelse med at de beskrev en billedserie om historiens mest betydningsfulde krigsbilleder.

Flere ministres opslag bliver fjernet

Den norske statsminister, Erna Solberg, støtter op om chefredaktøren. Hun delte billedet fredag formiddag på Facebook. Hun mener, at billedet har været med til at forme verdenshistorien.

- Facebook tager fejl, når de censurerer sådanne billeder. Det bidrager til at bremse ytringsfriheden. Jeg siger ja til en sund, åben og fri debat – på nettet og hvor vi færdes. Men jeg siger nej til denne form for censur, skriver Erna Solberg.

Men den norske statsministers opslag er ikke længere tilgængeligt. I opslaget som Erna Solberg skrev, havde hun vedhæftet billedet, som Facebook ikke tolerer. Det har resulteret i, at Facebook har fjernet statsministerens opslag:

Mindst seks andre norske ministre havde også delt billedet på Facebook. Men ifølge Aftenposten er de alle blevet fjernet i løbet af fredag formiddag.

Facebook har tidligere, også i dansk sammenhæng, været i modvind på grund af deres fællesskabsregler om nøgenhed. Eksempelvis skabte det stor debat i 2013, da forfatteren Peter Øvig Knudsen blev nægtet at vise billedmateriale fra sin bog 'Hippie' hos både Apple og Facebook. Billedmaterialet viste nøgne hippier i 60'erne. 

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Facebook, der ikke er vendt tilbage på vores henvendelse.

Tidligere har Facebook argumenteret for, at deres regler om nøgenhed bliver nødt til at være skarpe, for at tage hensyn til deres 1,7 milliarder brugere, som har vidt forskellig kulturel baggrund.